• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önkénteseket is várnak a vb egészségügyi csapatába

Hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Csaknem 200 önkéntest is vár a Semmelweis Egyetem a 2017-es FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapatába.

Az egészségügyi csapatnak összességében 600 tagja lesz – mondja Dr. Merkely Béla, az egyetem klinikai rektorhelyettese. A Budapesten és Balatonfüreden rendezendő sportesemény-sorozat orvosi hátterét biztosító csapatának vezetője hozzátette: mind a négy magyarországi orvosképző egyetemről várnak felsőbb éves hallgatókat, rezidenseket, de szakdolgozók és szakorvosok is jelentkezhetnek – utóbbi két kategória nem önkéntes munka. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: az angoltudás alapkövetelmény, a várható feladatokra pedig egy tréningen készítik fel a résztvevőket - adta hírül a Semmelweis Egyetem.

Az év végéig felálló orvos-egészségügyi csapat összesen 600 fős lesz, az önkénteseken kívül 200 szakorvos és 200 szakdolgozó jelentkezését is várják – mondja Dr. Merkely Béla, a stáb vezetője. A klinikai rektorhelyettes hangsúlyozta: az önkéntesektől nem várják el, hogy önálló döntéseket hozzanak, de az újraélesztést meg kell tudniuk kezdeni, és azt is fel kell ismerniük, hogy milyen betegellátási láncot kell elindítaniuk. A Semmelweis Egyetem hallgatóinak két kurzust tartanak a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán, míg a többi egyetemről érkezők a verseny előtti napokban vehetnek részt egy néhány napos felkészítőn.

Magyarországon ekkora sportesemény még nem volt, és a vizes vb összességében is a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye – mondja Dr. Merkely Béla, aki a 2015-ös kazanyi úszó-világbajnokság tapasztalatai alapján arra számít, hogy várhatóan több ezer esetet kell majd ellátni, az egyszerű gyomor-bélrendszeri panaszoktól az eszméletvesztésen át a hirtelen szívhalálig mindenre fel kell készülni. A klinikai rektorhelyettes szerint külön kihívást jelent a vizes vb-hez kapcsolódó Masters Világbajnokság, amelyen szenior versenyzők mérik össze tudásukat, akik között akár százéves résztvevők is lehetnek.

Az orvosi csapat egy része a sportolók lakóhelyén, azaz a szállodákban lesz, illetve a sportlétesítményekben, a versenyek helyszínein – mondja Dr. Merkely Béla hozzátéve, hogy biztosítani kell a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, amelyben részt vesz az egyetem Uzsoki utcai Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, valamint a Semmelweis Egyetem teljes klinikai infrastruktúrája.