• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Értékes a pécsi ETK-n szerzett diploma

Lapszemle Forrás: teol.hu

Hiánypótló a tavaly akkreditált Sportmenedzser MSc és Fizioterápia MSc szak.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE ETK) az oktatás négy képzési központban zajlik: Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen. Országosan is kiemelkedően magas kollégiumi felvételi aránnyal és jelentős ösztöndíjakkal, juttatásokkal várják a leendő hallgatókat. Dr. Betlehem József egyetemi docenssel, az ETK dékánjával a Tolna Online beszélgetett.

- A felsőoktatás az elmúlt években jelentősen átalakult. Mennyire befolyásolja ez a kar életét?
– A felvételi eljárásrend változásának egyik legszembetűnőbb eleme, hogy egyes képzéseknél csökkent az állami ösztöndíjas férőhelyek száma, illetve a bekerüléshez szükséges minimum ponthatár emelkedett. Ez utóbbi karunk egyik legnépszerűbb képzését, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szakot is érinti, 320 pont alatt nem lehet állami ösztöndíjas képzésre hallgatót felvenni. A bekerülési minimum ponthatárok emelése negatívan befolyásolhatja a hallgatói létszámot: 2012-ben 240 ponttal még sikeresen felvételiző diákok jelentős része nem kerülhetne be 2016-ban egyetemi/főiskolai képzésre ugyanazon középiskolai osztályzatokkal, illetve érettségi eredménnyel. Azonban elmondható, hogy az állami ösztöndíjas helyeink száma érdemben nem csökkent.

Milyen újdonságokról tud beszámolni?
– Karunk elkötelezett az élethosszig tartó tanulás és a magas szintű hazai egészségügyi, szociális és sporttudományi szakemberképzés iránt, melyet jól tükröznek a karunk által az országban először indított egyetemi képzésék (okleveles ápoló és okleveles védőnő), illetve saját egészségtudományi doktori iskola is. Képzési portfóliónkat a társadalmi és a munkaerő-piaci igények figyelembevételével folyamatosan bővítjük. Hiánypótlónak tartom a Dunántúl vonatkozásában a tavaly akkreditált Sportmenedzser MSc és Fizioterápia MSc szakjainkat, illetve újdonság a Fitnesz-, wellness- és táplálkozásterapeuta szakirányú továbbképzésünk is. A tavalyi évben karunkon megalakult Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete számos kulturális és ismeretterjesztő programmal várja az érdeklődőket. Egyre népszerűbb karunk angol nyelvű ápolás és betegellátás alapképzési szaka, az idei tanévben több mint 60 külföldi hallgató választotta képzéseinket. Minisztériumi felkérésre 2016 szeptemberében elindítjuk a szerbiai Zomborban ápoló BSc képzésünket magyar nyelven...