• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sorra kerültek az orvosok is

Lapszemle 2023.03.02 Forrás: Weborvos összeállítás
Sorra kerültek az orvosok is

Az egészségügyről alkotott véleményt az orvosokkal közösen, a betegágy mellől kell kialakítani.

"Az orvosok már elérték a béremelést, ezért határozottan jobb anyagi helyzetben vannak, és akár némi lemondást is megengedhetnek maguknak a nyomásgyakorlás, a céljaik elérése érdekében. Egy gyermekét egyedül nevelő pedagógusnál vagy ápolónál néhány hónap kiesés, akár csak a túlóra elvesztése olyan érvágást jelent, hogy kétszer is megfontolja, hogy a sakára álljon-e" - nyilatkozza Svéd Tamás, a MOK alelnöke a 444.hu portálnak. "Ezenfelül az orvosok nagy része el tud helyezkedni a magánegészségügyben vagy külföldön, ahol hatalmas igény van rájuk. A feszültség fokozása azt fogja eredményezni, hogy még többen hagyják el az állami egészségügyet vagy az országot, ami rontani fog az ellátás minőségén."

Úgy gondolja, hogy ezek miatt az orvosok a pedagógusoknál nagyobb tömegben tudnak részt venni valamilyen tiltakozásban?

Valószínűleg igen. Ilyen például az önként vállalt többletmunka kérdése.

Önök arra biztatják a kórházi orvosokat, hogy mondják fel az önként vállalt többletmunkáról szóló szerződésüket, ami a kórházi ügyeleteket érinti. Hányan fogják ezt megtenni?

Nem szeretnék jósolni, de sok ezren felmondhatják. Ennek nincs azonnali hatása, hónapokba telik, mire végigmegy a rendszeren. Hangsúlyozni szeretném, továbbra sem dafke akarjuk megakasztani a rendszert, ellenkezőleg, javítani szeretnénk a betegellátást. Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásra, és ha teljesítik a nem is túl bonyolult követeléseinket, szívesen elállunk minden nyomásgyakorlástól - nyilatkozta a 444.hu-nak többek között Svéd Tamás. 

Lénárd Rita: a Magyar Orvosi Kamara ki akar lépni a politikai mezőből

Egy új, más formában fog a továbbiakban működni a Magyar Orvosi Kamara – jelentette ki az InfoRádióban Lénárd Rita. Mostantól az orvosok önkéntes döntése az, hogy csatlakoznak-e a kamarához, ennek ellenére erős szervezetet akarnak építeni, és folytatják a megkezdett munkát – a MOK alelnöke szerint ez a legfontosabb üzenet, amit minden tagnak közvetíteni szeretnének. 

"A kötelezővé tétel elvételével a tagokon múlik, hogy kívánnak-e részt venni az egészségügyi folyamatok szervezésében, megalkotásában, hallatni akarják-e a hangjukat, avagy elszenvedik azt, amit az adott helyzet hoz a számukra.

Az egészségügyről alkotott véleményt velünk, orvosokkal közösen, a betegágy mellől kell kialakítani, a törvényeket is a szakma megkérdezésével kell hozni, akkor lesz működőképes" – mondta Lénárd Rita az InfoRádióban, és azt is jelezte, ahogy eddig, a jövőben is véleményezni fognak minden, az egészségügyet érintő változtatási tervet.

MOK: legfontosabb feladat most a kamarai tagság megerősítése

A Magyar Orvosi Kamara tegnap este kiküldött hírlevelében arra kéri a kollégákat, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a jövőben is a kamara tagjai kívánnak maradni, írja a MedicalOnline

Azt kérik, hogy a kamara portálján közzétett nyilatkozatot nyomtassák és töltsék ki, aláírva juttassák el a MOK Országos Hivatalhoz postán vagy e-mailben szkennelve, lefotózva a maradok@mok.hu címre. A nyilatkozat az epapir.gov.hu oldalon is megtehető.

Aki tag marad, annak azt ígérik, hogy együtt fognak küzdeni, hogy:

az orvostársadalom szakmai véleményét a kormányzat figyelembe vegye

az orvosok elleni etikai eljárásokat ne a belügyminiszter irányítsa és felügyelje

a betegeink időben, méltó és korszerű ellátást kapjanak

a magyar egészségügy ne essen szét, betegeink a rendszer hibái miatt ne haljanak meg idő előtt

a gyógyítók, szakdolgozók és orvosok is munkájukhoz méltó fizetést kapjanak és a jövőben is képesek legyenek kiállni ezért - írja a hírlevél nyomán a MedicalOnline

„Így jártok, ha szembeszegültök az uralkodótokkal” – miről szól az orvosi kamara félresöprése, és mi jöhet utána?

 „Mindenkinek az egyéni döntése, hogyan képzeli el a jövőjét, a MOK-on kívül, vagy azon belül” – nyilatkozta Zacher Gábor toxikológus és sürgősségi orvos az rtl.hu-nak a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) sújtó döntésről. Azt gondolom, hogy ezeket a döntéseket valamilyen célból meghozták. Hogy ennek most milyen következményei lesznek, azt nem tudjuk megmondani. Én sürgősségi orvos vagyok, nekünk rengeteg munkánk van, az biztos, hogy megmarad. Hogy ez milyen keretek között lesz, arra majd az idő válaszol." 

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter és Eörsi Dániel háziorvos úgy látja, a lépés akár össze is kovácsolhatja az orvosokat a kormány ellenében. Eörsi Dániel az rtl.hu-nak azt mondta: a legfájdalmasabb a mostani helyzetben az, hogy nem egy alapvető elvi kérdésen kaptak össze a felek, hanem csupán az átalakítás egyes részletei miatt. Felidézte, hogy a Gyurcsány kormány a mostanihoz hasonló módon szüntette meg a kötelező kamarai tagságot 2006-ban, de akkor lényegi problémán különböztek össze a kormánnyal, mégpedig a biztosítási rendszer átalakításán. „Amit 2006-ban Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter elindított, az sokkal inkább inkább az alapokat mozgatta volna meg” – mondta. Eörsi szerint ami most történik, az abszolút nincs arányban azzal, hogy mekkora volt a véleménykülönbség. Ez az egészben a legtragikusabb. Az történt, hogy a felek megsértődtek azért, ahogy a másik beszélt velük, meg róluk.

 

 

MOK

Legolvasottabb cikkeink