• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Segíthet-e az orvos az öngyilkosságban?

Hírek Forrás: ELTE Hírlevél

Az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság kérdése osztja meg az amerikaiakat.

Friss kutatás szerint az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság kérdése osztja meg az amerikaiakat – a gyógyíthatatlan betegek életének ily módon történő lezárását közel azonos arányban találják morálisan elfogadhatónak és elfogadhatatlannak.

Öngyilkosság, abortusz, házasságon kívüli gyermekvállalás
Az amerikai társadalom értékítéleteit vizsgáló friss Gallup kutatás szerint 2011-ben egyetlen olyan téma van, ami látványosan megosztja az amerikaiakat a morális értékítéleteik tekintetében.

Három százalékos különbséggel, 45 százalék tartja elfogadhatónak, ha az orvos segít a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában, míg 48 százalék elutasítja ennek lehetőségét. Viszonylag kicsi a különbség az elutasítók és elfogadók között az abortusz és a házasságon kívüli gyermekvállalás tekintetében is. Az abortuszt 39 százalék tartja elfogadhatónak, míg 51 százalék elutasítja. A házasságon kívüli gyermekvállalást 54 százalék nem ellenzi, 41 százalék viszont igen.

Nagy az egyetértés
Bizonyos kérdésekben viszonylag egyértelmű társadalmi elfogadás vagy elutasítás mutatható ki. Tízből hatan elutasítják a pornográfiát és az állatok klónozását, tízből több mint nyolcan elfogadhatatlannak tartják az emberi klónozást, az öngyilkosságot, a poligámiát és poliandriát, valamint, ha a házas személynek házasságon kívüli kapcsolata van. A megcsalást egyébként az összes jelenség közül a legnagyobb, 91 százalékos arányban ítélik el.

Ezekkel szemben meglehetősen nagy társadalmi egyetértés mutatkozik a válás, a halálbüntetés, a szerencsejáték, az embrionális őssejtkutatás és a házasság előtti szexuális kapcsolat elfogadásában. A vonatkozó kérdésekre 60-69 százalékos arányban feleltek a megkérdezettek elfogadóan. 55 százalék fölötti az elfogadottsága az orvosi célú állatkísérleteknek, a meleg párkapcsolatnak és az állatszőrből készült ruházati termékek értékesítésének is.

Generációs különbségek
Bizonyos kérdések társadalmi elfogadottságában egyértelmű generációs különbségeket mutattak ki a Gallup kutatói. A legfiatalabb, 18-34 év közötti generáció elfogadóbb a meleg párkapcsolatok, a házasság előtti szex, a házasságon kívüli gyermekvállalás, az abortusz és a klónozás tekintetében, mint az idősebbek. Ugyanakkor viszont idősebb kortársaiknál nagyobb arányban utasítják el a halálbüntetést és a gyógyászati célú állatkísérleteket.