• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szent Ferenc Kórház programjában 100 defibrillátort adtak át

Hírek MA 11:04 Forrás: Szent Ferenc Kórház - Weborvos
Szent Ferenc Kórház programjában 100 defibrillátort adtak át

A statisztikák szerint: a defibrillátor használata 2-3-szorosára növeli a túlélési esélyeket a kórházon kívüli szívmegállás esetén.

A szív- és érrendszeri betegségek ma is a legtöbb halálesetet okozzák Magyarországon, és ezek közül minden negyedik hirtelen szívmegállás miatt következik be. Ezen esetek nagy része elkerülhető lenne, ha időben történne beavatkozás. A Budapesti Szent Ferenc Kórház éppen ezért indította el tavaly a „Mentsünk együtt életet!” programot, amelyet az Innomed Medical Zrt. és az Egészségügyi Államtitkárság is támogat. A kezdeményezés részeként az idei évben csaknem száz új automata külső defibrillátor (AED) eszközt adtak át az ország különböző pontjain, hogy ezek az életmentő készülékek minél több helyen elérhetők legyenek.

A statisztikák szerint az ilyen betegségek felelősek a halálozások jelentős részéért, azaz a magyarországi halálesetek közel 50 százalékát a szív- és érrendszeri problémák okozzák. Ez az arány az egyik legmagasabb Európában. Évente több, mint 30 ezer embert veszítünk el emiatt, amelyek döntő hányada megelőzhető lenne. A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások jelentős részét a hirtelen szívmegállás teszi ki.

„A hirtelen szívmegállás (hirtelen szívhalál) egy váratlan esemény, amelynél a szív elektromos aktivitása megszűnik vagy súlyosan zavart szenved, ami azonnali szívleálláshoz vezet. Ha nem történik meg időben a beavatkozás, például az újraélesztés vagy a defibrillátor használata, a hirtelen szívmegállás gyorsan halálos kimenetelű lehet. A mentők kiérkezéséig megkezdett újraélesztés és defibrillálás esetén akár 60-70%-os is lehet a túlélés esélye. Életbevágóan fontos tehát, hogy növekedjen a lakosság számára elérhető defibrillátorok száma, ezért a Budapesti Szent Ferenc Kórház folytatta tavaly indult kezdeményezését”- fogalmaz dr. Toldy-Schedel Emil az intézmény igazgatója.

„Az újraélesztési statisztikák alapján világos, hogy az időben nyújtott, szakszerű segítség életmentő lehet, akár kórházon kívül, akár kórházban történik a beavatkozás. Az automata külső defibrillátor (AED) használata jelentősen növeli a szívmegállásból való túlélés esélyét, különösen, ha az eszközt azonnal vagy rövid időn belül alkalmazzák. A statisztikai adatok szerint: a defibrillátor használata 2-3-szorosára növeli a túlélési esélyeket a kórházon kívüli szívmegállás esetén, különösen, ha a készüléket az első néhány percen belül alkalmazzák. Minden egyes perc, ami defibrilláció nélkül telik el, 7-10%-kal csökkenti a túlélés esélyét. Ha azonban egy AED-t használnak az első 3-5 percen belül, a túlélési arány akár 50-70 százalék is lehet. A korai defibrillálás: ha az AED-t a szívmegállás utáni első néhány percben alkalmazzák, a túlélési esélyek drasztikusan javulnak, különösen, ha az újraélesztés (CPR) párhuzamosan zajlik.

Éppen ezért indítottuk el ezt a programot, amelynek egyik pillére az Innomed Medical Zrt. által, a jó cél érdekében kedvezményes konstrukcióban felajánlott életmentő eszköz, amely bárki számára könnyen kezelhető, a készülék vizuális és hangutasításait követve laikusok is sikeresen használhatják életmentő segítségnyújtásra. A program másik pillére az eszközt igénylők és dolgozóik számára felépített ingyenes újraélesztés-oktatás, hisz sok esetben probléma, hogy rendelkezésre áll defibrillátor, de nincs, aki tudja és meri használni is.

Cél volt ezért az is, hogy bővüljön azon hozzáértő civilek száma, akik ismerik az újraélesztés lépéseit és fogásait, és biztonsággal mernek cselekedni vészhelyzetben is”- tette hozzá Toldy-Schedel Emil, aki szerint a kampány szükségességét és fontosságát jelzi, hogy a programba többen azért jelentkeztek, mert intézményükben vagy cégükben korábban volt szomorú precedens, amikor eszköz hiányában nem tudtak segíteni például egy kollégán vagy diákon. Nagy eredménynek tartja, hogy egyre többen ismerik fel egyéni és kollektív felelősségüket és tesznek az élet védelmében.

Prof. Dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai tanszékének tanszékvezető-helyettese, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) leendő elnöke szerint örömteli, hogy a jelenleg érvényes nemzetközi irányelveknek megfelelően a Szent Ferenc Kórház kezdeményezése is azt az általuk is támogatott célt szolgálja, hogy minél szélesebb körben legyenek elérhetők Automata Külső Defibrillátorok (AED-k), valamint fontosnak tartja a laikus újraélesztés-oktatást, és a hazai gyártású, így szélesebb körben, olcsóbban elérhető defibrillátorok fejlesztését és elérhetőségét.

Gratulált az államtitkárságnak ahhoz a szemlélethez, amely olyan applikációk széleskörű bevezetését támogatja, amely hirtelen szívmegállás esetén akár egyetlen ikon alkalmazásával lehetővé teszi az azonnali mentőértesítést és a legközelebbi AED helyének meghatározását.

Kapcsolódó hírek