• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakdolgozói kamara: díjeső az ünnepségen

Hírek Forrás: MESZK

Fontos a szakdolgozói kamara számára, hogy elismerjék az egészségügyben dolgozók legjobbjait.

Minden eddiginél több díjat és elismerést adtak át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara  december 11-én megtartott ünnepi díjátadóján, tudatta közleményében a MESZK.

A köztestület - a számos közfeladat ellátása mellett- rendkívül nagy hangsúlyt fektet, hogy elismerje az egészségügyben tevékenykedő szakdolgozók legjobbjait. Ők azok, akik naponta helytállnak az egészségügy frontvonalában, ők azok, akik ápolnak, gondoznak, egészséget őriznek és nevelnek, rehabilitálnak, bátorítanak, támogatnak szavakkal és mosolyokkal gyógyítanak. E hivatás gyakorlói szerint munkájuk pénzben nem, életekben és elismerésekben mérhető.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2006-ban alapította a MESZK Szakmai Díj-at, majd 2014-ben a MESZK-ért és TAGOZAT-ért díjat. Az idei évben két új elismerést hozott létre: az „Év Kiváló Szakdolgozója" és az „Év Kiváló Szakdolgozói Közössége" címmel. Az előbbi egyéneknek, míg az utóbbi csoportoknak adható. Az elismerés tulajdonosa pénzjutalmat, és ami a legfontosabb tagságunk általi erkölcsi megbecsülést kap.

   
Az egészségügyi hivatás példája: „Év Kiváló Szakdolgozója" díj
Ezt a díjat azzal céllal hoztuk létre, hogy az országban tevékenykedő közel 100 ezer szakdolgozó számára esélyt, lehetőséget teremtsen a kiemelkedően értékes, példaként állítható teljesítmény elismerésére.

Mindezzel hosszú távon az egészségügyi szakdolgozói hivatás megbecsülésének, presztízsének növelését, a pálya vonzóvá tételét és a pályán maradás erősítését kívánja szolgálni. A díjra érkezett érvényes jelöléséket a 6 fő szakmai grémiumból álló Kitüntetési Bizottság értékelte és rangsorolta. Az értékelés során a bírálók a jelölt kamarai tagok korábbi etikai -, szakmai életútját és az ezen felül végzett tevékenységét (pl. tudományos, oktatás) vizsgálta. Hosszas egyeztetés után egyhangú döntés született.


A díj nyertese 2015-ben: Ballagó Gábor, diplomás ápoló, aki a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Központi Intenzív Osztályán dolgozik. 25 éve közvetlenül a betegágy mellett teljesít szolgálatot. Szakmai munkája mellett tudományos tevékenységet is folytat. Publikációi, kutatásai, előadásai hozzájárultak a szakma fejlődéséhez. Feladatait teljes odaadással és rátermettséggel végzi, és irányítja a szakdolgozók munkáját. Konstruktív ötletei az intenzív betegellátás területén érdemi fellendülést hoztak. Hivatását mindig a legmagasabb szakmai színvonalon műveli. Emberséges, kiváló személyisége köztiszteletnek örvend a kórház és a betegek körében. E cím elnyerése is bizonyítja, hogy elkötelezettsége a dolgozók, betegek és hozzátartozók felé példamutatásul, mintaként szolgál. „Akkor segít, amikor és ahol kell."


A csapatmunka, közösségek elismerésének díja: „Év Kiváló Szakdolgozói Közössége" díj


A fenti díj alapításának célja, hogy elismerje a szakmai közösségek munkáját, akik emberi magatartásukkal, szakmai elkötelezettségükkel, példaképül állíthatók. Tevékenységükkel, helytállásukkal méltán vívták ki kollégáik és a környezet elismerését, és ezzel növelték a szakma presztízsét. 16 intézményből közel 80 érvényes jelölés érkezett.

A díj nyertese 2015-ben: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Hidro - és Sportterápia részleg dolgozói:

Bajáki Anett (gyógytornász)
Fábián Marina (segítő adminisztrátor)
Katona Enikő (szomatopedagógus)
Kéri-Pécz Lilla (gyógytornász)
Krausz Kornélia (szomatopedagógus)
Márton Zsuzsa (konduktor)
Szántó Krisztina (gyógytornász)
Szilágyi Gábor (gyógytornász)
Takáts Emese (testnevelő tanár)
Torma-Ginzery Patrícia (szomatopedagógus)


A részlegen dolgozók kiváló szakmai munkát végeznek a betegek rehabilitációs tevékenységében. Szakmaiságuk, elkötelezettségük elismert az orvosok, betegek és hozzátartozók körében is. A team tagjai, a betegek mindennapi ellátásán túl, időt fordítanak a kollegák fizikai aktivitására is. Évek óta, vezetnek „dolgozói tornát", reggeli uszodai foglalkozásokat. Az egészségmegőrzés és csapatépítés céljából évente hagyománnyá vált dolgozói rekreációs nap, mely a saját kezdeményezésük, a programokat is ők tervezik, szervezik. Év közben kiemelkedő számban fogadnak, illetve oktatnak, gyakorlatra érkező orvostanhallgatókat, gyógytornászokat, humánkineziológusokat, szomatopedagógusokat. Évek óta részt vesznek az intézeti tudományos életben a Rehabilitációs Team Tagok fórumán, Rehabilitációs Vándorgyűlésen, „Magyar Gyógytornász – Fizioterápiás Társaság" konferenciáin. Tevékenységükkel méltán vívták ki környezetük elismerését.


A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által a legelső díj, a kiemelkedő teljesítmény jutalmaként: „MESZK Szakmai" Díj
Köztestületünk az egészségügy területén kifejtett kiemelkedő szakmai és közösségépítő szakdolgozói tevékenység elismeréseként 2006-ban Szakmai Díj-at alapított. Az elismerés annak a kamarai tagnak adományozható, aki hivatásának képviseletével az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az ápolás, gondozás, betegellátás terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, és kimagasló teljesítményével hozzájárult az egészségügyi ellátás és a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez. A helyi és területi szervezetek javaslatára, az Országos Kitüntetési Bizottság véleményezésével, az Országos Elnök jóváhagyásával ebben az évben 20 fő vehette át az elismerést a MESZK II. Szakdolgozói Kongresszusán Siófokon. Az országos díjra jelölt ezen a napon nem tudott megjelenni, így az ő elismerést a mai napon adták át.


A díj nyertese 2015-ben: Schilling Magdolna, Gottsegen György Kardiológiai Intézet, nyugalmazott ápolási igazgatója, aki pályáját a Fővárosi Tanács Gizella–telepi Kórházában kezdte. Majd házasságkötése után helyezkedett el az Országos Kardiológiai Intézetben, ahol közel 35 évet töltött el. Már fiatalon kitűnt szorgalmával, szívós munkabírásával. 32 évesen már főnővérnek nevezték ki, ami abban az időben szokatlan volt. Munka mellett szerezte meg diplomás ápolói oklevelét és menedzseri végzettségét. Néhány hónappal ezelőtt ápolási igazgatóként vonult nyugdíjba. A Kardiológiai Intézet ápolási filozófiájának meghatározó személyisége volt. Törtelen hittel menedzselte a szakdolgozók szakmai fejlődését, támogatta a képzéseken és továbbképzéseken történő részvételüket. Mindig nyitott volt az új iránt. Munkája szervesen járult hozzá a Kardiológiai Intézet szakmai sikereihez. A MESZK által 2010 óta szervezetett Szakmai Verseny országos döntőjének gyakorlati fordulóját az ő vezetése alatt álló intézet mindig magas színvonalon biztosította. Kimagasló munkáját, szakmai és emberi példamutatását köszönjük meg e díjjal.


Elhivatottan, elkötelezetten a MESZK szolgálatában: „MESZK-ért" díj
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kitüntetést hozott létre azon tisztségviselői, ügyintéző szervei nem tisztségviselő tagjai, képviseleti szervei tagjai munkájának elismerésére, akik emberi magatartásukkal, szakmai elkötelezettségükkel példaképül állíthatók, valamint társadalmi érdekérvényesítő tevékenységükkel, helytállásukkal méltán vívták ki kollégáik és a társadalom elismerését, és ezzel növelték a MESZK presztízsét.


A díj nyertesei 2015-ben:
- Bokorné Sike Erika
- Dankó Zsuzsanna
- Dr. Kincsesné Szónya Katalin
- Pfaffné Deli Zsuzsanna
- Szabó Bakos Zoltánné
- Üveges Péterné

Bokorné Sike Erika
A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház Reumatológiai Osztály főnővére, aki a Szakdolgozói Kamara munkájában a kezdetektől aktívan részt vesz. Véleményeiben mindig a szakdolgozók szakmai érdekeit képviselte és képviseli. Kiváló szervező, mely nem csak szakmai és irányító tevékenységében nyilvánul meg, hanem a közösségi feladatok végzésében is. 2011 óta Fejér megye területi elnöke. Vezetésével és irányításával létre hívták a „Fejér megyei Szakdolgozói Napot", „Aranylámpás Díj" elnevezéssel megyei díjat alapítottak. Négy éve megrendezik a „Megyei Védőnői Napot". Minden kamarai rendezvényen jelen van, és résztvevőket delegál. Aktívan részt vett az ápolók elméleti és gyakorlati képzésében. Szorgalma, szervezőkészsége, a betegek és a munkatársak felé megnyilvánuló pozitív hozzáállása nem csak osztálya, hanem az intézmény minden dolgozója számára példaértékű.


Dankó Zsuzsanna
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet, Csecsemő és Gyermek Osztály főnővére, területi elnök. Elméleti és gyakorlati felkészültsége példamutató. Az utánpótlás képzésében kiemelkedő a szerepe. Az intézetben belső auditorként is tevékenykedik. A MESZK létrehozásában, a területi és helyi szervezetek kialakításában, a választások lebonyolításában szervezőként nagyon lelkesen vett részt. A területi szervezetben, kezdetben alelnökként, majd 5 éve elnökként képviseli a szakdolgozók szakmai érdekeit és öregbíti a kamara hírnevét. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarában érdekérvényesítő tevékenységével, emberi magatartásával, szakmai elkötelezettségével, példaképül állítható.


Dr. Kincsesné Szónya Katalin
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Hajdú-Bihar megyei területi szervezet elnöke megalakulása óta.
41 évet töltött el az egészségügyben, folyamatosan a szakdolgozói hivatás elismertetéséért tevékenykedve. Lelkiismeretes, példamutató magatartásáért több alkalommal miniszteri, kiváló dolgozói, igazgatói dicséretben részesült. Fontosnak tartja, hogy az ápolási hivatást választók igen magas szaktudással rendelkezzenek, ezért folyamatosan részt vesz a képzésükben. A szakmai ranglétrát végigjárva ápolási igazgatóként is a szakdolgozói hivatás elismertetéséért tevékenykedett. Nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére, az egészség megőrzésére, tudásának folyamatos fejlesztésére. Munkájával igen komoly mértékben hozzájárult a köztestület működéséhez.


Pfaffné Deli Zsuzsanna
A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tüdőgondozó vezető asszisztense. A Kamara megalakulása óta tölti be a Tolna megyei területi szervezet általános alelnöki funkcióját. Feladatát maximális odaadással végzi. Folyamatosan figyelemmel kíséri a szakmapolitikai eseményeket. A területi és országos rendezvények motorja és rugója. Zsuzsa odafigyel másokra, intéz, szervez, rendez, tevékenységével nagyban hozzájárul a területi szervezet munkájához. Szűrőprogramjainkban is részt vesz, koordinál. Az elmúlt 11 év során végzett munkája példa lehet minden tagunk számára.

Szabó Bakos Zoltánné
A MESZK Humánpolitikai és Minőségfejlesztési Bizottságának elnöke, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója. Ápolásszakmai, humánpolitikai, etikai kérdésekben bizton számíthatunk tudására és tapasztalatára. Kedves, nyugalmat, megfontoltságot sugárzó személyisége, kiváló kommunikációs és problémamegoldó képessége alapján meghatározó személyisége köztestületünknek. Több alapítvány és civil szervezet tagja, ahol méltón képviseli a betegek és a szakdolgozók érdekeit. A köztestületben végzett munkája példaértékű. Tevékenysége minta a felnövekvő generáció előtt. A szakma szeretete, hatalmas munkabírása, örök optimizmusa követendő és példaértékű lehet mindenki számára.
A szakma szeretete, hatalmas munkabírása, örök optimizmusa követendő és példaértékű lehet mindenki számára.


Üveges Péterné
A Vaszary Kolos Kórház ápolási igazgatója, aki 39 éve dolgozik az egészségügyben. Az egészségügyi szakdolgozó ranglétra minden fokát végigjárta. Magas szakmai ismerettel, jártassággal rendelkezik, a szakterületét érintő jogszabályi hátteret ismeri, és jól is alkalmazza. Vezető egyéniség, szorgalmával és kitartásával pozitív példát mutat kollégái számára. Véleményét bátran megfogalmazza, kellő módon és formában kommunikálja a munkatársai felé. Több évtizede részt vesz a szakdolgozók oktatásában, vizsgaelnöki tevékenységben. Megalakulása óta aktívan részt vállal köztestületünk munkájában. Az első ciklusban az Országos Jogi- és Érdekegyeztető Bizottság tagja, majd Humánpolitikai és Minőségfejlesztési Bizottsági tag, Területi Oktatási Bizottság elnöke, jelenleg a választási eljárásokért felelős titkár. A szakmai iránti elkötelezettségével és emberi magatartásával méltán állít példát a szakdolgozók számára.

