• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szeged: ködbe veszett óriásklinika

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Sem kétezer, sem ezerágyas óriásklinika nem épül Szegeden, egy 370 ágyas talán.

Csak a töredékét nyerheti meg Szeged annak a támogatási összegnek, amelyet egy új Tisza-parti óriásklinika felépítésére fordíthat – közölte pénteki számában a Délmagyarország című helyi lap. Amint arról a Weborvoson is többször írtunk, a szegedi városvezetők és az egyetem csaknem hétről-hétre hangoztatott grandiózus terve volt, hogy az uniós források megnyílását követően egy nagy klinikai tömbbe integrálják a városban a fekvőbeteg ellátást. Az önkormányzati választások előtt még egy kétezer ágyas klinikáról volt szó, egy évvel ezelőtt a projektfelelős Mikó Tivadar (képünkön a kormányfővel) ezerágyas épülettömbről beszélt. Ennek a beruházásnak a tervei kerültek a középpontba akkor is, amikor Gyurcsány Ferenc kormányfő januárban a pólusvárosok közül elsőként Szegedre látogatott.

Az óriásklinika létjogosultságát azzal magyarázták: a jelenlegi, mintegy negyven telephelyen működő szegedi egészségügyi ellátórendszer elavult épületeinek toldozása-foltozása helyett teremtenek egy új, korszerű egészségügyi központot, a régi épületeket pedig másként hasznosítják. (Ez volt az egyik fő indoka annak is, hogy időközben az önkormányzat a kórházának és a rendelőintézetének működtetését a párhuzamosságok felszámolása érdekében átadta az egyetemnek.) A tervezett ezerágyas tömb a becslések szerint 68-70 milliárd forintba került volna. Az Egészségügyi Minisztérium Weborvoshoz is eljuttatott tájékoztatásából ugyanakkor az derül ki: a szegedi biopolisz projekt részeként megvalósuló fejlesztésre – 10 százalékos önerő mellett – 2-12 millárd forint nyerhető. Szabó Gábor, az egyetem rektora ennek ismeretében a napilapnak 370 ágyas klinikai tömbről nyilatkozott.

Mikó Tivadart pénteken nem sikerült elérnünk. A helyi napilap információi szerint – az orvoscentrum éléről már az integrációs szerződés megkötése előtt leváltott – Mikó Tivadar október 10-én lemondott az egészségipari koordinátori tisztségéről, s jelenleg külföldön tartózkodik. Botka László polgármester a lap azon felvetésére, hogy a választási kampányban miért szerepeltették a 2 ezer ágyas egészségügyi központ felépítését, azt válaszolta: „ez hiba volt."

Legolvasottabb cikkeink