• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Spanyolországban már vizsgálják a Janssen vakcináját

Hírek Frissítve 2020.11.19 Forrás: MTI
Spanyolországban már vizsgálják a Janssen vakcináját

Szerbiában egyre romlik, Csehországban viszont javult a járványhelyzet, a spanyolok elkezdték a Janssen vakcina 3. fázisú tesztelését. Külföldi hírek.

Szlovákiában újabb országos tesztelést tartanak
Még karácsony előtt újabb, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelésre kerül sor Szlovákiában - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök Pozsonyban, a kormány csütörtöki ülése után.

Matovic - akinek bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - egyelőre nem árult el részleteket az egész lakosságot érintő tesztelés újabb, immár harmadik fordulójáról vagy annak időpontjáról. Annyit azonban elárult, hogy a kormányülésen egy miniszter sem ellenezte a tesztelés újabb fordulóját, holott annak már megvalósított - és a kormány által sikeresnek minősített - előző köreiről megoszlik a szakértők és a lakosság véleménye is. Ez utóbbit az mutatja, hogy kedden több szlovákiai városban és több pozsonyi helyszínen is sokezres tüntetéseket tartottak a kormány és járványintézkedései ellen.

Igor Matovic a koronavírus-tesztelés újabb fordulóját azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a kormány központi válságstábja úgy értékelte a tesztelés előző fordulóit, hogy segítségükkel sikerült visszaszorítani a fertőzöttek számának emelkedését.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ csütörtökön közétett adatai szerint Szlovákiában szerdán közel 8 ezer PCR tesztet végeztek, s ezek alapján 1665 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén indult újra emelkedésnek, az utóbbi tíz napban hullámzik, de enyhén csökkenő tendenciát mutat. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 91 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 989 ezer PCR-tesztet végeztek el. Jelenleg 1806 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 579 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Romániában intézményesítették a távgyógyászatot és az orvostanhallgatók önkéntes munkáját
Romániában a Covid-kórházakban önkéntes munkát vállaló orvostanhallgatók bátorításáról, illetve a távgyógyászat jogalapjának megteremtéséről fogadott el sürgősségi rendeleteket szerda esti ülésén a kormány. Ezentúl az orvosi egyetemek negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatói, illetve az asszisztensképzők harmad- és negyedéves diákjai is vállalhatnak önkéntes munkát a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban, amiért havi 2500 lejes (185 ezer forint) juttatásra jogosultak.

A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált távolságtartás megkönnyítése érdekében a bukaresti kormány sürgősségi rendelettel teremtett jogalapot a személyes találkozás nélkül elvégezhető - és a járvány miatt már működő gyakorlattá vált - egészségügyi szolgáltatásokra.

Az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó jogszabály az egészségügyi kerettörvényt módosítja és - a kórházi kezelés és járóbetegellátás mellett - a távgyógyászati szolgáltatásokat is intézményesíti. A távkonzultáció, távszakvélemény, távfelügyelet és távasszisztencia terén ugyanúgy be kell tartani az adatvédelmi előírásokat, betegjogokat, és ugyanúgy kötelező az orvosi titoktartás, mint a személyes találkozással megvalósuló medicinában. A távgyógyászati szolgáltatások részletezéséről, megszervezéséről, ellenőrzéséről és elszámolásáról 45 napon belül kormányhatározatot is kibocsát a bukaresti kormány.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítése szerint az utóbbi 24 órában ismét meghaladta a tízezret az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, így a napi esetszán több mint húsz százalékkal meghaladta az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi napon 167 koronavírusos beteg hunyt el, ami több mint 15 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál.

Országos szinten csütörtökön 43-mal csökkent a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma, így már csak 1131 fertőzöttet ápolnak intenzív terápián. Bukarestben azonban beteltek a helyek a Covid-kórházak intenzív osztályain, ezért csütörtökön öt koronavírusos pácienst katonai repülőgéppel szállítottak Bákóba (Bacau), illetve a Jászvásár (Iasi) melletti új moduláris kórházba.

Elérhette csúcspontját a járványhullám Németországban
Minden jel arra utal, hogy nem erősödik tovább, hanem már tetőzik a koronavírus-járvány második hulláma Németországban - mondta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője csütörtökön Berlinben. Lothar Wieler online tájékoztatóján kiemelte, hogy az utóbbi két hét alatt megállt a napi esetszám gyors növekedése, ami azt jelzi, hogy hatásosak a hónap elején bevezetett járványlassító intézkedések.

