• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ötször többen kapták el a rotavírust, mint egy évvel korábban

Hírek 2022.01.19 Forrás: ÁNTSZ - Weborvos
Ötször többen kapták el a rotavírust, mint egy évvel korábban

Idén az első héten csaknem kétszeresére emelkedett a bárányhimlő (706) bejelentések száma az előző héthez viszonyítva.

Nemcsak a koronavírus van jelen az országban, számos „velünk élő” kórokozó fertőzi a lakosságot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb jelentése szerint idén az első teljes héten, január 3-9. között például a rotavírus ötszőr több embert betegített meg, mint egy évvel korábban, és bárányhimlős esetből is kétszer annyit jelentettek, mint egy héttelkorábban.

Az NNK jelentése szerint „az enterális fertőző betegségek közül 61%-kal kevesebb a campylobacteriosis (61) és 38%-kal kevesebb salmonellosis (36) okozta megbetegedést jelentettek, mint az előző héten. A legtöbb campylobacteriosist Borsod-Abaúj-Zemplén (13), míg a legtöbb salmonellosist Vas megyéből (6) jelentették.

A héten diagnosztizált rotavírus-gastroenteritisek (55) száma több mint kétszerese az előző hetinél. Az összes eset 54%-át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében diagnosztizálták. A betegség járványügyi helyzete kedvezőtlenül alakult, a heti esetszám több mint ötszöröse a 2021. 1. hetében jelentettnek.

A héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés. Egy Heves megyei idősek otthonában 2021. december 30-tól kezdődően enterális tünetekkel (hasmenés, hányás, néhány fő esetében hőemelkedés) járó megbetegedések fordultak elő. A jelentés írásáig az 57 fő exponáltból 32 személy (24 fő ellátott, 8 fő dolgozó) megbetegedését derítették fel. Kórházi ápolásra nem volt szükség. Öt betegnél történt laboratóriumi vizsgálat, négy főnél calicivírust mutattak ki. A járványügyi vizsgálat során a fertőző forrást nem sikerült felderíteni.

Baranya megyében egy idősotthonban 2021. december 27-ével kezdődően hányással, hasmenéssel járó calicivírus okozta megbetegedések jelentkeztek. A 73 fő exponáltból 31 fő (21 fő gondozott, 10 fő dolgozó) betegedett meg, kórházi ápolás nem vált szükségessé. Az otthonban tálalókonyha üzemel, a dolgozók nem étkeznek az intézményben. A főzőkonyháról más intézménybe, telephelyre szállítanak, sehonnan nem jeleztek megbetegedést. A járványügyi vizsgálat során a fertőző forrást nem sikerült felderíteni. Az otthonban látogatási tilalmat rendeltek el.

Kilenc akut vírushepatitis került a fertőzőbeteg-nyilvántartásba. Három megbetegedésért a hepatitis A, ötért a hepatitis E vírus volt a felelős, egy esetben az etiológia még nem tisztázódott.

A légúti terjedésű fertőző betegségek közül csaknem kétszeresére emelkedett a varicella (706) bejelentések száma az előző héthez viszonyítva, a legtöbb bárányhimlőt Jász-Nagykun-Szolnok (117) megyében regisztrálták. A betegség járványügyi helyzete kedvezőtlenebbül alakult, mint az elmúlt év azonos hetében. A scarlatina (18) járványügyi helyzete nem tért el lényegesen az 2021. év első hetében észlelttől.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy parotitis epidemica, egy pertussis és egy morbilli gyanúját jelentették, a klinikai diagnózist a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá. Rubeola, tetanusz megbetegedés gyanújáról nem érkezett jelentés.

Az idegrendszeri fertőző betegségek csoportjában öt meningitis purulenta megbetegedés került a fertőzőbeteg-nyilvántartásba. A megbetegedés hátterében egy esetben S.pneumoniae-t, egy esetben staphylococcust azonosítottak. Három esetben az etiológia tisztázása folyamatban van.

Tíz Lyme-kór okozta megbetegedést jelentettek, a megbetegedéseket hét területről származnak. Egy importált malária megbetegedést diagnosztizáltak. A 41 éves guineai állampolgárságú, Magyarországon élő férfi a megbetegedését megelőzően Guineában járt. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta”.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink