• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztességes bánásmódot a nemi erőszak áldozatainak!

Hírek Forrás: Weborvos - MTI

Aláírást gyűjtenek a családon belüli erőszak megfékezéért.

Az eljárás során megnyilvánuló áldozathibáztató gyakorlat, a sértett személyét támadó gátlástalan védői perstratégia pedig testileg-lelkileg meggyötri azt a kevés nőt, aki a hatóságokhoz fordul, és elrettenti a többi áldozatot –  áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A Patent Egyesület mint a szexuális erőszak áldozatai számára jogsegélyszolgálatot fenntartó civil szervezet a nemzetközi nőnap alkalmából tisztességes bánásmódot kér a nemi erőszak sértettjei számára. Az ártatlanság vélelme, a diszkrimináció tilalma, az emberi méltóság olyan jogok, melyek nemcsak a vádlottakat, de a sértetteket is megilletik.

Egy 2008-as nemzetközi kutatásban1 33 európai ország nemi erőszakra vonatkozó adatait elemezték. Ezek közül Magyarországon a legkevesebb az erőszakos közösülés miatt tett feljelentések száma: százezer emberre 2,1 jut. Svédországban 23-szor több esetet jelentenek be, mint nálunk, de Csehországban vagy Szlovákiában is lényegesen többet. Mindez nem meglepő, ha az első fokon hat év szabadságvesztésre ítélt Damu Roland és ügyvédje elmúlt hetekben tapasztalt haknikörútjára és pornórendezői munkásságára tekintünk. Valamennyi, nagy nyilvánosságot kapott nemierőszak-esetben a védő a szexuális erőszakot övező mítoszokra és előítéletekre, valamint a sértett szavahihetőségének megkérdőjelezésére épít, ami sérti az áldozatok emberi méltóságát, és elrettenti őket a jogérvényesítéstől.

Elfogadhatatlan, hogy a nemi erőszakot azzal kérdőjelezik meg, hogy nem volt külsérelmi nyom a nemi szerven vagy másutt, amikor minden e témával tudományos igénnyel foglalkozó szakmai anyag rögzíti, hogy legtöbbször nincs testi sérülés. A felek közti korábbi szexuális kapcsolat sem lehet alapja a későbbi erőszak cáfolatának, amikor a statisztikák szerint a nemierőszak-esetek kétharmadát ismerős követi el, nagyrészt olyan személy, akivel az áldozatnak korábban szexuális kapcsolata volt.

Kifogásolják, hogy még az igazságügyi szakértők is osztják azt a tévhitet, hogy a szexuális erőszakot perverzek követik el, holott az elkövetők többsége a (volt) partnerét bántalmazza ezzel az eszközzel, sokszor amikor a nő ott akarja hagyni. Gyakran próbálják az erőszak megtörténtét kétségbe vonni az áldozat szexuális előéletére, szexuális szokásaira, életmódjára, öltözékére hivatkozva, holott a tudományos kutatások szerint nem gyakoribb a hamis vád az ilyen ügyekben, mint más bűncselekmények esetén.

Kívánatosnak tartanák, ha a nyilvánosság hatásvadász meghódítása helyett a büntetőeljárás továbbra is a tárgyalóteremben folyna a sértettek teljes körű kímélete mellett, az emberi jogok tiszteletben tartásával és a szexuális erőszak vizsgálatára vonatkozó szakmai protokollok figyelembe vételével.

***

Népi kezdeményezés indult, gyűjtik az aláírásokat

Népi kezdeményezés indult a családon belüli erőszak megfékezésére; az erre vonatkozó kérelmet Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke adta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amely az elmúlt héten azt jóváhagyta - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Május 1-jéig 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozásának témakörét. Sikeres aláírásgyűjtés esetén a parlament köteles lenne három hónapon belül napirendjére tűzni a kérdést.

Mint a közleményben olvasható, Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség. A témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad; az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, arról senkinek nem mer beszélni.

Szakemberek szerint jelentősen visszaszorítaná a bántalmazások, gyilkosságok számát, ha önálló törvényi tényállás születne a családon belüli erőszakra. Önálló törvényi tényállás elfogadása esetén a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene ahhoz az áldozat magánindítványa.

Halász Pálma civil kezdeményezésére 2010-ben is indult aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak megfékezésére, de az néhány száz aláírás határidőn túli beérkezése miatt nem járt sikerrel.