• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rokkantnyugdíj: kinek marad és kinek nem?

Hírek Forrás: MTI

A rehabilitálhatók csoportjába körülbelül 220 ezren tartoznak, nekik 110 munkakörben ajánlanak munkát.

A következő években 195 ezer rokkant embert segítenének vissza itthon a munkaerőpiacra. Ezt egyebek mellett azzal ösztönöznék, hogy a munkáltatójuk teljes járulékmentességet kapna, illetve megszüntetnék a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatást – derül ki egy kormánypárti feljegyzésből, amelyet az MTI közölt szerdán. A dokumentum szerint a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz az öregségi nyugdíj tartozna, maradna a hozzátartozói özvegyi és az árvasági ellátás is, az Egészségügyi Alaphoz kerülnének a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjjárandóságok, így a rokkantnyugdíj, rendszeres szociális járadék, rehabilitációs járadék. Ezáltal átlátható és világos finanszírozást lehetne megvalósítani a költségvetésen belül a két alapban.

Az önellátási képességnek megfelelő I., II., és III. kategóriák közül az első két kategóriát, - körülbelül 65 ezer embert -, nem érinti az átalakítás. Ők továbbra is megkapják az eddigiekben folyósított ellátásukat. Az 57 év feletti jelenlegi rokkantnyugdíjasok szintén megkapják a jelenlegi ellátásuk összegét.

A rehabilitálhatók csoportjába körülbelül 220 ezren tartoznak, közülük nagyjából 25 ezren részesülnek rehabilitációs járadékban, nagyságrendileg 72 ezer forintos összegben. Az ő utolsó kifutó évjáratuk 2014-ben lesz, a rehabilitációs járadék 3 évre jár ugyanis.

A felülvizsgálatokat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja végezni, a szervezet 110 olyan munkakört dolgozott ki, amely a rehabilitálhatók számára megfelelő munkalehetőséget biztosít. Ha a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, munkát kell neki felajánlani, ami kétféleképpen történhetne. Egyrészt bevezetik a Rehabilitációs kártyát, amelynek révén a munkáltató teljes járulékmentességet élvezne a rehabilitált foglalkoztatásáig. Megszűnne a csak védett szervezeteknél történő foglalkoztatás, valamint nem terhelné plusz adminisztrációs teher. A másik megoldás a START közmunkaprogramon keresztül történő közfoglalkoztatás.