• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szombathelyen csapnak össze a legjobbak

Hírek Forrás: Magyar Vöröskereszt

Az ország legjobb elsősegélynyújtói mérik össze gyakorlati és elméleti ismereteiket.

A Magyar Vöröskereszt idén 42. alkalommal rendezi meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyét. Az eseménynek 2013-ban Szombathely ad otthont. Szombaton közel 300 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 19 felnőtt csapat) ad számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Szombathely belvárosában.

Immár második alkalommal viszi az elsősegélynyújtás fontosságának ügyét a Magyar Vöröskereszt az emberek közé, melynek célja, hogy minél többen ismerjék fel az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték. A versenyt közel 60 képzett imitátor teszi életközelivé és látványossá. A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelik, a lebonyolítást 120 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segíti. A Vas megyei megyeszékhelyen az ország minden megyéjének legjobb csapatai mellett vendégként a biatorbágyi védőnők csapata és az Osztrák Vöröskereszt elsősegélynyújtói is részt vesznek.

„A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő oktatása és a humanitárius szemléletmód terjesztése. Ezt a célt szolgálja, a több tízéves hagyományra visszatekintő, nívós elsősegélynyújtó versenyünk is" – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Az elmúlt időszakban történt két félrenyelés okozta tragikus eset ráirányította a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet" – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

„Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és javítja a túlélés esélyeit" – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetője.

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A humanitárius szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le. A Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának képzett önkéntesei pedig 2007 óta több mint 20 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.