• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A házhoz szállítás tiltása egy sok éve bevált rendszer negligálása

Lapszemle Forrás: figyelo.hu

Sokszor és sok döntéshozó kívánta megváltoztatni ilyen vagy olyan érdekektől vezérelve a gyse házhoz szállítását.

Mintegy húsz évvel ezelőtt már kifejezte igényét ez a krónikus betegcsoport, hogy szeretné, ha a gyógyászati segédeszközeit házhoz kaphatná. Hogy ne kelljen a sokszor nagy terjedelmű csomagot kézben, a tömegközlekedési eszközökön cipelnie. Nem beszélve a vidéken, tanyán élőkről. A háznál történő átvétel továbbá intim, és ez nem mellékes. Mindezeket figyelembe véve kialakult a házhoz szállítás gyakorlata, amelyet a cégek, a gyse-boltok, sőt a rendeletalkotó minisztérium is elfogadott - olvasható a figyelo.hu portálon.


Időközben sokszor és sok döntéshozó kívánta megváltoztatni ilyen vagy olyan érdekektől vezérelve ezt a lehetőséget, azt hangoztatván, hogy a betegek ellátása csakis a gyse-boltokban, illetve patikákban történhet meg. Hiszen ott kell megismertetni az eszközöket, betanítani a használatukat. Ez akkor lenne jogos, ha a beteg a műtétet követően nem feküdne 3-5 napot a kórházban, ahol a szakszemélyzet nem tanítaná meg minderre, vagy ha a háziorvosa nem magyarázná el számára a szükséges tudnivalókat. Ekkor valóban fontos a betanítás. Ugyanakkor a krónikus betegek hosszú ideje használják már a termékeket, és pontosan tudják annak a legtökéletesebb alkalmazási módját.

Miért kell ezzel most foglalkozni? Mert Magyarország Országgyűlése 2013. június 26-án elfogadta az „egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot. Az egységes javaslat szerint úgy módosul a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyse-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény, hogy a gyógyászati segédeszközök házhoz szállítását csak a forgalmazónak, illetve a forgalmazó alkalmazottjának engedélyezi. Azaz a házhoz szállításból a törvény kizár minden közreműködőt, tehát megtiltja az alvállalkozó (szállítmányozó, futár, posta stb.) igénybevételét. (Meg kell jegyezni, hogy ez a rendelkezés nem szerepelt az április 18-án közigazgatási egyeztetésre bocsátott és az érdek-képviseleti szervezetek által véleményezett tervezetben.)

A sok éve hibátlanul működő rendszer negligálása, az eszközhöz jutás ilyen drasztikus megváltoztatása akkor is nehézséget jelentene a betegeknek, ha a gazdaság működne, a gyse-boltok harmada nem zárt volna be az elmúlt 2-3 évben, ha a még működők hajlandók lennének terméket készleten tartani, ha a 10 éve változatlan forintárakon forgalmazott termékekből lenne annyi tartaléka a forgalomba hozónak, hogy kellő árrést adjon az üzletek számára.

A teljes cikk a figyelo.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink