• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

PM: azonnali ötvenmilliárdos forrás kell a kórházaknak

Hírek Forrás: MTI

A többletforrás csak a rövid távú megoldásra lenne elegendő.

Az Együtt-PM véleménye szerint a kormányzati tartalékokból azonnal ötvenmilliárd forintos többletforrást kell biztosítani a kórházaknak, hogy legalább rövid távon megoldódjanak az intézmények finanszírozási problémái - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi László.

A független országgyűlési képviselő egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a deficit mellett az egészségügyben a humánerőforrás-krízist is kezelni kell, mert miközben nő a kórházak lejárt adósságállománya, még a tavalyi évhez képest is gyorsult az elvándorlás az ágazatból.

A "túlhajtott és felesleges államosításnak" egyelőre csak az árnyoldalai látszanak, a gyógyítás pedig egyre inkább háttérbe szorul - mondta a PM politikusa.

Már most ötvenmilliárdos az az összeg, amellyel a kórházak a gyógyszer- és orvosi eszköz beszállítóknak tartoznak, az intézmények 90 százalékának van lejárt tartozása - emelte ki. Szavai szerint olyan körülmények alakultak ki, amelyek miatt félő, hogy életmentő beavatkozások is elmaradhatnak.

Arra is kitért, hogy csak tavaly 11 ezer ember hagyta el az egészségügyet, miközben olyan adat is napvilágot látott, hogy idén januárról februárra 5300-zal csökkent az ágazati dolgozók száma, így ellátásbiztonsági problémák alakulhatnak ki. "A kényszernyugdíjazás rettenetesen nagy öngól volt", amit már valószínűleg a kormányzat is belátott - tette hozzá.


A Fidesz erre válaszul közleményében azt írta, hogy szegény kórházak azért vannak, mert "a Gyurcsány-Bajnai-kormány tönkretette a magyar egészségügyet is". Véleményük szerint a folyamatos pénzelvonásokkal a kórházakat eladósították, működésüket veszélybe sodorták. A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormányváltás idejére már mintegy 125 milliárd forint adósságot halmoztak fel. Elfogytak az eszközök, a gyógyszerek, a mentőautók, az orvosok, az ápolók - emeli ki a kormánypárt kommünikéje.

"Ha rajtuk múlik, a betegekkel is kórházai napi díjat és vizitdíjat fizettetnek", az összeomlás széléről kell talpra állítani az egészségügyet - áll a szövegben.A közlemény leszögezi: az elmúlt három évben a kormány több ütemben jelentős támogatást nyújtott a kórházak adósságrendezésére és fejlesztésére, mentőállomások felújítására és mentőautók beszerzésére. Az egészségügyi dolgozók számára pedig (hasonlóan a pedagógusokhoz) jelentős béremelési program indult - emeli ki a Fidesz.

A kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően felmérések igazolják, hogy az egészségügy iránti bizalom jelentősen javult mind a lakosság, mind az orvosok körében - zárul a Fidesz közleménye.

Legolvasottabb cikkeink