• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nyugodjon békében professzor úr!

Hírek 2022.08.05 Forrás: Weborvos
Nyugodjon békében professzor úr!

Megtört, fájó szívvel búcsúzúnk, a hazai és nemzetközi szívsebészet egyik legnagyobb személyétől, a Debreceni Egyetem Szívsebész Professzorától.

Elhunyt Prof. Dr. Péterffy Árpád szívsebész, a hazai és nemzetközi szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központ létrehozója, a hazai szívsebészet emblematikus alakja - tudatta Facebook-bejegyzésben egyik tanítványa.

1938. február 17-én született Kolozsváron. Tanulmányait Marosvásárhelyen végezte, itt szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd 35 éven át élt Svédországban. Éveken át dolgozott Stockholmban a Karolinska Intézet Szív- és Mellkassebészeti Klinikáján, a világhírű Viking O. Björk svéd szív- és mellkassebész professzor tanítványaként, majd munkatársaként. 1983-ban az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatója lett. Külföldön szerzett szakmai és munkaszervezési tapasztalatainak köszönhetően óriási léptekkel fejlődött a debreceni szívsebészet.

Az ország egyik legkorszerűbb, a hazai és nemzetközi szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központját Péterffy Árpád professzor Úr hozta létre Debrecenben. Az addigi évi 40-50 nyitott szívműtéti szám a 80-as években 300 fölé emelkedett, a 90-es években pedig még jelentősebb növekedés volt jellemző.

1997-ben az országban elsőként itt, a debreceni Szívsebészeti Klinikán lépték át az évi ezres nyitott szívműtéti számot.

10 éven keresztül (2006-ig) évente 1100-1300 nyitott szívműtét végeztek Debrecenben, mellyel a klinika hazai és nemzetközileg is elismert szívsebészeti központtá vált.

Oktatási tevékenységében az orvostanhallgatók képzése mellett legfontosabbnak a jól képzett szakorvosgárda kinevelését tekintette. Büszkék lehetünk rá, hogy ismertük és dolgozhatunk, tanulhatunk valamilyen formában tőle.Tudományos érdeklődése a klinikai kutatásokra összpontosult. Tanulmányozta a szívinfarktus akut szövődményeinek sebészi kezelését, a vértakarékos, transzfúzió nélküli szívműtéteket, és a miniinvazív behatolások szívsebészeti lehetőségeit. Közleményeinek száma 172.

Péterffy Árpád Professzor Úr 70 éves korában, 2008 februárjában vonult nyugdíjba és megkapta a professor emeritus címet - áll a bejegyzésben.

Legolvasottabb cikkeink