• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óriás vércsepp, díjak a Véradók Világnapján

Hírek Forrás: Vöröskereszt - weborvos

A 2016/17-es tanévben 31 intézmény vett részt a véradóeseményen, amelyen összesen hétezren adtak vért.

Látványos flashmob a Bazilikánál, 42 véradás országszerte és az Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményhirdetése – így ünnepelte a véradókat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a Véradók Világnapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon a rendszeres véradókat köszöntik, felhívják a figyelmet a véradás fontosságára. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ezen a napon hirdette ki a 11. Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményét és adta át a három kategória első három helyezettjeinek járó elismeréseket, de a véradószervezőket is díjazták. A 2016/17-es tanévben 31 intézmény vett részt a véres küzdelemben, a 217 véradóeseményen körülbelül hétezren adtak vért közülük majdnem 1500 volt az első véradó.

Az 1000 fő alatti nappalis hallgatóval rendelkező intézmények között az első helyet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, a másodikat az Egri Hittudományi Főiskola, míg a harmadik helyet a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola szerezte meg. Az 1000 és 10 ezer fő közötti nappalis hallgatói létszámú intézmények kategóriájának győztese a Semmelweis Egyetem, a második helyezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett, míg a harmadik helyen a Kaposvári Egyetem végzett. A 10 ezer fő feletti nappalis hallgatójú intézmények körében az első helyet a Budapesti Gazdasági Egyetem, a másodikért járó elismerést a Budapesti Corvinus Egyetem, a harmadikért járót pedig az Eötvös Lóránd Tudományegyetem vehette át.

Nem sokkal dél után csaknem 40 piros pólóba öltözött profi táncos zenés- táncos flashmobbal köszöntötte a véradókat a Bazilika előtti téren és megformázták az ország legnagyobb élő vércseppjét, ezzel köszöntve minden csendes hőst. A Véradók Világnapján csaknem 42 vöröskeresztes véradóhelyszínen szerveztek véradást, a jelenleg is zajló világnapi véradások listája elérhető itt.

 MTI Fotó: Kallos Bea