• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Stroke-ot is okozhat a vírus a fiatalabb korosztálynál

Lapszemle 2020.05.25 Forrás: ozontv.hu
Stroke-ot is okozhat a vírus a fiatalabb korosztálynál

Igaz-e és ha igen, miért okozhat az új koronavírus megszaporodott stroke-os eseteket a fiatal korosztályban?

Április végén jelent meg az első közlemény arról, hogy egy New-York-i, nagy volumenben stroke-betegeket kezelő kórházban körülbelül a hétszeresére növekedett az 50 év alatti populációban az ún. agyalapi nagyér-elzáródással járó stroke előfordulása azon betegek körében, akik – akár enyhe tünetekkel járó - covid-fertőzöttek voltak. Maga az a tény, hogy egy gyulladásos betegség stroke-ot, vagy általában vérrögképződéssel járó problémát okoz, az nem új, 1903-ban a tífusszal kapcsolatban írták le először, és tudjuk, hogy már az első koronavírus-járványban, 2002-2003-ban azt tapasztalták, hogy bár lényegesen kevesebb megbetegedés volt, de gyakoriak voltak az ún. trombotikus események, a valamilyen fokozatú vérrögképződéssel járó komplikációk. Ez lehetett vénás trombózis vagy tüdőembólia, de az esetek egy részében szívkoszorúér-betegeség vagy stroke, mi úgy mondjuk, hogy az artériás oldalnak az elzáródása is megnövekedett - mondta el Dr. Óváry Csaba, az OKITI főigazgatója, a Magyar Stroke Társaság titkára az Ozone TV-nek adott interjúban.

Az amerikai orvosok természetesen utánajártak a kollégáik tapasztalatainak is, egy holland tanulmány szerint a betegek 31 százalékának volt fokozott vérrögképződéssel járó komplikációja, az esetek majdnem 90 százalékában ez mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia volt, de 10 százalékban előfordult stroke is.

A problémát ugyanakkor árnyalja egy másik jelenség, nevezetesen az a fajta félelem a betegekben, ami arra készteti őket, hogy lehetőség szerint elkerüljék az egészségügyet, még akkor is, ha súlyos, pláne, ha enyhe neurológiai tüneteik vannak. Nemrég látott napvilágot az a feltételezés, hogy az enyhe vagy átmeneti neurológiai tünetekkel járó kisebb stroke-okkal az emberek nem fordulnak orvoshoz. Pont a napokban jelent meg egy közlemény, amely számszerűsítette, hogy az Egyesült Államokban, a járvány legrosszabb periódusban majdnem 40 százalékban csökkent az akut stroke miatt a kórházban jelentkezőknek a száma, és ez a középsúlyos-súlyos stroke-okra is kiterjed.

Annak, hogy a fiatal korcsoportban megemelkedett a stroke előfordulása, vannak terápiás konzekvenciái is. Ha tudjuk azt, hogy a covid-19-es betegeknek fokozott trombózis-hajlama van, s ez már enyhe vírusfertőzés tünetei mellett is megjelenik, valószínűleg a súlyos esetekben, magasabb életkorban ugyanígy jelen van, akkor ezt a fokozott trombózis készséget gyógyszeren is kezelni kell vagy éppen meg kell előzni ezt a szövődményt.

Amennyire én tudom, Magyarországon azok az ellátók, akik nagy volumenben lélegeztető gépen covidbetegeket kezelnek, bevezették a megfelelő véralvadásgátló kezelést a betegeknél. Ahol nagy sok ilyen betegeget kezeltek, ott már régóta ez az eljárásrend része, azokban az esetekben, amelyekben a vérlemezkék száma nem csökken le túlságosan, mert ez is a betegség kísérőjelensége egyébként.

Óváry Csaba elmondta azt is, a stroke-vagy más neurológiai tünetekkel érkezők körében az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben már egy hónapja vizsgálják azt is, nincs-e a háttérben covid-fertőzés, amit úgy kell elképzelni, hogy minden betegüknél automatikusan PCR-tesztet végeznek, és a vizsgálat eredményéig úgy kezelik őket, hogy se mást, se a személyzetet ne fertőzhessék meg. Hozzá kell tennem, hogy mi egyetlen olyan beteget találtunk, amelyiknek nem voltak tünetei és pozitív lett a tesztje - mondta. Továbbiak a videóban

Legolvasottabb cikkeink