• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szlovénia, Horvátország: egyre több beteg kerül kórházba

Hírek 2020.12.12 Forrás: MTI
Szlovénia, Horvátország: egyre több beteg kerül kórházba

Elmaradnak a karácsonyra és szilveszterre remélt enyhítések Ausztriában.

Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok pénteki közleményéből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 1813-mal 93 734-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 49 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1998-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1268-an vannak kórházban, 196-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4396 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 168 338-at. Az elmúlt napon 64-en haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2484-re emelkedett. Kórházban 2802 beteget ápolnak, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátország nem enyhít a korlátozásokon az ünnepekre - ezt Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője jelentette be sajtótájékoztatóján. Így zárva maradnak az éttermek és a kávézók, a magánjellegű rendezvényeken pedig továbbra is legfeljebb tízen vehetnek részt.

A szlovén kormány szombaton tárgyal az egészségügyi intézmények vezetőivel és a gazdasági ágazat képviselőivel, majd csak ezután dönt a másfél hónapja tartó korlátozások meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás Ljubljanán, hogy feloldjon néhány olyan, az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozást, amelyek elhagyása kevésbé kockázatos.

Elmaradnak a karácsonyra remélt enyhítések Ausztriában

Az osztrák kormány péntek este döntött a karácsonyi és szilveszteri ünnepek járványügyi szabályairól. Ezek szerint marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták. Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. "Minél kisebb körben ünnepelünk idén, annál jobb" - fogalmazott Sebastian Kurz osztrák kancellár.

December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. Ez azt jelenti, hogy idén Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri partik, melyek a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra nézve.

Ezen túlmenően a frekventált helyeken szabadtéren is maszkot kell majd viselni. Hogy ez a rendelkezés mely közterületekre lesz kötelező érvényű, arról a tartományok saját hatáskörben dönthetnek. A munkahelyeken is kötelező lesz a maszkviselés ott, ahol a kellő védőtávolság nem biztosítható.

 A jelenleg folyó tömeges tesztelések második körét január elejére jelentette be a kormányfő. A célzott szűréseket pedig kiterjesztik: ezentúl minden olyan területen, ahol közeli érintkezés léphet fel az emberek között, kétheti rendszerességgel, kötelező érvénnyel tesztelik majd a dolgozókat. A pedagógusokon túlmenően ebbe a csoportba tartoznak például a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök is.

"Döntő fontosságú, hogy mindenki betartsa a védelmi szabályokat, hiszen a járványon még messze nem vagyunk túl" - fogalmazott a kancellár, valamint újfent felhívta a lakosság figyelmét a tömeges tesztelésen való minél nagyobb arányú részvételre.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2900 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 315 489 esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe pénteken 126-an haltak bele, az elhunytak száma így már 4289-re emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink