• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szegeden már egészségtelen a levegő minősége

Hírek 2020.01.26 Forrás: MTI
Szegeden már egészségtelen a levegő minősége

A légszennyezettség miatt a fővárosban is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Többfelé továbbra is rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap azt közölte: egészségtelen a levegő minősége Szegeden, további tíz településen pedig kifogásolt, ezek: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác.

A légszennyezettség miatt fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap.

A hivatal közleménye szerint szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult. Budapest levegője továbbra sem problémamentes, bizonyos vonatkozásokban továbbra is magasabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasoltnál. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás. A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul. Mindezek miatt indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ez a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára - gyermekekre, idősekre, betegekre - írták.

Az egészségkárosító hatás irritálhatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A lehetséges egészségkárosító hatások következményeként említették, hogy asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulhatnak orvoshoz, valamint nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, kerüljék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást. Karácsony Gergely főpolgármester többi között arra kéri a lakosságot és a légszennyezőket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább válasszák a közösségi közlekedést, a szolgáltató, termelő létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzéséért bevezetett, a mozgó légszennyező forrás - gépjármű - használatára vonatkozó forgalomkorlátozások vagy intézkedések megsértése 15 000 forint helyszíni bírsággal, illetve 30 000 forint pénzbírsággal sújtható.

Részletesebb információk találhatók a Budapest Portálon (http://budapest.hu/Lapok/szmog.aspx ) és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Karácsony Gergely főpolgármester január 10-én rendelte el Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink