• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öngyilkos robbantás Brüsszelben, magyar sérültek

Hírek Forrás: MTI - Weborvos összeállítás

A kedd reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

2016. március 24.


Altatásban tartják a magyar sérültet. Ismét megműtötték a brüsszeli terrortámadás magyar sérültjét. N. Péter roncsolt kezeit szerda hajnalban operálták. A fiatal jogász a brüsszeli metrórobbantás során sérlt meg súlyosan. Bordái eltörtek, lépét el kellett távolítani. Kezei is roncsolódtak, ezért újabb műtét mellett döntöttek a belga orvosok, értesült a Bors a férfi ismerőseitől – olvasható a Bors – online oldalán

x      x      x 

2016. március 23.

16.56: Az eddig ismerteken túl továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben, de a holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása még mindig folyamatban van - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a brüsszeli magyar nagykövetség konzuli osztálya az EU melletti állandó képviselettel szoros együttműködésben eddig csaknem hatvan, közvetlenül hozzájuk forduló magyar állampolgárnak nyújtott segítséget szállítással, tanácsadással, hozzátartozó felkutatásával vagy más segítő ügyeleti szolgáltatással. Emellett sokan nézik a honlapjukon és a Facebook-oldalukon olvasható tájékoztatást, és sok a közvetlen ügyféli visszajelzés is.

Kitértek arra is: folyamatos a kapcsolattartás a belga külügyminisztérium nagykövetségeket tájékoztató krízisszolgálatával, és a belga belügyminisztérium válságstábjával.

Az ismerteken túl továbbra sem adott egyik szolgálat sem jelzést további magyar sérültekről. Az érintett repülőtéren és metróállomáson talált holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása azonban még mindig folyamatban van. A kiértesítések szerda reggel kezdődtek, de a nagykövetséget eddig nem értesítették magyar áldozat miatt.

Csütörtökön a nagykövetség konzuli osztálya biztonsági és humanitárius elsőbbségi megfontolásokból csak a keddi brüsszeli terrorcselekményekkel érintett magyar állampolgárokat közvetlenül segítő konzuli ügyintézést és szolgáltatásokat végez. Az egyéb, hagyományos konzuli ügyekben az ügyfélfogadást és a teljes körű konzuli ügyintézést a húsvéthétfőt követő kedden, március 29-én 9 órától indítják újra.

09.10: Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerda reggel. Orbán Viktor elmondta, hogy a Belügyminisztériumban tartott megbeszélésen a keddi, brüsszeli robbantások miatt áttekintették a biztonsági helyzetet és meghozták a szükségesnek ítélt intézkedéseket.

Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ (TEK) teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet - ismertette a kormányfő, aki utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania, fel kell zárkóznia azokhoz az országokhoz, amelyek a legjobb technikai felkészültségű titkosszolgálattal rendelkeznek. "Technológiákat fogunk vásárolni, képzéseket, oktatásokat fogunk tartani" - mondta.

Hozzátette: a lakosság mindebből azt tapasztalja majd, hogy sok rendőrt fog látni, valamint bizonyos helyeken - különösen a repülőtéren - páncélozott eszközöket is. Az utcákon járőröző katonai rendészekkel lehet majd találkozni, és a hatóságok figyelik "az információ továbbítására használatos eszközöket". A miniszterelnök azt kérte, hogy a lakosság fogadja türelemmel az intézkedéseket, és működjön együtt a hatóságokkal.

x     x      x

2016. március 22.

17.57: Szijjártó Péter szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak. A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül - tájékoztatott Szijjártó Péter.

Közlése szerint a reggeli órákban a repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba.

A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter elmondása szerint már eddig is sokan keresték fel őket, de azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége.

17.46: Az uniós intézmények, valamint a tagállamok - köztük Magyarország - vezetői nyilatkozatban fejezték ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival és ítélték el a kedden reggel Brüsszelben, két helyszínen elkövetett robbantásos merényleteket, amelyben a legutóbb megerősített információk szerint 34-en meghaltak és több mint 230-an megsebesültek. 

15.22: Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.

11.22: Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantások során - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A nagykövet ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Nagy Zoltán hangsúlyozta: a konzuli részlegen keresztül igyekeznek minden szükséges tájékoztatást megadni.

(Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján az információt kiegészítette azzal, hogy a kt magyar sérült állapota nem súlyos. A belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik az információkat a  sérültekről - mondta a miniszter. Hozzátette: a magyar sérültekkel kapcsolatban vannak, ellátásuk folyamatban van, az eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérik, és ha szükséges, tájékoztatást adnak.)

A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról Nagy Zoltán azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak. A nagykövet arról is beszámolt, hogy a robbantások helyszíneit ők sem tudják megközelíteni, de nem is tanácsos odamenni, a tömegközlekedés leállt, csak gyalog lehet közlekedni. A Brüsszelben tartózkodóknak azt tanácsolta, maradjanak a szállodájukban akkor is, ha már nincs fizetve a szállásuk.

11.04: Legalább huszonegy (más források szerint 26 - a szerk)halálos áldozata és 35 sebesültje van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak - közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője

10.56: Hivatalosan is öngyilkos merénylet történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - erősítette meg a belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati csatorna jelentése szerint.

10.51: A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva. Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésére érkezve korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány is beszámolt arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a metróállomások területén.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Hozzátette: a társszervekkel folyamatosan egyeztetnek, s ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.

10.46: A korábbi hírekkel ellentétben nincs halálos áldozata a Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a VRT belga közszolgálati televízió. (14.55-kor cáfolva)

10.39: Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. A rendőrség tájékoztatása szerint megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

A rendőrség azt is közölte, hogy a brüsszeli robbantásokra tekintettel, a lakosság szubjektív közbiztonság érzetének növelése érdekében az országos rendőrfőkapitány a közterületi rendőri jelenlét fokozását rendelte el a Liszt Ferenc-repülőtéren, illetve a metrómegállóknál.

10.38: A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a repülőtéren és az uniós negyed közelében kedden történt robbantásoknak magyar halálos áldozatuk vagy sérültjük is lenne - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel. Hozzátette: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg, de sem a követségnek, sem a konzulátusnak nincs tudomása magyar áldozatokról.

Nagy Zoltán megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonsággal leszállt Brüsszelben. A diplomáciai kirendeltség kollégái több utassal is kapcsolatban vannak, akik - az utolsó információk szerint - még mindig a repülőgépen várják, hogy elhagyhassák a gép fedélzetét. A járat személyzete hosszú várakozásra készítette fel az utasokat - tette hozzá a nagykövet.

Nagy Zoltán tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyen érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.

10.12: Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt - jelentette a belga sajtó.

10.10: A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

10.06: A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak. A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

10.05: A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

9.55: Öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - értesült a VRT belga közszolgálati televízió.

9. 38: A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

9.37: Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Terrorveszély miatt lezárták az összes metróállomást Brüsszelben.

9. 28: Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

9.26: Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel, közvetlenül a kettős robbanás előtt - jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén. A robbanások oka egyelőre nem ismert.

9.12: Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a repülőteret kiürítették, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott. A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont több mint tíz ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió.

Kiürítik és lezárják a brüsszeli nemzetközi repülőtér épületét, ahol kedd reggel két robbanás történt - közölték a helyi hatóságok. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át.