• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szócska Miklós szelleme

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egészségügyi menedzseri diplomákat adtak át ma az SE EMK-ban a 2012-ben indult képzés résztvevőinek.

November 20-án vette át a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának MSc 2012-es évfolyama az egészségügyi menedzser diplomáját. A diplomaosztón Zöldi Péter, portálunk ügyvezető igazgatója mondott ünnepi beszédet.

"2012. május 14-én reggel, a Weborvos címoldalán láttam meg a hirdetést. Tudtam, hogy ez kell nekem. Azonnal jelentkeztem.
Az volt a tervem, hogy az első hónapokban felkutatom az épületben Szócska Miklós szellemét, aztán – hiszen a magyar egészségügyi miniszterek átlagos kihordási idejéből kiindulva, biztosan nem fogja kibírni négy évig – lesz időm élőben is megismerkedni az EMK igazgatójával és tanárával.

Tévedtem. Igaz, az egészségügyért felelős miniszter követte a hagyományt és viszonylag hamar távozott, de az államtitkár maradt és kitöltötte négyéves mandátumát. Nem volt lehetőségem megismerkedni személyiségével, maradt csupán a szelleme.

A magyar egészségügy ebből a szellemből nem kapott eleget, de az EMK hallgatói jóval szerencsésebbek voltak. Alma materünk olyan filozófiát adott át a két éves képzés során, amely segít eligazodni a folyamatosan változó egészségügyi környezetünkben. Az EMK megtanított bennünket arra, hogy a remegő nyílvesszővel, állandóan változó oldalszélben, hogyan tudunk folyamatosan mozgó céltáblára lőni.

Jó volt a curriculum. Szerettük Ivády Vilmos közgazdasági fejtegetéseit. Jókat szórakoztunk Antal Zsuzsanna filmrészletein.

Imádtuk Sinkó Eszter nemzetközi kitekintését és a szót, amit senki más nem használ: „egyenszilárdságú". Leesett az állunk a profizmustól és a pengeéles látásmódtól, ami Szigeti Szabolcsot és Evetovits Tamást jellemezte, és jókat vitatkoztunk Kovácsy Zsombor óráin, akit a csapat fele – az EBF miatt – látatlanban már akkor utált, amikor még el sem kezdett bennünket tanítani. De ahogy lenni szokott, ők lettek a legjobb vitapartnerei és legnagyobb hívei. Bakacsi Gyula és a Közgázról érkező know-how sokat segített abban, hogy komolyan vegyük magunkat, és tevékenységünket a közgazdaságtan keretein belül is el tudjuk helyezni. Gaál Péter precizitása és tökéletessége pedig mindannyiunkat lenyűgözött. Csakúgy, mint Király Gyula sztorijai és lazasága, valamint Belicza Éva vagy Pásztélyi Zsolt fajsúlyos órái.

Az EMK olvasztótégely. A magyar egészségügy olvasztótégelye. Nemcsak tanárainkon, hanem csoporttársainkon is éreztük ezt. Összesen több mint félszázan fordultunk meg az évfolyamban. Volt, akik csak fél évet töltött velünk, majd ezt kipihente, volt, aki korábbi évfolyamokból kötött ki nálunk, volt, aki a mozaikos képzés miatt velünk fejezte be az EMK-t. Az MSc 2012-es évfolyam a magyar egészségügy teljes vertikumát képviselte. Volt benne országgyűlési képviselő, kórházigazgató, szakrendelő-vezető, orvosigazgató, osztályvezető főorvos, sok-sok GYEMSZI-munkatárs, de magánklinika-tulajdonos, key account menedzser, radiológus professzor és az egyetemet frissen elvégző medikus is.

Az órákon nemcsak arra jöttünk rá, hogy milyen keretrendszerben érdemes gondolkodni és rendszerezni a folyamatokat, hanem arról is képet kaptunk, hogy milyen a magyar valóság, milyen problémákkal szembesül az egészségügyi vezető a terepen, és milyen kompromisszumokat kell megkötni ahhoz, hogy mikro- vagy makroszinten működőképes legyen a magyar egészségügyi ellátórendszer.

Sok időt töltöttünk el az EMK-ban. Sok energiát fektettünk a magyar egészségügy megismerésébe, a nyitott gondolkodás kialakításába és természetesen a tárgyi tudás megszerzésébe is, de biztos vagyok abban, hogy minden csoporttársunknál az lesz a végkövetkeztetés: megérte, mert élveztük, mert jó volt a csapat és többek lettünk e két év során.

És hogy mit suttog Szócska Miklós szelleme? Két év alatt rájöttem. Nem neki van szelleme, hanem az EMK-nak van szellemisége. A tudás olyan sűrű szövete, amelyet mi magunk szőttünk. A tanárok elméleti felkészültségéből, aktív élményeiből, megoldás- és nem probléma-orientált hozzáállásából, valamint a diákok – a csoporttársak – szerteágazó tudásából és gyakorlati tapasztalatából.

Leginkább ezt szeretném megköszönni a csoporttársaknak, a tanároknak, az EMK összes munkatársának, meg persze annak a Weborvosos szerkesztőnek is, aki azon a májusi reggelen a címlap közepén helyezte el a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának hirdetését."


A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja 2014-ben végzett hallgatóinak névsora: 

Dr. Barabási Sándor Lázár
 Dr. Békási Sándor
 Csizmadia István
 Csizmár Csabáné
 Dr. Fehérné Deák Anita
 Dr. Fülep Zoltán
 Gáldi Edit
 Dr. Helmle László István
 Kis Zoltán Károly
 Dr. Kis Erika
 Krix Andrea
 Dr. Máté Ágnes
 Nagy Ildikó Nóra
 Nagyné Kántor Judit
 Dr. Óváry Csaba
 Rácz Anita Diána
 Dr. Safadi Heléna
 Dr. Sirkó Éva
 Dr. Surjánné dr. Tóth Margit
 Szivós Etelka
 Dr. Tóth József
 Ujhelyi Krisztina Mónika
 Závodi Lajos
 Zöldi Péter


A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja 2014-ben végzett speciális tantervű képzés hallgatóinak névsora:

Bajtek Gyöngyvér
 Dr. Burány Béla
 Dr. Csellár Zsuzsanna
 Dr. Felek Tímea
 Jobban Eszter
 Dr. Kullmann Tamás
 Dr. Mártai István
 Dr. Merkely Béla Péter
 Dr. Molnár-Gallatz Zsolt
 Dr. Papp Csaba Sándor
 Dr. Pusztai Dezső
 Dr. Radics Zsuzsanna Gabriella
 Dr. Rácz Gergely
 Dr. Szilassy Géza
 Dr. Trombitás Zoltán

Legolvasottabb cikkeink