• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emberfeletti munka a szabolcsi egészségügyben is

Lapszemle 2022.02.14 Forrás: szon.hu
Emberfeletti munka a szabolcsi egészségügyben is

Ki vannak éhezve arra a kollégáim, hogy tervezetten, nyugodtan, a saját területükön azt csinálhassák, amit a legjobban tudnak, amihez a legjobban értenek.

"Az országosan is egyedülálló szabolcsi kórházcsoportunk több mint 5300 dolgozójának egy kihívásokkal és járványhullámokkal nehezített év áll a háta mögött. Mindannyian abban reménykedünk, hogy 2022 meghozza a nyugalmat, és lehetőséget ad a visszarendeződésre is". A járvány alatti munkáról és az előttük álló feladatokról az intézmény főigazgatóját, dr. Szondi Zitát kérdezte a szon.hu.

Hogyan összegezné a 2021-es esztendőt?

A koronavírussal kezdődött, és azzal is ért véget. Mindössze néhány hónapra hagyhattuk magunk mögött a járvány adta többletfeladatokat, és szeptemberben már készültünk a következő hullámra. Az egész év az ellátásszervezésről, erőforrás-menedzsmentről szólt, hiszen mindig oda kellett összpontosítani az erőinket, ahol arra a legnagyobb szükség volt. A negyedik hullám kezdetén Nyíregyházán indítottuk a koronavírus-ellátást, majd kiterjesztettük vidéki kórházainkra is, miközben oltottunk, és sorra nyitottuk az oltópontokat. Büszke vagyok a kollégáimra, mert hosszú ideje végeznek emberfeletti munkát.

Március 1-jén hatályba lépett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény. A járvány kellős közepén ez nem hálás feladat.

Januárban és februárban át kellett tekintenünk a több mint 5300 dolgozónk szerződéseit, mindenkinek új munkaszerződést készítettünk, mert új jogviszonyban folytatták az egészségügyi és az egészségügyben, azaz a háttérszolgáltatásban dolgozók a munkájukat. A munkatársaink több mint 98 százaléka aláírta az új szerződést. Kevesen hagyták el az intézményt, ők is többségükben a nyugdíjkorhatár elérése miatt döntöttek a távozás mellett. A jogállásváltozás módosított az illetményen felüli juttatásokon is. Az alapfeladatunk a betegellátás, ehhez működőképes rendszer szükséges, ennek fenntartásában a háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársaink szerepe rendkívül nagy. A humánpolitikai igazgatóság munkatársai nagy leterheltséggel dolgoztak, s munkánk eredményeként a szükséges megállapodásokat megkötöttük, orvosaink januártól már az új bértábla szerinti bért kapták. A szakdolgozóink háromlépcsős béremelése tavaly érkezett el a második lépeshez, 2022 pedig újabb 21 százalékos emeléssel indult.

És a covidos betegek ellátása mindent vitt… 

Visszatérhet az élet a régi kerékvágásba?

A járvány nem csak tudást és tapasztalatot adott nekünk, nagyon sok eszközzel is gazdagodtunk. Csaknem hatmilliárd forint értékben kapott az intézményünk invazív, diagnosztikai eszközöket – lélegeztető- és altatógépet, monitorrendszereket, EKG-t, defibrillátort, mobil röntgent, ultrahangot, infúziós pumpákat, perfúzorokat. Ezeket elsősorban a Covid-ellátásban használtuk, de ahogy visszarendeződünk, ezeket kihelyezzük más osztályokra.

Megkongatták a vészharangot, és országos szinten nagy szakemberhiányról beszélnek. Ez érezhető nálunk is?

Közel 750 orvosa, ebből 140 rezidense van a kórházcsoportunknak, illetve 3300 szakdolgozó és 1200 ember dolgozik a gazdasági, műszaki területen. Örvendetes, hogy nagyon sok rezidensünk, szakorvosjelöltünk van, ám ki kell várni azt a 4-5 évet, ami alatt leszakvizsgáznak, és megfelelő rutinnal és gyakorlattal önállóan részt vesznek a gyógyításban. Fiatalok, övék a jövő, az ő képzésük és tanításuk a legfontosabb, de ezt is befolyásolta a pandémia, mert sok esetben át kellett őket irányítani a Covid-ellátásba. Ennek előnye is van, sokat tanultak, a hivatásuk nemcsak egy szűk spektrumával találkoztak, hanem a belgyógyászati típusú szemléletmóddal is megismerkedtek.

Szakdolgozók terén jobb az országos átlagtól a helyzet?

Szakdolgozóink jól képzett szakemberek – asszisztensek, szakasszisztensek, ápolók –, akik a szakmájukat kiválóan tudják, s ezt folyamatosan bizonyítják is. Mindenre képesek, olyan csapat, ami nélkül nem tudnak működni a kórházaink. Mindenhol szükségünk van a szakdolgozók munkájára, tudására az orvosírnoktól az asszisztenseken át a műtősnőkig minden szakterületen. Kórházon belül a jogszabályhoz képest magasabb műszakpótlékokkal és ügyeleti díjjal tudjuk a munkájukat elismerni, és ezt meg is tesszük.

A fejlesztések, pályázatok terveiről a teljes cikkben olvashat

 

Legolvasottabb cikkeink