• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rózsaszínben motoroztak a mellrák ellen

Hírek 2018.09.29 Forrás: Weborvos
Rózsaszínben motoroztak a mellrák ellen

Mivel a mellrák színe rózsaszín, a motorosok ilyen pólókban indultak útnak az Országos Onkológiai Intézettől a Hősök teréig.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek nyitányaként a Magyar Rákellenes Liga szombaton motoros felvonulással hívta fel a figyelmet a betegségre és a betegségben érintettekre. Mivel a mellrák színe rózsaszín, a motorosok ezúttal a rájuk egyébként nem jellemző rózsaszín pólókban, rózsaszín dekorációval indultak útnak az Országos Onkológiai Intézettől a Hősök teréig.

1985 óta minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month). Ennek apropójából a Magyar Rákellenes Liga második alkalommal szervezett motoros felvonulást. A motorosokat az ország minden tájáról a Liga alapszervezetei indították útnak rózsaszín szalagokra írt üzenetekkel. A motoros találkozó a Sárszentágotai Alapszervezet ötlete volt: ez az egyik olyan település, amelyik nevében hordozza az emlőrákosok védőszentjének, szent Ágotának a nevét. A rendezvény fővédnöke dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója volt.

A nők között a leggyakoribb daganatos betegség az emlőrák! A megbetegedések száma Magyarországon 2015-ben százezer lakosból csaknem 160 volt. Évente körülbelül 8000 új beteget diagnosztizálnak, és több mint 2000-ren (2016-ban pontosan 2223-an) halnak bele a betegségbe. Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik, az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti nő, így ők a legveszélyeztetettebbek a megbetegedés szempontjából. A családi halmozódás (öröklődés) szintén fontos kockázatot nővelő tényező, különösen az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása (45 év alatti előfordulásnál pedig különösen nagy ennek a szerepe!).

Nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak is, akiknél a menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött, vagy akiknél 55 éves kor után lépett fel a menopauza, akik 30 éves kor felett szültek vagy nem született gyermekük, illetve akik hormonális fogamzásgátlót szedtek. Hozzájárulhat még a betegség kialakulásához a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Az emlőrák felismerésnek legfontosabb eszközei fiatal kortól kezdve az önvizsgálat, később pedig a mammográfia. Az önvizsgálatot 20 éves kortól érdemes havonta elvégezni. A behívásos népegészségügyi szűrés pedig a 45-65 közötti korosztálynak nyújt lehetőséget kétévenként a mammográfiára. Bár a 65 év felettiek nem kapnak a szervezett szűrésre „behívót”, ennek ellenére ajánlatos, hogy kétévenként minden nő kérjen beutalót és menjen el mammográfiára.

A fiatalok felkészítése és a betegség minél előbbi felismerése érdekében a Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így az ajánlott 20 éves korra az érintettek elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat. Akiknél általánosan nagyobb az esély az emlőrákra, (pl. a családban elfordult a betegség), ajánlott, hogy fiatalabb korban kezdjenek el a szűrésre járni, esetleg évenként. A pontos szűrővizsgálatról szakorvos tanácsát érdemes kérni.

A mellrák tünetei lehetnek:

- Idegentest-érzés (tapintható, jellegzetes szövettöbblet, „csomó”)

- A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik

- Az emlőből váladék távozhat

- A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal

- Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek 

A Magyar Rákellenes Liga jóvoltából számos emlőklub működik országszerte. Az életmód, művészetterápiás klubjaik jó lehetőséget nyújtanak az emlőműtötteknek ahhoz, hogy segítsék a felépülésüket. Végezetül a Magyar Rákellenes Liga is mindenkit szeretettel vár vasárnap az Egészség Hídja Összefogás immár hagyományos lánchídi sétájára!

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink