• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sürgősségi orvoslás: mindig újra kezdik

Hírek Forrás: Weborvos

Vészhelyzet: a kórház nem tudja, merre jár a mentő, a mentő nem tudja, hová vigye a beteget.

Ilyen és hasonló napi gondokkal is foglalkoznak a szakemberek a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület (MSOTKE) november 4-5-i, X. kongresszusán. A budapesti rendezvényre a szervezők a szakmabeliek alapvető kérdéseivel készülnek, amelyekre közösen keresik a választ.

Dilemmáik közül néhány példa: Van-e valós beleszólása a szakmának a hazai egészségügy újjászervezésébe? Mindenki ért hozzá, mindenki beleszól: az eredmény tanulmányhegyek és hozzá nem értő döntések.

A mentés, mint a társadalom biztonságérzete, virtuális fejlesztése mindent pótol? Eközben mind távolabb kerülnek a kórházak a betegektől, egyre drágább az üzemanyag, egyre kevesebb a mozgóképes mentő.

Átszervezés pénz nélkül? – álom és valóság. Szép fővárosi tervek, de mi lesz addig a beteggel, amíg felépülnek az elképzelt központok?

X. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus a „Mindig Újra Kezdjük" (MÚK) alcímet kapta. A „MÚK" azonban nem politikai utalás, hanem arra céloz, hogy a hazai sürgősségi ellátás fejlődését a folyamatos, kényszerű újrakezdés jellemzi.

A hazai politika utóbbi húsz éves vetésforgójában vannak rendszeresen visszatérő gondolatok, és ezekhez kapcsolódó kampányok, Ilyen állandóságot képvisel a sürgősségi ellátás. Minden olyan pillanatban, amikor a politika hívószóként használja a sürgősségi ellátást, a teljes orvosi szakma megmozdul és minden szakterület harcba indul a saját szakterülete izolált sürgősségi ellátásáért. Mivel hiányzik a szakpolitika rendszerszintű ismerete, az egységes szemlélet hiányában az egyes programok nyerhetnek teret. Hungaricum az a pazarlás is, hogy a rendszeresen cserélődő szakértők gondolatai több íróasztalnyi fiókot töltöttek már meg és csak ritkán fedezik fel őket újra.

A szervezők hangsúlyozzák azt is: a sürgősségi ellátás szemlélet. Ez a szemlélet a XXI. század számos, az akut jellegű betegellátással szemben felállított társadalmi elvárásra adhatna választ. A szemlélet integratív, a beteghez rendeli az ellátást, nem preferál egyetlen szakterületet – így magát a sürgősségi orvostant sem. Minden szakterület közös, szakmailag idő-dependens ellátási formáját megjelenítve a beteg biztonságát szolgálja.

Addig, amíg a politika egy-egy szakterület túlhangsúlyozásával, a sürgősségi ellátás mesterséges - de sajnálatosan népszerű - megoszthatóságával operál, addig ez az integratív szemlélet nem nyerhet teret. Ezt a szemléletet, megosztott társadalmunkban, megosztott egészségügyünkben újra- és újra kell értelmezni, el kell fogadtatni. Miközben mi újra- és újrakezdjük, az Európai Unió két alapvetően támogatandó egészségügyi szakterületet jelölt meg, az idősödő társadalom kapcsán a gerontológiát, az ellátás menedzselhetősége érdekében, pedig a szakmai allokációs készséggel is bíró sürgősségi orvostant - írják a szakemberek.

Az újrakezdést nehezíti, hogy a szakterületet – azonos szemlélettel – kevesen képviselik. Az utóbbi 10 évben képzett, másod-, harmad szakvizsgás sürgősségi orvostani szakorvosok több mint 50%-a nem sürgősségi szakorvosként, több mint 30%-uk nem Magyarországon gyógyít. Szakmapolitikai kényszer hiányában az egységes graduális képzés csak lassan indul el. A gyakorlati képviselők túlterheltsége, elfogadatlansága, az egyetemi képzés elégtelensége miatt kevesen választják ezt a szakterületet. Egy új szemlélet képviseletében a humánerőforrás krízis kritikus tényező.

A Semmelweis Tervben külön fejezet foglalkozik a sürgősségi ellátással, magában és azon belül is izoláltan, megosztva. Félő, hogy ez a megközelítés nem strukturáló és különösen nem integratív tényezőként jelenik meg a Terv végrehajtási fázisában - fejezik ki aggályukat ismertetőjükben a kongresszus szervezői.

A MSOTKE az utóbbi években hatékonyan képviseli a sürgősségi ellátást az International Federation for Emergency Medicine (IFEM) és a European Society for Emergency Medicine (EuSEM) szervezeteiben. A sürgősségi szemlélet térnyerését mutatja, hogy a European Union of Medical Specialist (UEMS) novemberi brüsszeli ülésén megalakult a Sürgősségi Szekció, melyben hazánkat szintén a társaság képviseli.

Legolvasottabb cikkeink