Trendfordulót még nem látni, egyelőre a hullám tetőzése olvasható ki az adatokból. Azonban "optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy hét múlva már csökkenő számokról beszélhetünk" - mondta az RKI vezetője.

Ugyanakkor a fertőződések száma igen magas szinten stabilizálódott - tette hozzá Ute Rexrodt, az intézet járványfigyelő munkacsoportjának vezetője, rámutatva, hogy míg október elején ezer és négyezer között volt a naponta regisztrált fertőzöttek száma, az utóbbi időszakban többször 22 ezer fölé emelkedett a napi esetszám.

Szintén jellemző a fertőzésgyakoriság növekedése az idősek körében. Ez az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek további növekedését vetíti előre. Ráadásul nem csak a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjai közül kerülnek kórházba fertőzöttek. Az első, tavaszi hullám adatai alapján a kórházi kezelésre szorulók nagyjából egyharmadának nincs alapbetegsége - fejtette ki a szakember.

A súlyos esetek gyakoriságának növekedése a járvány halálos áldozatainak számát is megemeli. Így várhatóan a november 16-val kezdődött héten is ezer felett lesz majd a halálos áldozatok száma - tette hozzá.

Kifejtette: további komoly veszély, hogy a SARS-CoV-2 enyhébb megbetegedés esetén is okozhat tartós egészségkárosodást, és ezekről a hosszú távú hatásokról még igen keveset tudni.

Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 22 609 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. Ez csaknem ezer esettel meghaladja az egy héttel korábban regisztrált 21 866-ot. Az új esetekkel együtt 855 916 igazolt fertőződést tartanak számon Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 251-gyel emelkedett, 13 370-re. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, szerdai összesítése szerint egy nap alatt 44-gyel nőtt, 3561-re. Nagyjából minden második beteg - 2024 ember - gépi lélegeztetésre szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 281 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6225 ágy szabad.

Tovább javult a járványhelyzet Csehországban
Bár továbbra is súlyos, de javuló tendenciát mutat a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egészségügyi minisztérium százpontos kockázati táblázatán, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, szerdán a korábbi 70 pontról 62 pontra csökkentek a kockázati tényezők - közölte az egészségügyi minisztérium szerdán honlapján. Ez azt jelenti, hogy a csehországi járványhelyzet, bár továbbra is a súlyosnak minősített negyedik sávban van, már közvetlenül a harmadik sáv határán áll, és remény van az óvintézkedések újabb lazítására.

Az érvényes óvintézkedéseket akkor módosítják, ha a kockázati tényező egy hétig alacsonyabb, illetve magasabb sávban mozog. A járvány terjedési mutatója 0,6, amely szintén lassulást jelez.

Bár a járványhelyzet több mint egy hete naponta javul, az érvényes óvintézkedések lazítása terén a cseh politikusok nagyon óvatosak. A hatályos óvintézkedések többsége továbbra is a legmagasabb, ötödik sávnak felel meg. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint további lazításokra hétfőtől lehet számítani.

Szerdán a koronavírus-tesztek 5515 új igazolt fertőzést mutattak ki, amely 3405-tel kevesebb, mint egy hete volt. Jelenleg 101 ezer az aktív fertőzöttek száma Csehországban. A járvány márciusi kezdete óta 6740 személyt halt meg a koronavírus szövődményeiben, szerdán az előzetes adatok szerint 66-an hunytak el. Ez a szám azonban a későbbi pontosítások után rendszerint nő.

A kórházban kezelt covidos betegek száma szerdán több mint 500-zal 6322-re csökkent, amely október közepe óta a legalacsonyabb szám. A súlyos állapotban lévő betegek száma pedig október közepe óta első ízben esett vissza ezer alá.

A vezető cseh politikusok - köztük Andrej Babis miniszterelnök - azonban óvatosságra intenek, és nem szeretnék elsietni az enyhítéseket. Roman Prymula volt egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a "járványhelyzet ugyan javult, de még minden nagyon törékeny".

Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben. A parlamenti alsóház csütörtökön vitatja meg a kormány kérését, hogy 30 nappal hosszabbítsák meg a szükségállapotot. A pártok egyetértenek a szükségállapot meghosszabbításával, de eltérőek a vélemények annak hosszáról.