 
Aktív tevékenység, együtt, közösen a szakmáért a saját tagozatért: „Tagozat-ért" díj

A szakmai tagozat ellátási területén kifejtett kiemelkedő szakmai és közösségépítő szakdolgozói tevékenység elismeréseként „Tagozatért Díj" elnevezéssel díjat ad át. Ez annak a kamarai tagnak adományozható, aki az általa képviselt tagozat munkájában kiemelkedő tevékenységet végez, hozzájárul ennek a fejlődéséhez, elismeréséhez.
A díj nyertesei 2015-ben:
- Balassi Tiborné
- Dr. Király Edit
- Srutek Gabriella
- Tanurdzsity Istvánné Edit
- Tunyi Tünde

Balassi Tiborné
A Bács-Kiskun Megyei Kórház vezető asszisztense. Hosszú éveken át a MESZK Országos Műtőszolgálat tagozatvezetője volt. Részt vett a szakmai kompetencia kidolgozásában, képzés, szakképzés átalakításában, valamint a műtőben dolgozók munkakörülményeinek kialakításában. Közreműködik a kötelező, illetve szabadon választott továbbképzések szervezésében, lebonyolításában. Kamarai munkáját szívvel lélekkel végzi. A köztestületben végzett munkája példaértékű mindenki számára.

Dr. Király Edit
A Jávorszky Ödön Kórház osztályvezető főápolója a MESZK általános alelnöke. Szakmai fejlődése, életútja például szolgálhat minden kamarai tagnak. Munkája során állhatatosan képviseli a betegek érdekeit, önmaga és mások számára a magas szintű szakmai munkát megköveteli. Nagy jelentőséget tulajdonít a munkahelyi közösségnek. Egyetemi ápolói végzettséget szerzett, majd a doktori iskolát sikeresen elvégezve doktori címet kapott. Oktat, tanulók gyakorlati vezetője. A kamarai versenyek zsűritagja, általános alelnökként, a tagozatok képviselője.

Srutek Gabriella
Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, Mátrixvezető főnővére, diplomás ápoló. Sokszínű, pozitív, személyiségét mutatja, hogy munkája, családja mellett folyamatosan képzi magát, egészségügyi, valamint alternatív gyógyászati szakterületeken is. A területi Felnőtt Ápolás Szakmai Tagozati képviselőjeként delegáltja lett az Országos Felnőtt Ápolás Szakmai Tagozatnak, ahol országos tagozatvezető-helyettesnek is megválasztották. Kimagasló szakmai és tagozati munkát végzett. Munkájára, kiváló szakértelmére mindig lehetett számítani területi és országos szinten. A köztestületben végzett munkája példaértékű.


Tanurdzsity Istvánné Edit
A MESZK Természetgyógyászati Tagozat vezetőjeként rendkívül lelkesen vesz részt minden szakterület továbbképzésén. Előadásokat tart a természetgyógyászat összekapcsolásának lehetőségeiről, oktat, segít, nevel és mosolyog. Mindig pozitív látásmódja a problémamegoldást elősegíti. Évek óta szervezi a MESZK tagoknak a különleges energiájú helyekre a zarándok utakat, szakmai napokat. Viselkedése iránymutató lehet bármely területen dolgozó számára. Segítőkészsége példaértékű.


Tunyi Tünde
A Szent János Kórház Egyetemi okleveles ápolója, főnővére mind Magyarországon, mind nemzetközileg képviseli a pszichiátriai ápolást. Magyarországon a MESZK Pszichiátriai Ápolás Tagozatának vezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság szakdolgozói szekciójának vezetője. Képviseli a Visegrádi 4-ekben és az Európai Pszichiátriai Ápolási Szövetségben a pszichiátriai ápolást. Kamaránkban szakértőként és szaktanácsadóként is tevékenykedik. Az új Pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató felnőttképzési programjában részt vett. Oktat, vizsgáztat tagként és elnökként is. Elhivatott a pszichiátriai szakápolás és a pszichiátriai betegek mellett.


A jövő, a feltörekvő fiatal nemzedékének díja: „Az Év Elhivatott Fiatal Arca 2015"

A díjjal ösztönözni szeretnék a fiatal nemzedéket, meggyőzni őket arról, hogy munkájuk fontos, és hogy kitartásuk, emberségük, szakmai kiválóságuk vagy éppen valamilyen kezdeményezésük, saját szűk munkakörnyezetükben való napi helytállásuk nem hiábavaló.

 
A díj nyertese 2015-ben: Piroska Nikolett, a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika diplomás ápolója. A betegágy mellett kiemelkedő napi szakmai munkát végez. Főiskolai és egyetemi tanulmányit a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán folytatta. Elvégezte a sztóma terapeuta tanfolyamot, ő végzi a műtétet követő időszakban a betegek gondozását. Kapcsolatot tart az ellátottak hozzátartozóival, segít a megváltozott állapot könnyebb elfogadásában. Szabadidejében pedig egészségügyi asszisztens tanulókat oktat ápolástanra egy egészségügyi szakiskolában. Az egyetemen tanuló külföldi hallgatók oktatásában, gyakorlati képzésében is részt vesz. Üde színfoltja a klinikának, lelkesedésével, szakmai alázatával elősegíti a frissen végzett hallgatók beilleszkedését.

Nyilatkozatot adott ki a szakdolgozói kamara