• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Robbanásszerűen emelkedik a fertőzés Németországban

Hírek Frissítve 2020.10.15 Forrás: MTI
Robbanásszerűen emelkedik a fertőzés Németországban

Franciaországban egészségügyi rendkívüli állapot, Szlovéniában online oktatás, egyes térségekben lakhelyelhagyási tilalom lép életbe.

Már nem csupán fenyegető veszély, hanem tény, hogy robbanásszerűen, exponenciálisan növekedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban - jelentette ki Angela Merkel kancellár szerda este Berlinben. A kancellár a tartományi kormányfőkkel nyolc órán keresztül folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, hogy fel kell tartóztatni a járványt, méghozzá nemcsak azért, mert túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer, hanem azért is, mert Németország "gazdaságilag sem engedhet meg magának" még egyszer általános zárlatot, mint kora tavasszal, a járvány első hullámának idején.     Mint mondta, mindenképpen és minél hamarabb meg kell állítani az exponenciális növekedést, "különben nem lesz jó vége" a folyamatnak. Ennek belátásához elég végig tekinteni Németország szomszédságán.

A tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma  - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár megbeszélésén megállapodtak a leginkább fertőzött térségekben, az úgynevezett hotspotokban alkalmazandó új szabályokról, amelyek a többi között a vendéglátóhelyek nyitvatartásának és a nem egy háztartásban élők találkozásának korlátozásáról szólnak.

Bő tíz nap múlva lehet majd felmérni, hogy mennyire hatásosak, és sikerül-e az új, és a már hónapok óta alkalmazott régi szabályok révén lassítani a járványt - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy Németország döntő jelentőségű napok előtt áll.

Az is előfordulhat, hogy még szigorúbb korlátozásokat kell majd bevezetni - tette hozzá.

Markus Söder bajor miniszterelnök, az MPK soros elnöke kiemelte: Németország sokkal közelebb van egy újabb általános zárlathoz, mint sokan gondolják. Ráadásul a helyzet talán nehezebb is, mint a március-áprilisi időszakban, mert "akkor a tavasz reménye volt előttünk, most viszont a tél kihívása".

A járvány "nem tart örökké, de ha most hibázunk, a következmények súlyosabbak lesznek, mint a ránk váró feladat", vagyis a járvány lassítása - mondta Markus Söder.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester - a tartományi rangú főváros kormányának vezetője -, az MPK soros alelnöke hangsúlyozta: Németország eddig jól teljesített, ezért nemzetközi összevetésben kevéssé kellett korlátozni a mindennapi életet, de az utóbbi időszak járványügyi adatai alapján könnyen megeshet, hogy "jelentősen súlyosabb korlátozásokat" kell bevezetni. Mint mondta, az iskolarendszertől a kiskereskedelemig az élet számos területén bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések hatásosak, de vannak területek, amelyeken nem érvényesül kellőképpen a járvány feltartóztatásához szükséges körültekintés. Főleg a szórakozás, az alkoholfogyasztással járó közös ünneplés területén mutatkoznak gondok, így most itt kell szigorításokat bevezetni - fejtette ki Michael Müller, aláhúzva: mindenkinek meg kell érteni, hogy egy világméretű egészségügyi válságot nem lehet korlátozások nélkül megoldani.

A hotspot stratégiának nevezett szabálygyűjtemény kiindulópontja, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) akkor terjed leginkább, amikor az emberek zárt térben összesereglenek és hosszabb ideig együtt vannak. A hotspotokat két csoportba sorolják. Kevésbé súlyosan fertőzöttnek azok a közigazgatási egységek - járások, városok, nagyvárosi kerületek - számítanak, amelyekben a megelőző hét nap alatt regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma 35 fölé emelkedik. A másik csoportba, a különösen súlyosan fertőzött régiókba azok a közigazgatási egységek tartoznak, amelyekben ez az arány 50 fölé emelkedett.

A szabályok a többi között arról rendelkeznek, hogy a hotspotokban működő vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken be kell vezetni a 23 órai kötelező zárórát, és 25, illetve a különösen súlyosan fertőzött gócpontokban 10 főre kell korlátozni a rendezvények, ünnepségek, összejövetelek résztvevőinek maximális számát.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint a 412 közigazgatási egység közül 47 tartozik a különösen súlyosan fertőzött gócpontok kategóriájába. Ezek többnyire nagyvárosi kerületek, például Berlin, Bréma, Essen, Frankfurt és Köln vagy összes, vagy számos kerülete.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 5132 új fertőzöttet regisztráltak. Ez ezer esetet meghaladó növekedés az egy nappal korábbi 4122-höz képest.

A teszttel igazolt esetek száma 334 585-ra emelkedett.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma az egy nappal korábbi 13 után jóval nagyobb mértékben, 43-mal nőtt, így 9677 halálos áldozata van a koronavírus-világjárványnak Németországban.

Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga némileg csökkent, az egy nappal korábbi 1,25-ről 1,20-ra. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 120 embernek adja át a vírust. 

Szlovéniában hétfőtől digitális oktatásra állnak át az iskolák

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére újabb szigorításokat vezet be Szlovénia, hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át - jelentette be Janez Jansa kormányfő szerdán késő este, a kabinet ülése után.  Péntektől egyes járásokban, ahol a fertőzöttek száma magas, lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be. Továbbá tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt, valamint kötelezővé teszik a szájmaszkviselést zárt és nyílt térben. A részletekről bővebben csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be a válságkabinet.