Szerbiában egyre több téli eseményt mondanak le
Karácsonyi vásárokat, újévi programokat, hagyományőrző fesztiválokat mondanak le Szerbiában nap mint nap, ugyanis egyre több fertőzött van az országban, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb pedig újabbnál újabb korlátozásokat jelent be.

A legutóbb a szabadkai karácsonyi vásárt mondták le, de a válságstáb pénteken újabb korlátozásokat jelent be, a várakozások szerint tovább korlátozzák a gyülekezést, rövidítik a vendéglátóhelyek működését, vagy kötelező otthoni munkavégzést jelentenek be azok számára, akik megtehetik, hogy ne a munkahelyükön dolgozzanak.

A regisztrált fertőzöttek száma csütörtökre a Szerbiában 5613-mal 97 938-ra, Koszovóban 720-szal 31 215-re, Észak-Macedóniában 1406-tal 50 047-re, Montenegróban 639-cel 29 031-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1633-mal 75 564-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában huszonhéttel 1081-re, Koszovóban tizeneggyel 860-ra, Észak-Macedóniában huszoneggyel 1397-re, Montenegróban kilenccel 414-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvenhéttel 2090-re nőtt.

Spanyolországban engedélyezték a Janssen Pharmaceutica védőoltás vizsgálatának utolsó fázisát
Engedélyt adott a spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) a belga Janssen Pharmaceutica gyógyszercégnek, hogy koronavírus-elleni védőoltása utolsó klinikai fázisát Spanyolországban végezze - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján az extremadurai Méridában.

A tárcavezető nagyon ígéretesnek nevezte a Ad26.COV2.S nevű vakcinával kapcsolatos vizsgálatokat, amelynek engedélyeztetés előtti, III. fázisában kilenc spanyol egészségügyi intézményben vizsgálják a hatékonyságot és a biztonságot.

Spanyolország már közreműködött a vakcina II. fázisának vizsgálataiban is, amikor az amerikai Johnson & Johnson cég tulajdonában álló gyógyszervállalat szeptember elején megkezdte az oltóanyag emberi tesztelését.

Az utolsó fázis önkénteseinek toborzása hamarosan megkezdődik. A résztvevők 20 százaléka 40 év alatti, 30 százaléka 60 év feletti lesz. A védőoltást Spanyolország mellett nyolc másik országban is tesztelik, és összesen 30 ezer jelentkezőn próbálják ki. A gyógyszercég tervei szerint ideális esetben már jövő év elején a piacra kerülhet a vakcina.

Salvador Illa beszámolt arról, hogy a fertőzés terjedése stabilan csökken a dél-európai országban, de továbbra is óvatosságra intett. A helyzetet aggasztónak nevezte a magas esetszám miatt.

Mint mondta, jelenleg százezer emberből 452-en fertőzöttek. Egy hete ez a szám 514 volt. Szerdára hétezer új fertőzöttet igazoltak a szűrővizsgálatok. Az összesítésében szereplő esetszám 15 ezerrel emelkedett egy nap alatt.

A járvány kezdete óta több mint másfélmillió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban.

Egy hét alatt több mint 1300 ember vesztette életét, így idén már 42 ezren haltak meg a fertőzés következtében.

A spanyol egészségügyi miniszter felkérte a spanyol tartományokat, hogy dolgozzák ki, hogyan terjesztenék ki a tesztelési lehetőségeket a gyógyszertárakra, mivel az Európai Unió jóváhagyta, hogy a patikákban mintegy 20 perc alatt eredményt mutató antigén-tesztet lehessen készíttetni.

Oroszországban meghaladta a kétmilliót az igazolt fertőzések száma
Meghaladta a kétmilliót csütörtökön az Oroszországban a Covid-19 járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzések száma, az egy nap alatt kimutatott új esetek száma pedig, rekordot döntve, meghaladta a 23 ezret.

De minden eddiginél magasabb volt a halálozások és a gyógyulások napi növekménye is.

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 23 610-zel 2 015 608-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 25,7 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 2426-tal 454 102-re csökkent, ellenben a halálos áldozatoké 463-mal - ez az eddigi legmagasabb szám - 34 850-re, a felépülteké pedig 25 573-mal - ez szintén új rekord - 1 526 656-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 70,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 577 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 468 746 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink