• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folyamatos a küzdelem a kórházi fertőzésekkel

Lapszemle Forrás: Demokrata

Méltatlan ezt a súlyos, összetett problémát bulvárstílusban megközelíteni, és szakmaiatlan is.

A kórházi fertőzések és az ezekből esetleg bekövetkező halálesetek súlyos problémát jelentenek, amely bonyolultabb kérdéskör annál, mint hogy hány liter kézmosószert használnak el a kórházakban – mondta a ma megjelent Demokratának prof. dr. Dux László, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, aki szerint nagyon kártékony a médiában felbukkanó orvosellenes hangulatkeltés.

– A kórházi fertőzések világszerte folyamatos, állandó szakmai, anyagi, lelki kihívást jelentenek. A kórokozók evolúciós szempontból alkalmazkodóképesebbek, mint a legtöbb egyéb faj. Gyorsan megtanulják a túlélést, a szaporodást bizonyos fertőtlenítőszerek vagy antibiotikumok jelenlétében. Az ellenük való küzdelem komoly szakmai felkészültséget és alázatot igényel. A baktériumok tömeges kipusztítása még azt is eredményezheti, hogy így a legveszélyesebb típusok tudnak gyorsabban elszaporodni. A kórházban a fertőtlenítőszerek, antibiotikumok használata miatt kevés baktérium tud megélni, de amelyik életképes, az nagyon súlyos fertőzéseket képes okozni.

Hogy áll az orvostudomány a kórházi fertőzések ellen vívott küzdelemben?
– Az antibiotikumok megjelenése óta eltelt hatvan-hetven év azt bizonyítja, hogy a baktériumok felvették velük a versenyt. A vírusfertőzés még ennél is bonyolultabb kérdéskör. Komoly tudományos kutatásokkal, ellenőrzésekkel, a rendelkezésre álló eszközök ésszerű használatával vissza lehet szorítani, de véglegesen nem lehet megszüntetni.–

Az országos média azonnal felkapta ezt a valótlan, az orvosi etika szempontjából is kifogásolható állítást. Nem elég önmagában arról beszélni, mennyien haltak meg kórházi fertőzésekben, mert az hamis következtetésekhez vezet. Pontosan meg kell határozni, melyek azok a kórokozók, amelyek egy megfelelő egészségi állapotban lévő betegnél megjelentek, miután elvégeztek rajta egy vizsgálatot, vagy egy rutinműtétet. Megint más a helyzet, ha a fertőzés egy olyan betegnél alakult ki, akinek több hónapja nem volt lehetősége vagy szándéka tisztálkodni, aki ha megbetegszik, szükségszerűen elkap egyéb fertőzéseket is. Továbbá vannak olyan daganatos, immunrendszeri betegségek, amelyek esetén a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezése leromlik, vagy a terápia következtében legyengül.

Méltatlan ezt a súlyos, összetett problémát bulvárstílusban megközelíteni, ami a kevésbé tájékozott emberek körében pánikot, félelmet válthat ki. Azért is éreztem méltatlannak a szegedi orvosok állítását, mert a mikrobiológiában, közegészségügyben illetékes kollégáink, különösen Szegeden, országosan és nemzetközileg is elismertek, komoly eredményeket érnek el a kórházi fertőzések azonosítása, megelőzése, megszüntetése terén. A teljes beszélgetés a Demokrata 2016/12. számában-