• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sok dolguk volt a fogorvosoknak a Roadshow-n

Hírek Forrás: MTI

Több mint hatezer gyerek fogászati vizsgálatát végezte el a Gyermekmentő Szolgálat.

Több mint hatezer magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes fogorvosai. Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Bank Fogászati Roadshow idén márciusban huszonharmadik alkalommal indult útjára az NGYSZ szervezésében. Az idei program kiegészült a májusi és októberi székelyföldi körúttal is - közölte a szervezet az MTI-vel.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza 1995 óta járja az országot, idén március és október között az önkéntes fogorvosok tizenegy magyarországi helyszínen vizsgálták, szűrték, illetve Székelyföldön szükség esetén kezelték is a gyerekek fogait.

Az idei szűrésen résztvevők figyelmét felhívták a fogászati problémákra, illetve azok kezelésére is, valamint egyéni szájhigiénés tanácsot is kaptak a fogaik és fogínyük egészségének megőrzése érdekében.

Magyarországon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás. Idén is részt vettek a szűrésen értelmi és mozgássérült, valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is.

A hazai körúton a fogorvosoknak rosszak voltak a tapasztalatai: a szűrésen megjelent gyerekek 50 százalékának volt szuvas foga, így ellátásra szorultak. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata pedig rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami a magyar fogászati ellátás hiányosságait is mutatja - írják.

A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot a leghátrányosabb településeken, Hencidán, Komádiban, Szentpéterszegen és Kecskeméten tette, továbbá ott, ahol fogyatékos gyerekeket szűrtek.

A szakemberek sikerként értékelték, hogy azokon a településeken, ahova évente visszatérnek, a nagyobbak fogazata jobb állapotban van, mint a kisebbeké, akikkel idén először találkoztak. A buszt kísérő egészségnapi tanácsadás megmutatta, hogy még a 18-19 éves fiatalok sincsenek tisztában a helyes fogmosási technikával. A vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet is ajándékoztak.

A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén májusban és októberben az erdélyi Kápolnásfaluban a Kriza János Általános Iskola tanulói számára végeztek szűréseket és kezeléseket. Itt a tavaszi és az őszi út alatt mintegy 170 kezelést végeztek, amelyek között volt foghúzás, gyökérkezelés, tömés, fogkő-eltávolítás, illetve barázdazárás is.

Legolvasottabb cikkeink