• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Allergia a fogászatban: számolni kell vele

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A jó minőségű, nem allergizáló fogpótlások készítésére kell törekednünk.

Ötven éve ismerjük a fogászati anyagokkal szembeni hiperérzékenységet, de az utóbbi években számuk nőttön-nő. Magyarázható ez azzal, hogy a fogászatban egyre több műanyagot használnak, és nő a nem nemesfém tartalmú ötvözetből készített fogpótlások, fogművek száma. Ám az is igaz, hogy egyre tökéletesebb vizsgáló módszerek állnak rendelkezésünkre az allergiás reakciókat kiváltó okok kiderítésére – mondta el a Weborvosnak Dr. Dima Magdolna Fogászati prevenciós mb. osztályvezető főorvos.

A környezetünkből származó idegen anyagokkal szembeni megváltozott reakciókészséget von Pirque allergiának nevezte. Mai felfogásunk szerint allergián a normálisnál intenzívebb reaktivitást értjük, azaz az allergia a szervezet egy kémiailag definiálható anyaggal szemben létrejött, specifikusan megváltozott reakciókészsége. Ezzel a jelenséggel munkánk során számolni lehet, sőt kell, hiszen a növekvő mértékű környezeti ártalmak hatására, főként az egyre fokozódó kemikáció miatt egyre gyakoribb.

A műanyag és fémre hiperérzékeny betegek szájra és szájüregre jellemző tünetei a következők:
Műanyagok esetén: a szájnyálkahártya égő érzése a fogpótlások mellett, vöröses elszíneződés, szájszárasság. Esetenként száj-, ajakduzzanat, szemhéjödéma, viszkető kiütések a száj és a szájüreg környékén.
Fémallergiáknál: fémes íz érzete, a fogpótlások mellett vöröses elszíneződés, a nyáltermelés aránytalanul csökken, vagy emelkedik. A nyálkahártya általában irritált.

A tünetek a műanyag, a fém, sőt gyakran a kombinált fogpótlás esetén pár nappal a behelyezés után jelentkeznek, s kis idővel az anyagok eltávolítása után szűnnek meg. Fogművet viselő emberek nyálkahártyáján igen gyakran figyelhetünk meg gyulladásos reakciót. Ezt okozhatja a fogsor rossz illeszkedése, gombás fertőzés, illetve mechanikai sérülés (törés, nyomás).

A fogsorok anyaga az esetek igen nagy százalékában metil-metakrilát monomerből és polimerből készül, ehhez adalékanyagokat is adnak, majd ezt követi a polimerizáció. Előfordul, hogy a polimerizáció nem tökéletes, vagy nem tartják be a készítés során maradéktalanul a szabályokat, így nem kívánt segédanyagok maradnak a fogműben. Ezek az anyagok a viselés során a nyál hatására kioldódnak, és allergiás, gyulladásos reakciót okoznak. Legalább ilyen veszélyes a sokkal potensebb allergénnek tartott formaldehid, amely a metakrilát bomlása során keletkezik. Érdemes tudni, hogy a konzerváló iparban igen elterjedten használják a formaldehideket.

Csak a teljesség igénye nélkül említem a mosó-, mosogatószerek és a kozmetikumok igen magas százalékát. Ezek szinte naponta növelik az érzékenység veszélyét! Érdekes, hogy a fogászati bakteriális túlérzékenységnek a szájlégzés kialakulásában is jelentőséget tulajdonítanak. Tehát az akrilátok okozta szájgyulladás általában késői típus allergiás reakció.

A panaszok megszüntetése, kezelése a fogmű eltávolításával, gyulladást csökkentő krémekkel, enyhe fertőtlenítő öblögetéssel történik. Jót tesz az A-vitamin-olaj pakolásszerű alkalmazása is. Főként azonban a jó minőségű, nem allergizáló fogpótlások készítésére kell törekednünk. Még inkább ajánlatos a korai megelőzés, a prevenció, amellyel a fent említett problémák kialakulásuk előtt kiküszöbölhetők.