• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Százak élete függ mások halálától

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: Vasárnapi Hírek
Százak élete függ mások halálától

Hazánkban mindössze 47 kórházból jelentenek donorokat, pedig körülbelül 120 olyan intézmény van, ami donációra alkalmas.

Annál nagyobb fájdalom aligha van, amit egy szerettünk elvesztése jelent, főleg, ha hirtelen tragédiáról van szó. Ilyenkor azonban valamiféle vigaszt jelenthet, ha a szeretett személy donor lehet, és halálával több ember életét is megmentheti. Sajnos azonban hazánkban riasztóan kevés, mindössze 47 kórházból jelentenek donorokat. Pedig körülbelül 120 olyan intézmény van, ahol a donációra alkalmas, agyhalott betegeket kezelő intenzív osztály is működik. Ennek ellenére vannak olyan megyék, ahonnan soha nem érkeznek donorok – mondja Szalamanov Zsuzsa, a 27 éve működő Transzplantációs Alapítvány elnöke a vasarnapihirek.hu-nak. „Tény, hogy maga a bejelentés, illetve a donorgondozás sok pluszmunkát jelent, de egy alkalmas donor 5-6 ember életét is meg tudja menteni. Mégis, nem mindenhol vállalják, hogy elvégzik az ezzel kapcsolatos plusztennivalókat.”

Karácsonyra új vesét

Szalamanov Zsuzsa maga is transzplantált, szinte karácsonyi ajándékként 1994. december 26- án kapott új vesét, teljesen váratlanul. „Egyáltalán nem voltam felkészülve, nem pakoltam össze, nem volt mobilom, de még vezetékes telefonom sem. Mikor csöngettek a mentők, először azt hittem, hogy tévedésből rossz napon érkeztek édesanyámért, akit az ünnepek miatt vittünk haza a kórházból. Aztán kiderült, hogy nincs tévedés, értem jöttek. A dialízisen korábban azt mondták, hogy akár 10 évet is várni kell egy új vesére, én végül 1 év 9 hónap után kaptam” – emlékszik vissza.

A most 72 éves asszony egy igazi túlélő, akinek egy autoimmun betegség miatt volt szüksége új vesére. Az állapota miatt 4 hónapig feküdt a Szent János kórház intenzív osztályán, ez idő alatt volt három szívinfarktusa, tüdőembóliája, a bal szemére megvakult, és kivették a lépét. Végül felépült, az átültetésig pedig heti háromszor kellett dialízisre járnia, ami 4 órát vett igénybe alkalmanként. A műtét óta azonban egészséges, és mint mondta, már az operáció másnapján kitakarította a háromszintes házukat.

„Nem bánom, hogy így alakult, mert sok olyan dolgot kaptam azáltal, hogy beteg lettem és transzplantálni kellett, ami a korábbi életemnek nem volt része. Valószínűleg nem én vezetném az alapítványt sem, ha nem így alakul és a sport sem lenne ilyen jelentős része az életemnek” – állítja Szalamanov Zsuzsa, ugyanis a műtét után úszni kezdett. Ami olyannyira jól ment neki, hogy 1997-től már részt vett a szervátültetettek világjátékán. 2007- ben, 60 évesen 4 aranyérmet és egy ezüstöt hozott haza, miközben három világcsúcsot úszott.

A Transzplantációs Alapítványban való munka is szívügye, minden évben szerveznek egy gyerektábort a transzplantáltaknak, amire óriási az érdeklődés, már több mint kétszázan (100 gyerek és szülők) vesznek részt ebben, de síelni is küldenek gyerekeket Svájcba egy nemzetközi táborba. A tájékoztatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A szülőket szerinte fontos arról informálni, milyen lényegesek a védőoltások. Egyre többen vannak az oltásellenesek, pedig egy transzplantációra váró gyerek esetében életbe vágó, hogy védett legyen például a bárányhimlővel szemben. Ez az oltás egyébként januártól ingyenesen érhető el, de addig sokan kérnek segítséget a vakcina megvásárlásához. Szalamanov Zsuzsáék több családnak segítettek már megvásárolni a több mint 20 ezer forintos oltásokat. „Nem tudjuk, miért nem támogatja az állam legalább a transzplantáltak oltását, ez testvérekkel együtt maximum 100 gyereket érintene évente, tehát nem lenne komoly kiadás. A szülőknek viszont óriási segítséget jelentene.”

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink