• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Repa Imre: a betegek nem jártak jól a reformmal

Hírek Forrás: Népszava

A Népszava interjút közöl Repa Imrével.

A kaposvári kórház főigazgatója, a Kaposvári Egyetem Egészségtudományi Centrumának általános rektorhelyettese elismerte, hogy a betegek egyelőre nem jártak jól az átalakítással, hozzátéve, hogy „szükség van két-három évre, amíg az emberek alkalmazkodnak az új helyzethez, és már sok pozitívummal is tudnak találkozni".

A biztosítási reformmal kapcsolatban kifejtette, hogy az átalakítástól főleg tisztább jogi-, illetve ellátási viszonyok kialakulását várja, mivel szerinte „az új felépítés révén szakmai, minőségi rendet lehet teremteni". Azt a feltételezést viszont nem tartja lehetségesnek, hogy a reform megvalósítása az ellátás ellehetetlenüléséhez is vezethet.

A Fidesz bejelentéséről - miszerint ha hatalomra kerülnek 2010-ben, akkor visszaállítják a mostani társadalombiztosítást - pedig úgy nyilatkozott, hogy a biztosítási reform az „az államosításhoz és a privatizációhoz" hasonló folyamat, amit igen nehéz lesz visszafordítani.

Repa Imre ugyanakkor több ponton is bírálja az eddigi reformokat. Szerinte például hasznos lett volna, ha nem „fűnyíróelvű" lett volna az elvonás, hanem súlyozott, s a súlyponti kórházaknak több forrást biztosítottak volna. „Az intézményi struktúra valódi átalakítása elszalasztott lehetőség maradt" - jelentette ki a szakember, hozzátéve azt is hogy szükséges az eladósodott intézmények egyszeri konszolidációja, amelyre fedezetet ad az egészségügyi büdzsé többlete. A konszolidációt viszont szigorú feltételekhez kell kötni, például az egy városon belül működő kórházakat ennek keretében össze kell vonni, hogy az intézmények adósságai ne képződjenek újra.

Szintén a hibák között említi azt a jelenséget, hogy csökkent a szakrendelőkben kezelt betegek, illetve a krónikus és a rehabilitációs ellátásban részesülők száma is. Repa Imre azt is kifejtette, hogy szerinte szükséges lenne például a 24 órás sürgősségi ellátást, a rák-, illetve a szívbetegségek gyógyítását vagy a gyerekellátást kiemelni, és a súlyponti intézményekben kiemelten finanszírozni.

Legolvasottabb cikkeink