• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tizenkettedik alkalommal adják át a Bolyai-díjat

Hírek 2023.05.15 Forrás: Weborvos
Tizenkettedik alkalommal adják át a Bolyai-díjat

A díjat olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású tudós kaphatja meg, aki  példaképpé, szakterülete tudományos nagykövetévé válhat.

Idén június 15-én adják át a tudományos élet egyik legfontosabb elismerését, a Bolyai-díjat. Az 1998-ban létrehozott díjjal az alapítók célja az volt, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is versenyképes Magyarország erősítése érdekében támogassák a tudományos élet kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőit. A díjjal, amelyet a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság a Magyar Tudományos Akadémia épületében ad át, idén is 100 000 euró jár.

A „magyar Nobel-díjként” is emlegetett Bolyai-díj a rendszerváltás óta a tudományos munka legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított elismerése, amelyet minden második évben oszt ki a Bolyai-díj Alapítvány. A díjat olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású tudós kaphatja meg, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén, és aki így példaképpé, szakterülete tudományos nagykövetévé válhat.

Idén Dr. Perczel András biokémikus professzor, a 2011-es díjazott váltotta Dr. Szabó Gábort a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöki székében. Ő elődjének munkáját folytatva vallja, hogy a Bolyai-díj magas szakmai presztízsének egyik alapvető kritériuma, hogy a díjbizottság valóban a tudomány általánosan elismert és elfogadott képviselőiből álljon és külső befolyás nélkül hozza meg határozatát – ez a garancia, hogy döntései hitelessé, egyöntetűen elfogadottá váljanak.

A Bolyai-díj új partnere a MOL-Új Európa Alapítvány, a MOL és a Magyar Állam közfeladatokat ellátó vagyonkezelő alapítványa, mely számos területen támogat fejlesztéseket, közérdekű feladatokat lát el a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén.

Az első Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi alelnöke, Dr. Freund Tamás neurobiológus kapta, majd a sorban követte Dr. Roska Tamás, informatikus, Dr. Bor Zsolt fizikus, Dr. Lovász László matematikus, Dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, Dr. Perczel András vegyész (a kuratórium jelenlegi elnöke), Nusser Zoltán, neurobiológus, Pál Csaba biológus, É. Kiss Katalin nyelvész, Barabási-Albert László fizikus, hálózatkutató, a legutóbbi Bolyai-díjat pedig 2021-ben Karikó Katalin kutatóbiológus kapta.

A 2023-as Bolyai-díjat ünnepélyes keretek között Novák Katalin köztársasági elnök adja át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében június 15-én.

Legolvasottabb cikkeink