• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sürgősségi gyermekellátás gyakorlatiasan

Hírek Forrás: Weborvos

Segítség a gyermek kritikus állapotának felismerésében, korszerű első ellátásában és az ideális betegút megtervezésében.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány 17 éve végzi a súlyos, életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni mentését és szállítását az Országos Mentőszolgálat kötelékében. Ez idő alatt több, mint 38 ezer bevetést hajtott végre a három gyermekmentő egységük, így világviszonylatban is egyedülálló tapasztalatra tett szert kivonuló személyzetük. Az alapítvány fontos célkitűzése e tudás minél szélesebb körben történő átadása, a hazai mentők képzése, ezért "Sürgősségi gyermekellátás" címmel egy hiánypótló szakkönyvet jelentet meg a szolgálat.

A könyvet tizennégy, főleg a gyermekrohamkocsin és a gyermek-mentőorvosi kocsikon dolgozó szakorvos írta, kifejezetten gyermekmentős szemlélettel. Az 527 oldalas szakkönyv tömören, gyakorlatiasan tárgyalja a sürgős ellátást igénylő betegségek, sérülések fontos tüneteit és terápiás lépéseit.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat a könyvből valamennyi, az Országos Mentőszolgálat kötelékében kivonuló mentőszakápolónak, mentőtisztnek és mentőorvosnak ingyenes példányt biztosít azért, hogy e szaktudás és tapasztalat akadály nélkül juthasson el az ország minden mentődolgozójához, aki részt vesz gyermekek baleseti ellátásában. A 4250 darab könyv értéke közel 34 millió forint. Magyarországon talán még soha, egyetlen egy szervezet sem osztott ki ilyen mennyiségben, ilyen értékű szakkönyvet ennyi dolgozónak ingyenesen.

- “Könyvünk nemcsak professzionális gyermekellátóknak szól, hanem olyan egészségügyi szakembereknek is, akik súlyos állapotú betegekkel foglalkoznak, de kevés gyermekellátási tapasztalattal
bírnak, illetve olyanoknak, akik gyermekekkel foglalkoznak, de ritkán találkoznak súlyos betegekkel. Célunk az volt, hogy elsősorban őket segítsük a kritikus állapotú gyermek felismerésében, korszerű első
ellátásában és az ideális betegút megtervezésében" - mondta Dr. Goschler Ádám a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója, aki egyben a könyv szerkesztője is.

- “Ha súlyos állapotú gyermekhez hívnak mentőt, lehetőség szerint a gyermekrohamkocsit vagy valamelyik gyermek-mentőorvosi kocsit riasztjuk. Sok esetben azonban a helyszínhez legközelebb nem ők vannak, hanem valamelyik mentőápolóval, vagy mentőtiszttel kivonuló esetkocsink. Ilyenkor az életmentés sikere az általános felkészültségen, tudáson múlik. Ezért nagy jelentőségű a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány támogatása, melynek révén szakembereink országszerte továbbfejleszthetik gyermekmentő ismereteiket." – mondta el Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója.

A Sürgősségi gyerekellátás című könyv a Medicina Kiadó kínálatából bárki számára megvásárolható.