• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több mint harminc éve segítik telefonon a bajbajutottakat

Lapszemle 2018.09.26 Forrás: baon.hu
Több mint harminc éve segítik telefonon a bajbajutottakat

"Többször előfordult, hogy sikerült itt tartani valakit azzal, hogy találtunk egy célt, amiért érdemes tovább élnie, s nem feladni."

Harminckét év óta segítenek a telefon másik végén a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesei a krízishelyzetben lévőknek és lelki problémával, gondokkal küzdőknek. A 116-123-as telefonszám minden telefonhálózatról díjtalanul hívható a nap bármely szakában. A névtelen segítők sok élet megfordításában és megtartásában működtek közre az évtizedek alatt. De kevesen vannak és most önkénteseket toboroznak nagyszerű csapatukba - írja a baon.hu.

Havonta esedékes stábgyűlésükre hívott meg bennünket Farkas Éva pszichológus, a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője. Nagy fokú megelőlegezett bizalom ez részéről, mert az önkéntesekből álló hétfős csapat névtelenül és arctalanul végzi segítő tevékenységét. Éppen ezért itt nincsenek nevek, csak számok. Minél kisebb számot visel az önkéntes, annál régebben segít a szolgálatnál.

A havi stábgyűlés alkalmat ad a segítőknek, hogy megos­­szák, átbeszéljék az egy hónap alatt felgyűlt tapasztalataikat és bennük rekedt érzéseket. – A csoporttudás mindig előbbre visz, mintha egyedül maradok a gondolataimmal, hiszen egy fej csak egy fej, de két fej már kétszeres tudás. Ekkor ki-ki hozzáadja saját gondolatait egy-egy helyzethez és mindannyian bölcsebbé válunk a stábülések után – magyarázza a havi alkalmak fontosságát Farkas Éva.

Változatos okok és késztetések hozták az önkénteseket a szolgálathoz, és mindannyian különböznek, ami különösen üdvös egy ilyen tevékenységben. Sokféle szakmából és életúttal érkeznek a segítők. Az önkéntesek személyiségükkel dolgoznak, amit egyéni élettörténetük formált, s éppen ezért mindenki egyéni módon használja a 80 órás felkészítő tanfolyamon tanultakat, ami a problémák sokrétű megértéséhez segít hozzá. Farkas Éva szerint nagyon egysíkú lenne a szolgálat, ha mindenki pszichológus vagy pszichiáter lenne a segítők közül.

Az önkéntesek között vannak nyugdíjasok, pedagógusok, orvosok, irodisták. Van, akit a kíváncsiság, van, akit személyisége karitatív oldala vitt a lelkisegély-szolgálathoz, de egy dolog közös bennük: mindannyian elhivatottságból maradtak. – Majdnem harminc éve csinálom, ez idő alatt csak két kihagyás volt, egyszer a feleségem betegedett meg, utána pedig én. De gyógyulás után azonnal visszatértem. Szükségem van arra, hogy másnak segítsek. Leírhatatlan az a készenléti állapot, amikor csörög a telefon és tudom, hogy valaki segítségre szorul – mondta a 9-es számú önkéntes.

És a telefon csörög, a 12 órás ügyeleti idő alatt megszámlálhatatlanul sokszor, átlagosan 3–5 percenként. 

...

A telefonálókat is a legkülönbözőbb, gyakran meglepő okok sarkallják arra, hogy felemeljék a kagylót. Személyes, családi, anyagi problémák, párkapcsolati nehézségek és depresszió, de a végtelenségig lehetne folytatni a sort.

A segítők mindannyian elhivatottak és nap mint nap sikerélményekkel gazdagodnak. Mindennap van olyan visszajelzés, ami alapján azt érzik, hogy van értelme ügyelni. És mindenkinek megvan a maga története, amit legnagyobb személyes sikereként értékel. – Többször előfordult, hogy sikerült itt tartani valakit azzal, hogy találtunk egy célt, amiért érdemes tovább élnie, s nem feladni. Ennél többet nem lehet tenni, azt hiszem. Ezért érdemes küzdeni és nem feladni. Az ilyen beszélgetés során közösen haladunk a sodrásban és csak utána esik le az, hogy itt történt valami, egy váltó átállt, egy sors megfordult – mondta a 9-es számú önkéntes.

...

Önkéntes segítők jelentkezését várják

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesek jelentkezését várja a jelenleg ügyeletet ellátó hét fő mellé. A 80 órás képzés során elméleti és gyakorlati ismeretekre tehet szert a jelentkező a pszichológia és a mentálhigiéné területéről. A képzés az önismeret, a kommunikáció és a készségfejlesztés témaköreit is felöleli, valamint alaposan felkészíti az új segítőt, hogy milyen témákkal találkozhat munkája során. A felkészítés végig csoportban zajlik és vizsgával zárul, melynek teljesítését tanúsítvánnyal igazolják.

További részletek a honlapon.

Legolvasottabb cikkeink