• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Út az egészséghez - újabb tanösvény a kellemes túrákhoz

Hírek 2024.06.20 Forrás: Szent Ferenc Kórház - Weborvos
Út az egészséghez - újabb tanösvény a kellemes túrákhoz

A Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri megelőzésért létrehozott kardiotanösvény-programja Alsómocsoládon bővült tovább.

A Kórház Út az egészséghez elnevezésű programja keretében eddig országosan tizenkét helyszínen létesített egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvényeket. A program jól illeszkedik Alsómocsolád széleskörű egészség-megőrzési és időskori gondoskodást, jól-létet biztosító kezdeményezéseihez. A Budapesti Szent Ferenc Kórház által létrehozott kardiotanösvény-rendszer az egészségesek esetében a betegség-megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését célozza, tudatta az intézmény közleményében. 

Országosan egyre több helyszín közül választhat, aki kipróbálná a Budapesti Szent Ferenc Kórház kardiológiai rehabilitációs központ által megálmodott programot. Változatos terepviszonyok között, különböző helyszíneken, erdőben, hegyekben vagy tavak körül, különböző nehézségi fokú pályákat kínálnak, hogy mindenki találjon lakóhelyéhez közelit és erőnlétének megfelelőt. Alsómocsolád kis település, de a nyitottság, az értékmegőrzés és a folyamatos megújulás jegyében már eddig is sok kezdeményezést indított: sószobát, Orgon szobát és Egészség-stúdiót hoztak létre, külön figyelmet fordítanak a senior korosztályra, az "aktív öregedés" megvalósítására, ehhez mintaprogramokat indítanak. Többek között ennek keretében most a Budapesti Szent Ferenc Kórház kardiológiai kockázatot felmérő, pulzusellenőrző programját is megvalósították, egy tegnap a kórházzal közösen átadott helyi kardiotanösvénnyel szolgálva a helyi és környékbeli lakosság egészségét és a szív- és érrendszeri megelőzést, időseknél a rehabilitációt és aktív időskort támogató kardiotanösvény-program elindítására. 

Az Út az egészséghez program célja a most Alsómocsoládon átadott tanösvényen is az, hogy egy kellemes túrára invitálja a lakosságot, melynek során kijelölt ellenőrzőpontokon táblák pulzusmérésre szólítanak fel,  a mért egészségügyi adatokat pedig utólag egészségügyi szakemberek értékelik ki, a résztvevők pedig visszajelzést kaphatnak egészségi állapotukról. Azoknak, akiknél eltérő, kockázatot jelentő értékeket észlelnek, javasolják az illető számára a részletesebb kardiológiai kivizsgálást.

Ez a legújabb tanösvény része annak a továbbfejlesztésnek, melynek keretében, az Aktív Magyarország Program részeként, az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával folyamatosan egyre több helyen lesz elérhető ez az egészségügyi visszajelzést is nyújtó mozgásprogram. Az alsómocsoládi tanösvény ezen felül sokak összefogásával: a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakmai irányításával, az Alsómocsoládi Önkormányzat gondozásában és tehervállalásával, az Őszi Fény Idősek Otthona az egészségügyi kiértékelést biztosító szakmai támogatásával és az Alsómocsoládi Sport Egyesület eszközbiztosításával és együttműködésével valósult meg.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: A kardiológiai problémák kezelése nem azzal kezdődik, hogy gyógyszert, kezelést kap a beteg, hanem a szűrővizsgálatokkal és a prevenciós programokkal, és nem a műtéttel végződik, hanem a rehabilitációval és az életmódváltással. A kardio-ösvény ötletét az az igény szülte meg, hogy legyen egy biztonságos, kontrollált környezet, ahol ez az életmódváltás elkezdődhet. Ez nem egy csoda, csak egy lehetőség, hogy el merjünk indulni az egészség felé vezető úton. Alsómocsolád ezen az úton egy világító fáklya. Kardiológusként is külön öröm számára, hogy a Szent Ferenc Kórház kardiotanösvény Alsómocsoládon a tanösvényprogramtól függetlenül már számos más egészségmegőrző program létezik, ezt a sort folytathatja a kardiotanösvény.