• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van-e remény meggyógyítani az egészségügyet

Lapszemle Forrás: 24.hu

Az egészségügy helyzetének értékelése pártszimpátiától független: mindegyik oldal komoly problémának tartja.

Az egészségügy a legsúlyosabb probléma, a kormány mégis eltolja magától. Reformra nincs remény, de nem feltétlenül milliárdok pumpálásával lehet javítani a drámai helyzeten. Már az is érzékelhető javulást hozhat, ha az orvosok megtanulnak köszönni - olvasható a 24.hu-n.

Jelentős reformra nincs sok esély az egészségügyben, de a rendszer javítása nem csak pénzkérdés – ez a tételmondat fogalmazható meg a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital által szervezett Gyógyítható-e az egészségügy című szerdai konferenciája alapján.

Közhely, hogy nagyon rossz állapotban van a magyar egészségügy, pontosan tudja ezt a politika, és tisztában van vele a társadalom is. Juhász Attila, a Political Capital kutatója az elemzőintézet tanulmányát ismertetve elmondta: 2016-ban a megkérdezettek 37 százaléka a legsúlyosabb problémának tartotta az egészségügy helyzetét (2011-ben még csak 11, 2014-ben 21 százalék mondta ezt). Ehhez képest a kormányzati kommunikációban az elmúlt időszakban nem éppen ez volt a kiemelt téma.

Az egészségügy helyzetének értékelése pártszimpátiától független: a kormánypárti szavazók épp úgy komoly problémának tartják, mint az ellenzéki választók. A tanulmány idézi a Medián májusi felmérését, amiből kiderül, hogy a lakosság kétharmada igazságtalannak és egyenlőtlennek tartja az egészségügyi ellátást. Az elégedetlenség miatt nem meglepő, hogy sokan fordulnak el az állami rendszertől, és hiába drága, a magánszolgáltatást választják.

Elfedés

Ahhoz képest, hogy a lakosság nagy része finoman szólva is elégedetlen az ellátással, jelentős reformra nincs sok esély – mondta Juhász Attila. A kormány fő politikai törekvése a probléma háttérbe szorítása és elfedése; nincs is önálló minisztérium, az egészségügy csak eldugva jelenik meg a kormányzati struktúrában, ráadásul egyre kevesebb pénzt fordít a kormány erre a területre. Az ellenzék tematizálna, de gyenge hatásfokkal teszi. Bár vannak víziók és programok, az akciók és a kommunikáció a kormány intézkedéseinek kritizálásában merül ki. És ott vannak még a civilek, bár nem tőlük kell várni az egészségügyi reformot. Ők csak egy-egy területtel, problémával tudnak foglalkozni, a mostani politikai környezet pedig csak nehezíti őket ebben.

További részletek a weboldalon.