• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Otthont kapott Pesten a Lipót galériája

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Már a megnyitón akadt, aki arról érdeklődött, hogyan és mennyiért veheti meg a képeket.

Tehetséges, mentális zavarokkal élő művészek 60 festményével és 25 kerámiájával 5 év után ismét megnyitott a Tárt Kapu Galéria. A pszichiátriai betegek legjobb, úgynevezett art brut alkotásait anno még az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) állították ki, a Lipót bezárása, 2007. óta azonban inkább csak vándorkiállításokon láthatta a nagyközönség a műveket. Most a IX. kerületi önkormányzatnak és más nagyvonalú szponzoroknak köszönhetően a belvárosban kapnak állandó otthont ezek az alkotások.

Az OPNI megszűntetése után több intézmény vette át a Lipót feladatait, a legtöbb ágy és beteg a Merényi Kórházba került, és a Lipót többezres art brut alkotásaiból álló gyűjtemény nagy része is itt kapott helyet – mesélte Angi Ibolya, a galéria vezetője a pénteki ünnepélyes megnyitó után. A Merényi kis kiállítóterme azonban nem volt a megfelelő helyszín egy ilyen gazdag anyag bemutatására, ráadásul egy kórház területén lévő galéria nem kaphatott megfelelő publicitást sem.

Pedig korábban a Lipót terápiás műhelyének kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagy érdeklődése kísérte és támogatta. Az OPNI bejáratánál működő korábbi Tárt Kapu Galéria 2004 és 2007 között a látogatók tízezreit vonzotta, kiállításait, akcióit, programjait sikeresen bonyolította le. A IX. kerületi Hőgyes Endre utcában lévő új galéria munkatársai is ezt szeretnék elérni. Úgy tűnik, minden okuk megvan a bizakodásra, hiszen már a következő héten a gyűjtemény más válogatott darabjait Szicíliában állítják ki, és májusban „Dívány a Dunán" címmel egy nemzetközi outsider, illetve art brut kiállítás részeként a magyar alkotásokat is kifüggesztik.

A sikeres kezdetet az is jól jelzi, még a hivatalos megnyitó előtt az ország több pontjáról a társadalom perifériájára szorult emberek megsegítésével foglalkozó szervezetek megkeresték a galéria vezetőit, hogy hogyan lehetnének részesei ők is a galéria kiállításainak. Tóth Eszter, a kiállítóterem szakmai vezetője szerint semmi sem lehetetlen, hiszen ők maguk is úgy tervezik, 2-3 havonta megújítják a tárlatot. A legfontosabb, legizgalmasabb műveket azonban nem kési le senki, ugyanis hamarosan állandó tárlókat állítanak be a galériába, és itt helyezik el ezeket.

Bár az új tárlat kiállítói nem professzionális művészek, az alkotásaik iránti érdeklődés már a megnyitón érezhető volt. Többen megkérdezték, hogyan és mekkora összegért vásárolhatják meg a műveket. Tóth Eszter elmondta, reméli, hogy egyszer önfenntartó lesz a galéria, és erre komoly esély látszik, hiszen Budapest szívében méltó helyszínen a széles nyilvánosság előtt mutathatják be az alkotásokat.

A galéria szakembereinek azonban a legfontosabb célja mégiscsak az, hogy az értékes művek bemutatásán túl megváltoztassák a mentális zavarokkal élőkről kialakított képet, elősegítsék a társadalmi érzékenységet. Számos tudományos kutatás igazolja ugyanis, hogy a mentális zavarokkal élőket sújtó előítéletek feloldásában a művészetnek van a legnagyobb szerepe. Ráadásul a betegeknek is nagy segítség egy ilyen lehetőség, hiszen az alkotói munka, a művészetterápiás foglalkozások új kapcsolatokat hozhatnak, ráadásul a kiállítások megadhatják számukra a visszaigazolást, az elismerést.

A Tárt Kapu Galéria a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Merényi Gusztáv Kórház és többek között a Lillly Hungária Kft. támogatásával nyílhat meg újra a nagyközönség előtt. További információk a www.tartkapugaleria.com weboldalon, és a Galéria Facebook oldalán találhatók.