• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sclerosis multiplex: sokat segíthet a gyógytorna és a jóga is

Hírek 2022.08.08 Forrás: Weborvos
Sclerosis multiplex: sokat segíthet a gyógytorna és a jóga is

A tervek szerint ősztől újabb kurzusok indulnak, hogy újabb SM betegek számára is segítséget nyújthassanak.

A fizikai és a mentális állapotra is kedvező kihatása lehet, ezzel javíthatja a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral élők életminőségét a rendszeres gyógytorna és a jóga is. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által elindított SM Mozgásprogram első időszakának tapasztalatai is alátámasztják, hogy az SM betegek jelentős részének szüksége és igénye van a rehabilitációs foglalkozásokra - tudatta közleményében.

Az SM Mozgásprogram keretében Budapesten és Nyíregyházán gyógytornát szerveztek, online pedig az ország bármelyik részéből bekapcsolódhattak a betegek gerinctorna órákba vagy jóga foglalkozásba. Amint Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke elmondta, több mint nyolcvan SM beteg regisztrált valamelyik ingyenes lehetőségre, a még szélesebb körű részvételnek a rendelkezésre álló anyagi források szabtak határt.

– A gerinctorna és a gyógytorna révén javulhat az SM betegek tartása, koordinációs képessége, mozgáskészsége. A foglalkozások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a betegek megőrizzék önállóságukat, erőnlétüket. A jóga létjogosultságát pedig az adja, hogy mivel az SM egy idegrendszeri betegség, a légzőgyakorlatok, a relaxáció, a koncentráció hozzájárulhat a feszültségoldáshoz, a betegséghez való lelki alkalmazkodáshoz, javíthatja az alvás minőségét, összességében pedig kedvezően hathat az idegrendszerre is – fogalmazott Szántai Anita.

A Sanofi által támogatott programot a nyár során a folyamatosság érdekében alapszinten biztosítja az alapítvány azok számára, akik már bekapcsolódtak, ám a tervek szerint ősztől újabb kurzusok indulnak, hogy újabb SM betegek számára is segítséget nyújthassanak.

Sclerosis multiplex betegséggel mintegy tízezren élnek idehaza. Az immunrendszer hibás működése folytán támadja meg a szervezet a saját idegrendszerét, az idegeket szigetelő myelinhüvely károsodik. A betegség leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál derül ki. A betegek egy részénél a kór akár évtizedes távlatokban is jól kordában tartható, ám az agresszívebb kórforma gyors leépüléssel is fenyegethet. A sclerosis multiplex tünetei szerteágazók: attól függően, hogy az idegrendszer melyik szakasza és milyen mértékben károsodik, jelentkezhet látáskárosodás, a végtagok elgyengülése, járásnehézség, szédülés, mozgáskoordinációs zavar, károsodhat a gondolkodás, a beszéd képessége is. Az SM betegek sorsa jelentős részben a korai diagnózison és a kezelés mielőbbi megkezdésén múlik, mert ezáltal fékezhetők le az idegrendszeri károsodást okozó autoimmun gyulladások. Az életminőséget az elérhető rehabilitációs lehetőségek is befolyásolhatják.

Legolvasottabb cikkeink