• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ösztönzik az orvosmobilitást

Hírek Forrás: Világgazdaság

A kiírást az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján teszik közzé.

Pár százezer forinttól pár millióig terjedhet az egészségügyben dolgozók mobilitását segítő pályázat összege, amelyre e hónap közepétől jelentkezhetnek a kórház-átalakítások miatt állásukat vesztettek. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás összege nem haladhatja meg a dolgozó egyévi illetményét. A kiírást az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján teszik közzé.


A hazánkban újdonságnak számító programra 500 millió forint jut a Munkaerő-piaci Alapból, ez szükség szerint kipótolható – tájékoztatta a Világgazdaságot Molnárné Mohai Katalin, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Az újszerűségét az interneten való elérhetőség, valamint a pályázati feltételek értékelésére kidolgozott függvény alkalmazása adja.

 
Pályázni csak interneten lehet, a támogatás összege pedig objektív tényezőktől, a dolgozó jelenlegi illetményétől, valamint attól függ, hogy a választott munkahelye milyen távolságra esik a jelenlegitől, s a változás hogyan befolyásolja az életszínvonalát. Ez utóbbi mérésére a Központi Statisztikai Hivatal módszerét vette át a mobilitási programot kidolgozó Miniszterelnöki Hivatal és a munkaügyi, valamint az egészségügyi tárca. A főosztályvezető-helyettes ugyanis úgy látja: jelentős életszínvonalbeli különbséget okozhat, hogy az új munkahely milyen településen van, mennyit kell utazni a dolgozónak. A pályázó egyszerűen beírja az internetes programba az említett elemeket, a számítógép pedig azonnal kiszámolja a támogatás összegét.


Az pályázhat, akinek az új munkahelye legalább ötven kilométerre esik a mostanitól, így a fővárosban munka nélkül maradók kiesnek a programból. Vélhetően az ingázók élnek majd a mobilitási pályázat lehetőségével, ugyanis nem feltétel, hogy a munkavállalónak bejelentett lakása legyen az új munkahelye szerinti településen. Amennyiben házaspárt érint a munkahelyvesztés, mindkét fél megkapja a mobilitási támogatást.

Ezenfelül bárki igényelhet átképzési támogatást és kedvezményes lakásvásárlási hitelt, ez utóbbi ügyében az Egészségügyi Minisztérium tárgyalásokat folytat különféle pénzintézetekkel. Ám ha valaki egy éven belül kilép a most választott munkahelyéről, a mobilitási támogatás időarányos részét vissza kell fizetnie – jelentette ki a főosztályvezető-helyettes.


Az ágazati struktúraváltás ugyanis 1500 orvost és 6000 szakdolgozót késztet munkahelyváltásra, ám többségüknek az ágazatban állást tudnak kínálni.

Legolvasottabb cikkeink