• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit javasol a brit orvoskamara?

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

A brit orvoskamara szerint alapellátásra kell szűkíteni az állami egészségügyet.

Alapellátási feladatokra kell szűkíteni az ingyenes brit állami egészségügyi hálózat (NHS) által nyújtott szolgáltatásokat, mert a teljes körű ellátás most már finanszírozhatatlan állami forrásokból, áll a Brit Orvosi Kamara (BMA) kedden közzétett felhívásában.
A BMA javaslatcsomagja szerint nyilvános vita keretében meg kell állapodni azoknak az alapszintű ellátásoknak a köréről, amelyek továbbra is megmaradnának a térítésmentes szolgáltatási körben, mivel az NHS képtelen minden ellátást kifizetni.

A kezelések és a gyógyszerek szüntelen fejlődése, valamint a várható életkor folyamatos hosszabbodása miatt már most is a kezelések "kiporciózása" folyik az állami egészségügyben, áll a BMA jelentésében. A kamara emellett fontosnak nevezte egy független testület létrehozását az NHS irányítására, hogy azt meg lehessen szabadítani a politikai befolyástól.

Néhány héten belül ez a második olyan brit szakmai jelentés, amely szerint lehetetlen a brit állami egészségügy teljes körű ingyenességének fenntartása. Az Orvosok a reformért nevű kampányszervezet múlt hónapban kiadott jelentése azt írta: ma már "nem realitás, hanem politikai délibáb" a brit egészségügy ingyenessége, mivel a betegek mind több esetben kényszerülnek fizetős ellátások igénybe vételére a magánszektorban a pénzhiánytól és adósságoktól gyötört NHS egyre "lyukasabb" szolgáltatásai miatt.

Az ezer NHS-orvost számláló, a költségvetésből fedezett egészségügyi finanszírozást régóta ostorozó szakmai szervezet szerint "tudomásul nem vétel helyett fel kell ismerni", hogy a fizetős szolgáltatások igénybevétele terjedőben van. A második világháború utáni munkáspárti kormányok által életre hívott NHS minden szolgáltatása térítésmentes és állampolgári jogon mindenkinek jár; működését a kormány az adóbevételekből fedezi. A most folyó pénzügyi év költségvetésébe a jelenlegi munkáspárti kormány csaknem 90 milliárd font (34 ezer milliárd forint) rekord kiadást állított be az állami egészségügy központi finanszírozására, vagyis majdnem a háromszorosát a Labour hatalomra kerülésének évében - 1997-ben - kiutalt 34,7 milliárd fontnak, számos NHS-körzet mégis súlyos és krónikus finanszírozási gondokkal küszködik.

Rendszeresek a hírek a következő pénzügyi évre halasztott kezelésekről és műtétekről, sok állami kórházból pedig százával bocsátják el a szakszemélyzetet. Az Orvosok a reformért már tavaly nyílt levelet intézett Tony Blair kormányfőhöz és a három legnagyobb parlamenti párthoz, leszögezve: a kizárólag adókból finanszírozott állami egészségügy szükségszerűen kudarcra van ítélve, és a jelenlegi rendszer fenntartása elkerülhetetlenül egyes szolgáltatások "kiporciózásához", illetve még nagyobb deficitekhez vezet. A csoport szerint az alternatív pénzforrások közé tartozhat az, hogy egyes szolgáltatásokat fizetőssé tennének, vagy az egész rendszert biztosításalapúvá alakítanák át.

Legolvasottabb cikkeink