• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Sokszoros véradókat ismertek el a véradók napján

Hírek 2021.12.04 Forrás: Weborvos
Sokszoros véradókat ismertek el a véradók napján

71-en vehettek át elismeréseket a központi véradók napi ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémián.

November 27. a Véradók Napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók tiszteletére december 3-án tartotta véradók napi központi ünnepségét a fővárosban. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedő önkéntesek, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben. Idén összesen 71-en.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 19 fő kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díját vehette át a Magyar Vöröskereszt elnökétől és főigazgatójától.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Bayerné Dr. Matusovits Andrea az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója videóüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

A miniszter a vér és az élet szimbolikus összefüggéseire, és ennek a kapcsolatnak a mindenkori fontosságára hívta fel a figyelmet, amely végig kísérte az emberiséget a történelem során: „A kereszténység emelte az alapértékek közé az emberi élet tiszteletét és a bajbajutottak segítését. Önök azok a szerény, csendes hősök, akik úgy mentik embertársaik életét, úgy segítik elő gyógyulásukat, hogy erről a legtöbb esetben Önökön és a vért vevő kollégákon kívül senki sem tud. A mai nap azért kiemelten fontos, mert így lehetőség adódik, hogy elismerjük azokat a nagyszerű embereket, akik önként, ellenszolgáltatás nélkül segítenek, mentik az életet, és egyben felhívhatjuk a társadalom figyelmét a véradás fontosságára.”

Főigazgató asszony pedig kiemelte, hogy „sok nemes dolgot cselekedhet az ember élete során, ilyen például az önkéntes és önzetlen véradás is, amellyel részt vállalunk a beteg emberek gyógyításában.”

 „Elgondolkodhatunk azon, hogy milyen sokat jelent a múlt, a hagyomány, a rendszeresen megtartott ünnepek, de ez csak történelem, ami csak részben ismétli önmagát. Mitől lesz ünnep a naptárban megjelölt piros betűs nap? Csak azzal, ha azt tartalommal töltjük meg, és nem csak sablonos köszöntő szöveget ismételgetünk. A magyar véradók napján nem a véradás és nem is az ünnepnap, hanem maguk a véradók írják a történelmet.” – mondta el Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke.

„Bár mindannyiunk számára nagy kihívást jelentet a COVID-19 pandémia kitörése már az első hullámtól kezdve, azonban az elhivatott véradók még a veszélyhelyzeti korlátozások alatt is rendkívüli módon helyt álltak és hozzájárultak a vérkészlet megfelelő szinten tartásához, az egészségügy támogatásához.” – tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 20-an kaptak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést. A Véradóbarát Munkahely díjat 16 olyan hazai munkahely érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak, és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában. Emellett 5 fő véradásszervezést segítő egészségügyi dolgozó pedig elismerő oklevelet vehetett át.

Legolvasottabb cikkeink