• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több tucat családot segít az alapítvány

Hírek Forrás: Weborvos

Magyarországon évente általában 350 új akut leukémiást fedeznek fel.

Mint minden daganatos megbetegedés, az akut leukémiák is - korai felismerésük esetén -, a legjobban kezelhetőek. Sajnos nincs valódi szűrővizsgálatuk. Amennyiben az orvos feltételezi, alapos fizikális vizsgálatot végez, amely során a megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakon, hónaljárkokban, combhajlatokban, illetve a megnagyobbodott máj és lép tapithatók.

A laborvizsgálat utalhat leukémiára, de a diagnózis megerősítéséhez több, ennél speciálisabb vizsgálatra van szükség. A leukémia diagnózisának felismerése egyes esetekben, az ágyéki gerinc területének megszúrásával nyert gerincvelői folyadékból is történhet. A 20 évesnél fiatalabb korosztályokban az előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedésének közel felét a leukémiák képezik. A fehérvérűségnek több fajtáját ismerjük, lehet heveny (akut) vagy elhúzódó (krónikus), limfoid vagy mieloid, és ezeken belül is több alcsoport különíthető el. A kezelés során a fő cél a kóros sejtburjánzás megakadályozása.

A leukémia a gyermekek rosszindulatú betegségei közül a leggyakrabban előforduló kórforma. A felnőttek közül Magyarországon évente általában 350 új akut leukémiás betegséget fedeznek fel. Felnőttkorban inkább a 60 év feletti életkor betegsége. A jelenlegi orvostudomány állása szerint sajnos a betegség nem előzhető meg, viszont a kialakulásának esélye csökkenthető a rosszindulatú daganatokat kiváltó tényezők kerülésével, az egészséges életmódra való törekvéssel.

B. Marcell története egy évvel ezelőtt kezdődött. Fáradékonyságra panaszkodott, levert volt és aluszékony. Ezen kívül nem érezte rosszul magát. Egyszer csak a nyakán a nyirokcsomók láthatóan megnőttek. Az orvos megfázásból visszamaradt duzzanatoknak vélte ezeket. Majd ultrahanggal is megvizsgálták. Marcellt elaltatták, és kioperálták három nyirokcsomóját. Egy hét múlva megjött az eredmény: a szövettani vizsgálat Hodgkin-limfómát mutatott ki, azaz a nyirokrendszer daganatos megbetegedését. Azonnal elkezdődtek a kemoterápiás kezelések, amiket két blokkban kapott a fiú. Ez annyit jelentett, hogy egy hétig bent kezelték a kórházban, egy hétig pedig otthon lehetett gyógyszeres kezelés mellett. Ez így összesen két hónapig tartott – emlékszik vissza Marcell édesanyja. Marcell ma már a gyógyulás útján jár. Pillanatnyilag tünetmentes, félévente jár ellenőrzésre, az orvos szerint nincs mitől tartani, meg fog gyógyulni.

Sajnos a betegség nemcsak lelki, hanem anyagi problémákkal is jár. A családnak egyedül az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány adott és nyújt jelenleg is anyagi támogatást, ahogy több tucat leukémiás családot is segítenek.