A kormány által közzétett adatok szerint kedden 707-tel 9938-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Két beteg meghalt, a járvány A diagnosztizált betegek közül 210-en vannak kórházban, közülük 35-öt ápolnak intenzív osztályon.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 748-cal nőtt és elérte a 21 741-et az azonosított fertőzöttek száma. Négy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 334-re nőtt. Kórházban ápolnak 441 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Franciaországban szombat éjféltől ismét egészségügyi rendkívüli állapot lép életbe

A koronavírus-járvány megfékezésére a francia kormány rendeletben szerdán ismét kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz október 17-én éjféltől az ország egész területén.  A kormányülésen született döntésről alig fél órával azelőtt jelent meg a közlemény, hogy Emmanuel Macron államfő élő televíziós interjúban bejelentette az újabb szigorításokat.  A maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban (Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

"A kijárási tilalom először négy hétig fog tartani, és a parlament elé megyünk a december 1-ig tartó hosszabbításért. Hat hét az az idő, ami jelenleg szükségesnek tűnik" - mondta az államfő.

A kormány rendeletben maximum egy hónapra rendelhet el korlátozásokat, minden további hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazás szükséges.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az érintett nagyvárosokban minden színháznak, mozinak, étteremnek este 9 óráig be kell zárnia. Megerősítette, hogy a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a kulturális életben, a rendezvényszervezésben és a sportban kényszerszabadságra kényszerülők fizetésének 100 százalékát átvállalja az állam a munkahelyek megtartására érdekében.

"Nem megyünk étterembe 21 óra után, nem megyünk bulizni a barátokhoz, mert jól tudjuk, hogy ott fertőződhetünk meg a leginkább" - hangsúlyozta az elnök.

A szabálysértőket 135 euróra büntetheti a rendőrség.

Az intézkedés célja "a magánéleti kapcsolatok lecsökkentése, amelyek a legveszélyesebb kontaktok, mert azokban a pillanatokban jobban elengedjük magukat" - jelezte Emmanuel Macron, hozzátéve, hogy napközben nem változik az élet.

"Szeretném ha mindenki megértené, hogy az a cél, hogy a gazdaság működjön, hogy dolgozzunk, hogy az iskolák, a gimnáziumok, az egyetemek nyitva legyenek és működjenek" - tette hozzá.

Az államfő kiemelte, hogy az országon belüli közlekedésben nem lesznek korlátozások. Ugyanakkor arra is megkérte a franciákat, hogy a magánrendezvényeken ne legyenek hatnál többen. Emmanuel Macron többször is hangsúlyozta, hogy a vírus jelenleg ellenőrzés alatt van, de a napi esetszám ugrásszerű emelkedése miatt "nyugtalanító" a helyzet.

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 22 591 új fertőzöttet regisztráltak, a szombati csaknem 27 ezres, és az azt megelőző napokon regisztrált több mint 20 ezres rekordok után. A járvány kezdete óta 779 063 koronavírusos esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok.

A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg 9194 fertőzött van kórházban, számuk 245-tel nőtt az elmúlt 24 órában, közülük 1673-en fekszenek intenzív ágyon, ami 31-gyel több, mint kedden. Május óta nem volt ilyen sok súlyos beteg, de a szám elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.  Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 104-gyel 33 037-re emelkedett.

A fertőzöttek száma meghaladta a 38,4 milliót a világon

A világon 38 441 934 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 091 439, a gyógyultaké pedig 26 596 369 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök kora reggeli adatai szerint.  Egy nappal korábban 38 066 000 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 085 396, a gyógyultaké pedig 26 391 517 volt.  A fertőzés 189 országban és régióban van jelen.  Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 7 916 118 fertőzött volt eddig a napig, 216 858-en haltak meg, 3 155 794-en meggyógyultak.

Indiában 7 239 389 fertőzöttet, 110 586 halálos áldozatot és 6 301 927 gyógyultat jegyeztek fel.

Brazíliában 5 140 863 fertőzöttről, 151 747 halálos áldozatról és 4 526 393 gyógyultról tudni.

Oroszországban 11 332 824-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 23 069-re, a gyógyultaké pedig 1 035 141-re emelkedett.

Argentínában a fertőzöttek száma 931 967, a halottaké 24 921, és 751 146 gyógyult van.

Kolumbiában 930 159 fertőzöttet, 28 306 halálos áldozatot és 816 667 gyógyultat tartanak nyilván.

Spanyolországban 908 056 fertőzöttet, 33 413 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

Peruban 853 974 a fertőzöttek, 33 419 a halottak és 753 959 a gyógyultak száma.

Mexikóban 829 396 az igazolt vírusbetegek, 84 898 a halottak és 703 489 a gyógyultak száma.

Franciaországban 820 376 fertőzöttről, 33 058 halálos áldozatról és 106 374 gyógyultról tudni.

A Dél-afrikai Köztársaságban 696 414 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 18 151-an meghaltak, 626 898-an pedig felgyógyultak.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 657 459, és 43 245-en haltak meg a betegségben.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) - ahonnan elindult a világjárvány - 90 869 fertőzéses esetet tartottak nyilván csütörtök reggel, valamint 4 739 halálos áldozatot és 85 717 gyógyultat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Legolvasottabb cikkeink