• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sziámi ikrek: Köszönet a magyar kórházaknak!

Hírek 2019.08.27 Forrás: Weborvos
Sziámi ikrek: Köszönet a magyar kórházaknak!

Az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és másodlagos koponyarekonstrukciós műtétekkel folytatódik.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány ezúton szeretne köszönetet mondani a magyar kórházak közötti összefogásért, amely lehetővé tette a 35 fős csapat delegálását Dakkába, illetve szakmai hátteret biztosított a műtétsorozat magyarországi szakaszához, továbbá a végső szétválasztást előkészítő vizsgálatokhoz - írta a szervezet mai közleményében.

Mint írták, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 35 fős orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapata augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtét keretein belül végezte el a hároméves fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya koponyájának és agyának végső szétválasztását Dakkában.

Az Alapítvány orvosait több mint 500 missziós műtét nyomán, 2017 novemberében kérték fel az ikrek szétválasztásra, melyet az „Operation Freedom” névre keresztelt többlépcsős, több orvos-szakmai területet felölelő műtétsorozattal sikerült kivitelezni.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergelynek, a teljes műtétsorozat fő koordinátorának a vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével. Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány ezúton szeretne köszönetet mondani a magyar kórházak közötti összefogásért, amely lehetővé tette a 35 fős csapat delegálását Dakkába, illetve szakmai hátteret biztosított a műtétsorozat magyarországi szakaszához, továbbá a végső szétválasztást előkészítő vizsgálatokhoz.

Az Alapítvány által szervezett és kivitelezett „Operation Freedom” nemzetközi humanitárius egészségügyi projekt eddig a Semmelweis Egyetem, a Honvédkórház, a Szent János Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ és a Premium Plasztikai Sebészet szakértőinek segítségével valósult meg.

Az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és másodlagos koponyarekonstrukciós műtétekkel folytatódik - áll a közleményben.

(Képünkön Dr. Pataki Gergely speciális kötést helyez fel az ikrekre a műtétsorozat magyarországi szakasza során, a szövettágítási időszakban 2019 tavaszán. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.)

Legolvasottabb cikkeink