• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Világszínvonalú sejtanalitikai labor a debreceni egyetemen

Regionális hírek 2019.08.27 Forrás: Unideb.hu
Világszínvonalú sejtanalitikai labor a debreceni egyetemen

A műszerek a rákkutatást, a gyulladásos betegségek vizsgálatát és a gyógyszerfejlesztést is segítik.

Korszerű mikroszkópokkal és citométerekkel gazdagodott az elmúlt években az orvoskar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének sejtanalitikai laborja. A GINOP-pályázatokból megvalósult, csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztés révén világszínvonalú szolgáltató laborrá alakult és ezentúl Damjanovich Sándor nevét viseli- tudatta portálján az intézmény.

- Az egyetem egykori professzora alapította 1969-ben a debreceni Biofizikai Intézetet, a hazai és nemzetközi biofizikai élet meghatározó alakja volt, aki számos úttörő sejtanalitikai technikát vezetett be – mondta Panyi György, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatója a labort bemutató sajtótájékoztatón, augusztus 26-án.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes úgy fogalmazott: a professzor meglátta azt, hogy a tudományos életben az előrelépés az élettudomány területén is akkor lesz igazán jelentős, ha olyan technikákat alkalmazunk, amelyek a modern kor legmagasabb színvonalán állnak

- Európában sehol máshol nem áll rendelkezésre ilyen modern műszeregyüttes, amely a nemzetközi kutatások élvonalában álló mérésekre, vizsgálatokra teremt lehetőséget – hangsúlyozta az egyetem rektorhelyettese.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor (DSZL) egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújt hátteret, de a műszerek a gyulladásos betegségek vizsgálatát és a gyógyszerfejlesztést is segítik.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja szerint magas színvonalú kutatás nélkül nem lehetséges magas színvonalú oktatás. A műszerpark elsősorban a posztgraduális oktatásban kap majd nagy szerepet, ugyanakkor a laborban alkalmazott modern eljárások az általános orvosképzés szempontjából is fontosak.

- A labor küldetés az alapkutatás és innováció segítése az élettudományi kutatási területek széles skáláján. Hozzáférés biztosítunk az élvonalbeli kutatási infrastruktúrákhoz, mind egyetemi kutatók, mind vállalati partnerek, hazai és külföldi felhasználók számára – tájékoztatott Szöllősi János egyetemi tanár, az önálló menedzsmenttel rendelkező szolgáltató labor vezetője.

A DSZL európai szolgáltató laboratóriumként is működik, bekapcsolva a nemzetközi vérkeringésbe a Debreceni Egyetemet.

- A labor az európai képalkotó laboratóriumokat hálózatba szervező Euro-BioImaging konzorcium magyar egységének „zászlós hajója”. Ez a konzorcium a magyar kutatóknak lehetőséget nyújt arra, hogy más európai laborokban új technikákat tanuljanak, és arra is számítunk, hogy a hozzánk érkező szakemberek révén új kollaborációk alakulnak ki, új pályázati lehetőségeket hozva magukkal - tájékoztatott Vámosi György tudományos főmunkatárs.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labort a Magyar Biofizikai Társaság 27. Kongresszusához kapcsolódva nyitották meg. Az augusztus 26-án kezdődött háromnapos szakmai találkozó a hazai biofizikusok egyik legjelentősebb eseménye. A Debreceni Egyetemen zajló kongresszuson több mint 150 résztvevő vitatja meg a tudományterület aktualitásait.

Legolvasottabb cikkeink