• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összefogást hirdet kampányában az elhagyott csecsemőkért az alapítvány

Hírek MA 14:41 Forrás: MTI-OS
Összefogást hirdet kampányában az elhagyott csecsemőkért az alapítvány

Nemcsak az újszülöttek elhelyezése kritikus, további 7293 gyerek élethelyzete sem megfelelő, ennyien élnek ugyanis nevelőszülői család helyett gyerekotthonokban.

Drámai a helyzet a kórházakban: elhagyott kisbabáknak segítene az SOS Gyermekfalvak. Közel 300 kisbaba tölti élete első hónapjait kórházakban, mert szülei elhagyták, vagy nem tudják hazavinni. Összefogást hirdet az alapítvány kampányában az elhagyott csecsemőkért - tudatták az MTI Országos Sajtószogálatához eljuttatott közleményben.

Mint írták, drámai a helyzet a gyermekvédelemben. Az országos nevelőszülőhiány miatt megoldhatatlan több száz újszülött elhelyezése. Kórházi információk szerint az újszülöttek egy része akár 4-12 hónapot is egészségügyi intézményekben tölt, sokszor egyikből a másikba helyezik őket szabad férőhely függvényében. A babák életük első hónapjait, aminek a kapcsolódásról, érintésről, ingerek megismeréséről kellene szólnia, egy kórházi rácsoságyban fekve töltik, egyedül. “Az érzelmi, értelmi és testi fejlődésükre hatással lesz az érintés, ölelés, a szabad mozgás és a friss levegő hiánya, az újszülötteknek ezekre szükségük van az idegrendszeri érési folyamatok egészséges fejlődése miatt. Még 24 óra is számít a neuronok, idegpályák épülésében. Ami ezekkel a kisbabákkal történik, nagyon fájdalmas, és hosszútávú hatása lesz a gyerekek fejlődésére, ami költséges terápiákkal, fejlesztésekkel lesz csak korrigálható” - fogalmazott Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. A KSH adatai szerint évente átlagosan 2300 0-2 éves kisgyerek kerül be állami gondoskodásba, az újonnan belépők között ők vannak a legnagyobb arányban (32 %). A második legnépesebb gyerek korcsoport, akit kiemelnek a családjából a 6-13 évesek (27 %).

A kórházban hagyott csecsemők egy része örökbeadható csupán, róluk lemondtak a szülők, többségüket azonban látogatják, csak életkörülményeik miatt nem vihetik haza a babát. Ezeknél a gyerekeknél az egyetlen lehetőséget az egészséges túlélésre a nevelőszülői család jelentené.

Ám nemcsak az újszülöttek elhelyezése kritikus, további 7293 gyerek élethelyzete sem megfelelő, ennyien élnek ugyanis nevelőszülői család helyett gyerekotthonokban. Bár 2014 óta jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ez nem tud megvalósulni. Közel 24 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, 30 %-uk gyermekotthonban.

2024 első negyedévében az előző évi hasonló tárgyidőszakhoz képest több, mint 4 ezerrel csökkent a születések száma, mindeközben az állami gondoskodásba kerülő gyerekek száma fokozatosan nő. 2020-hoz képest közel ezerrel több gyermek él szakellátásban, jelenleg majdnem 24 ezer fő.

A növekvő gyereklétszámot azonban a nevelőszülők száma nem követi, nagyjából 5600 nevelőszülő dolgozik az országban és ez a szám az utóbbi években csökken.

A nevelőszülők túlterheltségét mutatja, hogy minden harmadik család négy vagy több gyereket fogad be, sokszor saját gyermek mellé. A gyermekvédelembe kerülő gyerekek túlnyomó többsége lemaradásokkal, idegrendszeri éretlenséggel és számos egészségügyi problémával küzd előélete miatt, a gondozatlan terhesség, éhezés, elhanyagolás, a traumák mind nyomot hagynak a gyermeken, sok esetben fejlesztésre, pszichológiai támogatásra szorulnak.

„Minél magasabb a gyereklétszám a családban, annál kisebb az egyéni figyelem a kiemelt támogatást igénylő gyerekek felé és annál nagyobb a nevelőszülők leterheltsége, ami hosszútávon kiégéshez vezethet” – mondja a szakember.

Mindeközben krízishelyzet alakult ki a kórházakban; 300 kisbaba vár arra, hogy valaki felemelje, ringassa, befogadja a családjába. Legalább 2000 nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Az alapítvány október 7-én, az állami gondoskodásban élő gyerekek napján utcai jelenléttel hívja fel a figyelmet a kórházban ragadt csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő hiányra - írták.