• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Romániában csökkent a héten az új fertőzések száma

Hírek Frissítve 2022.02.14 Forrás: MTI
Romániában csökkent a héten az új fertőzések száma

Az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás nem csökkent még jelentősen: vasárnap 10 586 beteget ápoltak a kórházban. Külföldi hírek.

Horvátországban megkezdődött a diákok öntesztelése
Megkezdődött hétfőn az általános és középiskolás diákok öntesztelése Horvátországban - jelentette be Radovan Fuchs oktatási miniszter. A tárca 3 millió antigén gyorstesztre írt ki közbeszerzési pályázatot, a szállítmányok szétosztása pedig már a hétvégén elkezdődött.

A miniszter kiemelte: a tanulóknak hetente egyszer ajánlatos elvégezniük a tesztet. A tesztelés nem kötelező, azonban azok a diákok, akik elutasítják, nem kerülhetik el a karantént - tette hozzá.

Egyelőre nincs adat arról, hogy a szülők hány százaléka utasította el a részvételt a programban. Abban az esetben, ha valaki megfertőződik az osztályban, az elkülönítés alól csakis azok kapnak felmentést, akik átestek a fertőzésen, felvettek két oltást, illetve rendszeresen tesztelnek. A tárca célja, hogy biztosítsa a jelenléti oktatást, és minél kevesebb iskolának legyen szükséges átállnia távoktatásra.

"Amennyiben a jelenlegi program, amely a karantén-kötelezettség elkerülését célozta meg, jól halad, lépéseket teszünk a kötelező maszkviselés feloldására is az iskolákban" - hangsúlyozta Fuchs.

Az elmúlt 24 órában 1061 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 64-en hunytak el. Kórházban 2097 beteget ápolnak, közülük 146-an szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 301 799-en kaptak védőoltást, közülük 2 219 165-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 3601 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 18 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 659 beteget ápolnak, közülük 139-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 262 796-an kaptak védőoltást, közülük 1 215 858-an mindkét adagot felvették.

Szlovéniában kedden ülésezik a válságkabinet, és dönt a lehetséges enyhítésekről.

Romániában csökkent a héten az új fertőzések száma
Romániában jelentősen csökkent a héten az újonnan diagnosztizált fertőzések, és kevésbé számottevően a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma az előző héthez képest.

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap közzétett adatsora szerint ezen a héten 160 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, ami több mint 20 százalékkal marad el a múlt heti, 200 ezret meghaladó csúcstól. Az egészségügyi szakemberek szerint Romániában múlt héten, az egyetlen nap alatt (február elsején) diagnosztizált 40 ezres rekorddal tetőzött a járvány ötödik hulláma, amelyben az omikron vírusvariáns volt meghatározó. Azóta a fertőzésszám alapvetően csökkenő tendenciát mutat, szerda óta pedig a napi esetszám már rendre kisebb, mint az utóbbi két hét átlaga.

Vasárnap - a hétköznap szokásosnál kevesebb teszt kiértékelése alapján - 11 967 új esetet jelentettek, ami kevesebb mint fele az utóbbi két hét átlagának és január vége óta először a halálesetek száma (80) is elmaradt a kéthetes mozgóátlagtól (109).

Az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás nem csökkent még jelentősen: vasárnap 10 586 beteget ápoltak a kórházban, ami alig 5 százalékos csökkenés a múlt vasárnapi adathoz képest. A súlyos betegek száma már egy hete 1100 felett ingadozik, vasárnap 1141 fertőzött részesült intenzív terápiában.

Ukrajnában az előrejelzéseknél korábban stabilizálódik a járványhelyzet
Már mutatkoznak az első jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a járványhelyzet, az előrejelzésekhez képest egy héttel korábban - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétfői tájékoztatóján.

"Az új fertőzéses esetek számának négy hétig tartó gyors növekedése után ez az első hét, hogy látjuk a stabilizálódás első jeleit. Az elmúlt héten 235 256 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, amely 7600-zal kevesebb, mint a megelőző héten. 24 575 beteget ápoltak kórházban, ez szintén ezerrel kevesebb, mint egy héttel azelőtt. A járványhullám stabilizálódásának jeleit egy héttel korábban észlelhettük, mint azt előrejelzéseink mutatták" - fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy az előzetes becslések szerint az elhalálozások száma a harmadára csökkent az előző járványhullámhoz képest, amelyben a vírus különösen veszélyes delta variánsa dominált.

"Ezek azonban csak az első pozitív jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a helyzet, még mindig magas az újonnan diagnosztizált fertőzéses esetek száma" - emelte ki a miniszter.

Ljasko elmondta, hogy jelenleg mintegy 30 ezer Covid-beteget ápolnak kórházban, az oxigénellátó berendezéssel felszerelt ágyak kihasználtsága 30 százalékos. A koronavírusos gyermekek kezelésére kijelölt egészségügyi intézményekben pedig most 2293 ágy foglalt, amely nyolc százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban volt.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában hétfőre 16 993-mal 4 542 693-ra, az elhunytaké 142-vel 102 950-re, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 651 348-ra emelkedett. Az elmúlt napon 2270 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 958 214-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 619 480-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 567 242-en kaptak. Vasárnap 18 938 embert oltottak be.

Legolvasottabb cikkeink