• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb tizenkét praxis háziorvos nélkül

Lapszemle 2020.10.15 Forrás: boon.hu
Újabb tizenkét praxis háziorvos nélkül

Szolgálati lakással próbálják meg csalogatni és ott tartani a települések a háziorvosokat.

Az elmúlt hónapokban újabb megyénkbeli települések kerültek fel a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok listájára. Eddig sem volt kedvező a helyzet, hiszen évek óta megyénk vezette az országos negatív listát, azaz itt kellett a legtöbb településen helyettesítéssel megoldani a háziorvosi ellátást, írja a boon.hu. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által közzétett listából kiderül, a közelmúltban újabb települések maradtak állandó háziorvos nélkül. Ezek: Borsodnádasd két körzete, Onga, Homrogd, Arló, Lak, Mezőcsát egyik körzete, Farkaslyuk, Szerencs egyik körzete, Mezőkövesd egyik körzete, Vilmány, Komjáti és Nemesbikk.

– Januárig volt állandó háziorvosunk, de sajnos ő elhunyt, 66 éves volt – mondta Juhász Gábor, Homrogd polgármestere. – Doktor úr 15 éve praktizált nálunk, vegyes körzetet vitt, tehát a gyerekeket és a felnőtteket is ő látta el. Halála után kiírtuk a pályázatot, de nem jelentkezett senki. Véleményem szerint ennek az az egyik oka, hogy sok hátrányos helyzetű család él Homrogdon és a környező kistelepüléseken. Ez pedig azt hozza magával, hogy az óvodában, iskolában sok a hiányzás, a nagyobb gyerekek megpróbálnak lógni, a felnőttek között pedig sok a szenvedélybeteg. Úgy gondolom, az anyagiak viszont nem lehetnek az okok között. A mi háziorvosunk havi bevétele, ami több tételből tevődik össze, 1,6 és 2 millió forint között volt. Természetesen voltak kiadásai és az asszisztens bérét is fizetnie kellett, de akkor sem mondható rossz havi bevételnek ez az összeg – hangsúlyozta a polgármester.

Abaújkéren 2005 óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Szabó Gábor polgármestertől azonban megtudtuk, jövőre minden bizonnyal megoldódik a probléma. A helyettesítő orvosuk ugyanis, aki eddig több helyen is dolgozott, nyugdíjba vonul, és Abaújkéren szeretne letelepedni. Erre lesz is lehetősége, mivel az önkormányzat pályázati pénzt nyert orvosi szolgálati lakás építésére.

A polgármester szerint a kisebb praxisok nem vonzóak a háziorvosok számára a kevés bevétel miatt, azonban minden önkormányzatnak kötelessége megoldani az egészségügyi ellátást. Van olyan kistelepülés, ahonnan falubusszal szállítják a betegeket a közeli, nagyobb község háziorvosi rendelésére. A probléma országszerte ismert. 

Legolvasottabb cikkeink