• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Hírek 2022.06.24 Forrás: Paulinyi & Partners építésziroda
Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Már a projekt kezdetétől részt kell venniük a leendő felhasználóknak is az új egészségügyi intézmények tervezésének folyamatában.

Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez a meglévő kórházak felújítása, illetve új állami és magánintézmények létesítése során elengedhetetlen egy olyan új szemlélet érvényesítése, amely az orvosok és a betegek igényeit, illetve a hosszú távon is fenntartható üzemeltetés szempontjait állítja középpontba. Ennek érdekében már a projekt kezdetétől részt kell venni az építészek mellett a létesítmények leendő felhasználóinak is az új egészségügyi intézmények tervezésének folyamatában. A különböző szakembereknél - orvosok, üzemeltetők, gazdasági szakértők - meglévő tudás integrálásával tervezhetők olyan egészségügyi központok, amelyek a betegek, az intézményben dolgozók és az üzemeltető érdekeit egyaránt a lehető legmagasabb szinten szolgálják - írta közleményében a Paulinyi & Partners építésziroda.

Automatizált robotrendszerek, mozgásmodellezés, infokommunikációs felületek: így tervezik a jövő kórházait

Az építészek a leendő intézményben mozgó betegek, egészségügyi dolgozók és anyagok útvonalának szimulálásával, ezekhez igazítva tervezik meg a jövő kórházait. Hasonlóképp optimalizálható a fekvőbeteg-, az intenzívterápiás-, és a sürgősségi osztály, valamint a műtők helyének kijelölése az épületben. Az ellátás így gyorsabb, gördülékenyebb lesz, ami bizonyos esetekben akár életeket is menthet. Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a betegek, az orvosok, illetve az ellátáshoz szükséges anyagok a lehető leggyorsabban és a legrövidebb úton, egyben a fertőzésveszélyt kizárva juthassanak el a rendeltetési helyükre. Ezt a célt szolgálva a tervezés során a kritikus útvonalak hosszát automatizáltan kiszámító robotrendszerek ellenőrzik, illetve ezzel a megoldással a különböző útvonalopciók is könnyedén összehasonlíthatóvá válnak. Az ágyak, az ételszállító kocsik leendő útvonalait szintén egy automatizált, beépített modullal vizsgálják, amely még a tervezés során előre jelzi, ha az útvonal bármely pontján problémába ütközne ezek mozgatása.

Nem elhanyagolható szempont a barátságos, kellemes, biofíliával ellátott belső környezet kialakítása sem, ami igazoltan alkalmas a gyógyulás folyamatának támogatására. Ezt szolgálják a megfelelő belsőépítészeti megoldások mellett a belső, növényzettel telepített udvarok és a természetes bevilágítás optimalizálása is. A munkaerőmegtartásban is segít továbbá a dolgozói óvodák, bölcsődék, megfelelő dolgozói pihenők, étkezők, illetve nővérlakások kialakítása.

Hasonlóképpen fontos funkciót képvisel a betegek tájékozódásának támogatása. Mivel az emberek általában kicsit félve, bátortalanul lépnek be egy kórházba, a legkorszerűbb intézmények tervezése során kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs felületek kialakítására, amelyeknek köszönhetően a beteg nem érzi elveszve magát. A hagyományos és digitális útbaigazító táblák és kijelzők megfelelő, az esélyegyenlőségi szempontokat is érvényesítő elhelyezése az első lépés a páciensek komfortérzetének megteremtéséhez vezető úton.

A hazai egészségügyi ellátás modernizálásában fontos szerepet játszanak az olyan, minőségi szolgáltatást nyújtó, jól felszerelt magánintézmények, mint amilyen a Budai Egészségközpont. A kórház tervezése során a Paulinyi & Partners szakemberei nemzetközi tapasztalatokat felhasználva, az egészségügyi szakemberekkel együttműködve terveztek egyszerre impozáns és funkcionális épületet.

Egészségügyi központok a jövőnek

A Paulinyi & Partners meghatározó épületek sorát adta Magyarországnak és Budapestnek, az elmúlt időszakban pedig több egészségügyet érintő projektre is megbízást kapott a tervezőiroda. A csapat építészei számára új kihívásokat jelentett a hatékony működést és üzemeltetést biztosító tervek elkészítése, ezért hat éve együttműködésbe kezdtek a kórházépítés holland szakértőivel, az EGM Architecten vállalattal. A szakemberek többször is jártak külföldi tanulmányúton, a saját projektjeiket pedig az egészségügyi szakszemélyzet igényeinek megfelelően, a magyar betegellátás sajátosságait szem előtt tartva kezdték meg.

A műtők esetében például kiemelt szempont a kórházon belüli könnyű megközelíthetőség (sürgősségi osztályhoz, intenzív terápiás osztályhoz, mentős bejáratokhoz való közelsége) és az optimális gépészeti ellátás, emiatt az új budai központban a felső szinteken elhelyezkedő helyiségek kialakítása kiemelt figyelmet kapott. Az egyes egységek közötti kapcsolat érdekében könnyen megközelíthetőek az olyan forgalmas osztályok, mint például a járóbeteg szakrendelő. Az osztályok hatékony elosztását és az elhelyezkedés optimalizálását a Paulinyi & Partners IT megoldásokkal és parametrikus tervezéssel foglalkozó háttércsapata is segítette.  

Technológia a tervezésben

Az Egészségközpont tervezésénél a legmodernebb megoldásokat alkalmazták. Az építészek a részletes 3D tervezés mellett számos szimulációt is készítettek az épület funkcionalitásáról és használatáról, így például megbizonyosodhattak, hogy a folyosókon elegendő hely legyen a betegágyak mozgatására és minden útvonal valóban könnyen bejárható legyen. Modern megoldások kaptak helyet a betegtájékoztatásban is, ezzel is növelve a szolgáltatás hatékonyságát.

„A hatékonyság mellett nagyon fontos volt számunkra, hogy a betegek és a személyzet számára is kellemes teret hozzunk létre. Külön figyeltünk a természetközeliségre, barátságos, komfortos tereket alkottunk, amitől nem idegenkednek a betegek és ahol az egészségügyi szakemberek optimális körülmények között tudnak dolgozni– mondta el Burián Gergő, a Paulinyi & Partners projektigazgatója, a Budai Egészségközpont felelős tervezője. – Egy olyan egészségügyi intézmény létrehozása volt a célunk, ahol a betegellátás mellett számos egyéb szolgáltatás érhető el egy helyen, az épület valódi középületté válik és az üzemeltetőknek is lehetőségük van multifunkciós, változtatható terek működtetésére.”

A Paulinyi & Partners Építésziroda számos kiemelt projekt és a Budai Egészségközpont mellett a Bicskei Egészségügyi Központ és az Észak-Pesti Centrumkórház tervezéséért is felel. - írták.

Legolvasottabb cikkeink