• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Online Pszichoszomatika Konferencia - több kórkép, új megközelítéssel

Hírek 2022.02.11 Forrás: Weborvos
Online Pszichoszomatika Konferencia - több kórkép, új megközelítéssel

Betekintés egy-egy kórkép úgynevezett bio-pszicho-szociális megközelítésébe, amelyet a szakirodalom pszichoszomatikus szemléletnek nevez.

Online Pszichoszomatika Konferenciát rendez a Panoráma Poliklinika 2022. február 26-án, szombaton. Az online rendezvényen több szakterületet érintően beszélnek majd az előadók az egészségügyi ellátás és diagnosztika aktualitásairól, betekintést engedve egy-egy kórkép úgynevezett bio-pszicho-szociális megközelítésébe, amelyet a szakirodalom pszichoszomatikus szemléletnek nevez.

A konferencia időtartama: 9.00-18.30 (több szünettel)

A konferencia programja itt olvasható

A konferencia előadói többek között: Prof. Dr. Demetrovics Zsolt, klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár (ELTE Pszichológiai Intézet); Prof. Dr. Csepeli György,szociálpszichológus, professzor emeritus (ELTE Társadalomtudományi Kar); Dr. Hirschberg Kristóf Ph.D. kardiológus szakorvos, egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem); Dr. Cseh Áron Ph.D. csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus szakorvos, egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem).

Prof. Dr. Demetrovics Zsolt, klinikai szakpszichológus, előadásában azt kívánja hangsúlyozni, hogy a függőségek terápiájában milyen módon szükséges összefogni és összeegyeztetni az egyes szakterületek képviseletét annak érdekében, hogy a biológiai terápiák mellett a pszichológiai és családdinamikai, valamint szociális szempontok is érvényesüljenek. „ Az addikció összetett, interdiszciplináris problematika, a függővé válásnak, éppúgy, mint a terápiának biológiai és pszichológiai szempontokat kell ötvöznie, s egyúttal figyelembe venni a családi és akár a társadalmi viszonyrendszert is – hangsúlyozza Demetrovics Zsolt. Ha sikeresen akarjuk kezelni az addiktológiai zavarokat, mindenképp összetett problémaként kell hozzányúlnunk a jelenséghez.” Az ELTE professzora a Covid-19 járvánnyal kapcsolatosan felmerülő, a mentális egészséget, illetve az addikciókat érintő gondokról több cikket is írt az elmúlt két évben. A járvány okozta izoláció, szorongás, illetve egyes következmények – mint a munkanélküliség, egzisztenciális bizonytalanság - fokozhatják a mentális problémák (pl. szorongásos, depressziós tünetek), így az addikció kockázatát is, ezért tartja lényegesnek, hogy az említtet bio-pszicho-szociális szemléletű terápiák látótérbe kerüljenek az orvosi és a pszichológiai szakmák összefogásával.

Dr. Spányik András foglalkozás-egészségügyi szakorvos, pszichoterapeuta - jelölt a konferencia házigazdája, a Poliklinika orvosigazgatója, a COVID-19 világjárvány egészségügyi dolgozókra gyakorolt mentális hatásairól tart előadást, amely kutatáshoz a követéses vizsgálatot az ELTE PPK doktoranduszaként végezte. Spányik doktor a betegek gyógyításában ugyancsak a pszichoszomatikus (testi-lelki állapot összekapcsolódását figyelembe vevő) terápiák szükségességét hangsúlyozza. „Napjaink egészségügyi ellátásában a bio-pszicho-szociális szemléletből a „bio” szóra esik a hangsúly, vagyis a beteg, mint biológiai lény élettani szempontú megközelítésére. A biológiai szemléletű orvoslásban a testi tünetek gyógyításával, valamint az ehhez társuló orvosdiagnosztikai eszközök, illetve általában az orvostudomány fejlődésével annyi ismeretanyag halmozódott fel, amelyet igen nehéz ma már orvosként teljes egészében átlátni, ezért leginkább egy-egy területre fókuszálva zajlik a gyógyítás. A páciensek azonban továbbra is igénylik az orvost, aki megnyugtató személyiségével, emberismerettel, szakmai tudása legjavát adva átfogó szemlélettel vizsgál. A „pszicho-szociális” látásmódot is hangsúlyozva, az embert, mint személyes élettörténettel rendelkező, a környezeti hatások által befolyásolt szociális lényt is szükséges figyelembe venni. Hozzáteszem, most épp annak a „csendes forradalomnak” vagyunk tanúi ezen a téren, amelyet a páciensek igényei és az egészségügyi ellátást valójában jellemző realitás közötti disszonancia hív életre, nemcsak nálunk, hanem szerte a világban.

Az egyik legszemléletesebb példa a pszichoszomatika témakörében a gyermekkori hasfájás” - teszi hozzá Dr. Spányik András. „A gyermek, az életkorának megfelelően kommunikálva nem mondja azt a környezetének, hogy „ne veszekedjetek annyit”, vagy „ne költözz el”, hanem azt mondja, hogy „fáj a hasam” – és ezt a gyermek ott és akkor valódi hasfájással élheti meg. A gyermekorvos/gyermek-gasztroenterológus feladata, hogy megkülönböztesse a valódi, szomatikus, szervi elváltozással járó betegségtől a lelki eredetű tüneteket. Még a felnőttek esetében is előfordul, hogy neurobiológiai/pszichológiai folyamatok eredményeként hasfájással, vagy más fájdalomszindrómával jelenik meg a beteg az orvosnál. A feladat ezekben az esetekben sem kevesebb, hiszen attól, hogy az orvos fizikális eltérést nem talál a vizsgálatok során, a beteg valós panaszokkal él. Ezen tünetek megszűntetése ugyanolyan professzionális megoldást kíván, csak más megközelítésben. Ezekben az esetekben is szigorú orvosi protokoll szerint ülünk le az adott pácienssel, és kezdjük el a pszichoterápiás kezeléseket. Például a funkcionális bélbetegségeknél, mint az IBS vagy dyspepsia, ahol az emésztőszerv körül jelentkező erős tüneteket nem lehet szervi okkal magyarázni.

A modernkori pszichoszomatikus orvoslás az úgynevezett kötődés elméletet használja a betegség feltérképezésére. Ezen keresztül lehet megérteni, hogy a beteg a fájdalommal hogyan kommunikál, hogyan szabályozza a kapcsolatait. Hiszen mindaz, ami a páciens és az orvos között, mint mintázat megjelenik, az a jellemző fedezhető fel a páciens többi kapcsolatában is. A különbség az, hogy a terapeuta dolga megvilágítani a páciens számára, hogy mi zajlik ezekben az esetekben a teste és a pszichéje között.”

A konferencián az előadók témái között szó lesz még:

• a gyermekkori funkcionális kórképek diagnosztikájáról és terápiás lehetőségeiről,

• az irritábilis bél szindróma (IBS) komplex terápiás megközelítéséről,

• a funkcionális kardiológiai kórképekről és atípusos mellkasi panaszokról,

• a PCOS és az endometriózis egészségpszichológiai vonatkozásáról,

• a világjárvány egészségügyi dolgozókra gyakorolt mentális hatásairól.

Az elsősorban orvosok, pszichológusok számára többlettudást jelentő konferencia az OFTEX portálon regisztrált esemény, elszámolható kreditpontja: 16.

Jelentkezés:konferencia@panoramaklinika.hu e-mail címen, vagy az Oftex portálon keresztül, illetve a szervező weboldaláról a linken elérhető űrlap kitöltésével

További részletek, valamint jelentkezési lehetőség itt

Legolvasottabb cikkeink