• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sorra szigorítják beutazási feltételeiket az európai országok

Hírek 2020.12.21 Forrás: MTI
Sorra szigorítják beutazási feltételeiket az európai országok

Az utazási lehetőségek korlátozására készül több ország az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mutációja miatt. Külföldi hírek.

Szerbia szigorított a beutazási feltételein
Szerbia szigorított a határátlépési feltételeken, hétfőtől csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba - közölte a helyi sajtó. A szerb állampolgárok viszont akár teszt nélkül is hazatérhetnek, ám akkor tíznapos karantén vár rájuk.

Más nyugat-balkáni országok - Horvátország kivételével - nem kérnek negatív PCR-tesztet saját állampolgáraiktól, akik tömegével utaznak haza Nyugat-Európából a karácsonyi ünnepekre és az újévre.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 3534-gyel 300 062-re, Koszovóban 223-mal 48 905-re, Észak-Macedóniában 357-tel 78 305-re, Montenegróban 246-tal 43 955-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 469-cel 106 002-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 54-gyel 2686-ra, Koszovóban nyolccal 1256-ra, Észak-Macedóniában 18-cal 2292-re, Montenegróban kettővel 626-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 3577-re nőtt.

Horvátországban és Szlovéniában sem csökkent a kórházi kezelésre szoruló betegek száma
A kevesebb tesztelés miatt bár kevesebb új napi koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hétvégén Horvátországban és Szlovéniában, nem csökkent a kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéseiből.

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 395-tel, 106 300-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 26 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2397-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1271-en vannak kórházban, 208-an intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 27,3 százalék.

Szlovénia hétfőn széleskörű, gyors antigén koronavírus-tesztelést indított volna a lakosság körében, ezt azonban technikai okok miatt keddre halasztották. Ljubljana főterén állítanak fel mozgó laboratóriumokat, és naponta 2000 tesztet végeznek majd. Összesen csaknem félmillió teszt elvégzését tervezik. A cél az, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek a kétmilliós országban.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 766 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 195 728-at. Vasárnap 80 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3257-re emelkedett. Kórházban 2956 beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb - több európai országhoz hasonlóan - 48 órára felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légi járatok fogadását, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbi variánsoknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel.

Szlovéniába nem érkeznek közvetlen repülőjáratok Nagy Britanniából.

A német kormány a nagy-britanniai és a dél-afrikai utazási lehetőségek korlátozására készül
A Németország és az Egyesült Királyság, illetve a Németország és Dél-Afrika közötti utazási lehetőségek korlátozására készül a német szövetségi kormány az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mutációja miatt - jelentették be vasárnap Berlinben.

A kormány megkezdte a szabályok kidolgozását, és kapcsolatba lépett európai partnereivel - áll a kormány tájékoztatási hivatalának közleményében.

Előzőleg a holland, a belga és az osztrák kormány bejelentette, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását. Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára - vasárnap éjféltől kezdődőn - vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Az ausztriai tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a SARS-CoV-2 Londonban és Anglia délkeleti részén keringő mutációja akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a Dél-Afrikában is terjedő új vírustörzset már szeptemberben azonosították.

Olaszországban megkezdődött az ünnepi zárlat a tartományhatárok lezárásával
Olaszországban leállították a tartományok közötti közlekedést a koronavírus terjedésének lassítása érdekében hétfőn nulla órakor. A karácsonyi ünnepre és az újévre bevezetett korlátozások január 6-áig maradnak érvényben.

A tartományi zárlat előtti utolsó vonat a több régión áthaladó Milánó és Nápoly közötti járat volt, amely vasárnap késő éjszaka indult el. A vonatot a dél-olasz térségbe karácsonyra hazatérni akaró utasok szabályosan megrohamozták.

Hétfő nulla órától már csak munkavégzés miatt, valamint egészségi vagy más súlyos indokkal lehet egyik tartományból a másikba átlépni. Ugyanez vonatkozik a légiforgalomra és a közúti közlekedésre is, amely esetében többek között a sztrádakapuknál ellenőrzik az áthaladókat.

A tartományok határainak lezárása az első szigorításnak számít az ünnepi időszak korlátozásai közül. December 24-étől további szigorítás lép életbe, amely szintén január 6-áig tart, egész napos kijárási tilalommal, a kereskedelem és vendéglátás leállításával.

A koronavírus-járvány terjedése február 20-án kezdődött az északi Lombardia tartományban, Codogno város térségében. Attilio Fontana kormányzó hétfői sajtótájékoztatóján a tartomány története legnehezebb évének nevezte 2020-at.

A régió egyik legtekintélyesebb elismerését nyújtották át annak a két orvosnőnek, aki Codogno kórházában elsőként azonosította a SarCov2 vírust. A tízmilliós Lombardiában több mint 274 ezer fertőzöttek szűrtek ki, és több mint 22 ezer beteg halt meg. Az egész országban a szűrt fertőzöttek száma megközelíti a kétmilliót, a halottaké a 69 ezret.

Az egészségügyi tárca vasárnaptól lezárta az Olaszország és az Egyesült Királyság közötti légiközlekedést. A minisztérium közlése szerint az utóbbi napokban a London-Róma járat utasai között azonosították az első beteget az új típusú koronavírus fertőzőbb variánsával. A férfit a római katonai kórházban tartják ellenőrzés alatt. További három olasz bizonyult fertőzöttnek, aki a London-Palermo repülőjárattal érkezett Szicíliába.

Az Egyesült Királyságban élő és dolgozó mintegy 600 ezer olasz jelentős része hazatért az ünnepekre. Az utóbbi két hétben érkezőket arra kérték, azonnal jelentkezzenek a helyi egészségügyi központokban.

Legolvasottabb cikkeink