• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Transzplantációs továbbképzés a Semmelweis Egyetemen

Hírek 2022.03.30 Forrás: Semmelweis Hírek - Weborvos
Transzplantációs továbbképzés a Semmelweis Egyetemen

Az első „Transplant Today” konferencián a mellkasi és hasi szervek transzplantációjának vezető európai szaktekintélyei tartottak előadást.

A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja adott otthont március 25-én a transzplantáció legaktuálisabb kérdéseiről szóló nemzetközi szimpóziumnak. Az eseményen a mellkasi és hasi szervek transzplantációjának vezető európai szaktekintélyei tartottak előadást.

Az egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája által első alkalommal megszervezett „Transplant Today” egész napos továbbképzésre több mint 200 egyetemi hallgató és további 150 résztvevő regisztrált a Semmelweis Egyetemről és más magyar intézményekből.

Az új egyetemi koncepció részeként a közelmúltban megalakult Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STÉG) 112 éves múltra tekint vissza, és ide köthetőek a magyar transzplantáció gyökerei – mutatta be az eseményt szervező intézetet dr. Szijártó Attila klinikaigazgató, a program egyik főszervezője. Emlékeztetett rá, hogy a STÉG a legnagyobb hazai sebészeti-gasztroenterológiai központtá vált, ahol évente több mint 5500 műtétet végeznek, köztük átlagosan 140 vese- és 60-70 májtranszplantációt. Emellett az intézet jelenlegi komplexitása lehetővé teszi a betegek teljes körű, egységesített szempontrendszerű ellátását egyetlen intézményen belül – hangsúlyozta a megnyitón dr. Szijártó Attila.

A Semmelweis Egyetem két további intézetében is zajlanak szervátültetések. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika harmincéves szívtranszplantációs programjával, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinika pedig a tüdőtranszplantáció terén ér el kiemelkedő eredményeket – emlékeztetett.

Az 1992-es első magyar sikeres szívátültetés óta, amely dr. Szabó Zoltán nevéhez köthető, a városmajori klinikán több mint 640 szívtranszplantációt végeztek el, ennek köszönhetően az intézet Európa egyik vezető szívátültetési központjává vált – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a szimpóziumot megnyitó beszédében. Hozzátette, az elmúlt évben 307 szervátültetést végeztek Magyarországon, amelynek 70 százaléka a Semmelweis Egyetem transzplantációs centrumaiban történt.

A Semmelweis Egyetem, mint a szervátültetések terén nemzetközi összehasonlításban élen járó intézmény egyik kiemelt célja, hogy minél több rászoruló beteg számára tegye elérhetővé a szervátültetést, lényegesen jobb életminőséget biztosítva számukra. A  rektor kiemelte: az egyetem a szervátültetések terén nemcsak jelenlegi kiváló pozíciójának megőrzésére törekszik, hanem komoly erőfeszítéseket tesz a további fejlesztések megvalósítása érdekében, és ehhez kívánt hozzájárulni a nemzetközi szintű egész napos „Transplant Today” című továbbképzés is.

A konferencia első előadásáak témája a magyar transzplantációs helyzet áttekintése volt, amelynek elmúlt 60 évét dr. Piros László foglalta össze. Van mire büszkének lennünk: 1962-ben történt az első veseátültetés Magyarországon, a szegedi klinikán. Ezt követően kisebb-nagyobb hullámvölgyektől eltekintve töretlen volt a fejlődés, az első hazai tartós túlélést biztosító vesetranszplantációt a Semmelweis Egyetemen végezték el, és mai eredményeink alapján méltán tartozunk a világ élvonalába.

Közel 10 éve tagja hazánk az Eurotransplant nemzetközi szervkoordinációs szervezetnek. Az integráció eredményeiről számolt be dr. Mihály Sándor igazgató, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatóságának vezetője. Nemcsak az ország, hanem az egyes betegek is haszonélvezői a csatlakozásnak. A jobb szöveti egyezés mellett lehetővé vált a sürgős életmentő szervátültetések végzése, hiszen időben jutunk az életmentő szervhez. A két hazai előadást követően jöttek a külföldi előadók, akik nevére mindenütt a világon megtelnek az előadótermek: ezt most sem volt másképp.

Először dr. Rutger Ploeg, az oxfordi egyetem transzplantációs professzora következett, akit röviden csak a „szervkonzerválás pápájának” neveznek. Ezúttal is méltó volt hírnevéhez: különleges előadásában bemutatta a rendelkezésre álló lehetőségeket, köztük a hamarosan nálunk is bevezetésre kerülő gépi perfúziós eljárásokat is.

Bernadette Haase, a holland transzplantációs alapítvány elnöke gazdasági szempontból tekintette át a gépi perfúziók bevezetésének előnyeit és problémáit. Közben a hallgatóság is egyre jobban belemelegedett, jöttek a kérdések az előadókhoz. Kialakult az oldott párbeszéd: a tanulás alapja.

A bécsi előadók a hazai programok ismerői. Mind dr. Andreas Zuckermann szívsebész professzor, mind dr. Walter Klepetko, a tüdőátültetés európai megteremtője számára már rég nem ismeretlenek a magyar szív- és tüdő transzplantációs programok, hiszen a kezdetektől fogva segítették és segítik ma is a hazai munkát. Mindkét előadás kidomborította a gépi szervkonzerválás szükségességét, hiszen nemcsak a transzplantáció idejét teszi tervezhetővé, hanem jelentős javulás érhető el az első vizsgálatoknál esetleg fel nem használhatónak ítélt szervek funkciójában. Így nemcsak a transzplantáció biztonsága növekszik, hanem ugyancsak nő a felhasználható szervek száma is.

A délutáni szekció dr. Wojciech Polak, a rotterdami Erasmus egyetem májátültetési programja igazgatójának előadásával kezdődött. Áttekintette az élődonoros májátültetések eredményeit, és megint előjött a gép perfúzio szükségessége, mely jelentősen növelte a beültethető májak minőséget és mennyiségét.

Dr. Vassilios Papalois londoni előadó, az Imperial College volt dékánja sűrű elfoglaltságai miatt személyesen nem tudott részt venni, de előadását előre rögzített videón elküldte. Előadásából a hasnyálmirigy átültetés rejtelmeit első kézből ismerhették meg, mégpedig részletekbe menően. Ezt követően dr. Frank Dor a londoni veseátültetési és nefrológiai központ vezetője következett. A Hammersmith Hospital Európa legnagyobb veseközpontja évi 200-250 átültetéssel. Itt minden elvégezhető, ami vesetranszplantáció során a beteg érdekében felmerül. Az élődonáció, a keresztdonáció a napi rutin része. 

A különböző szervek transzplantációjának áttekintését követően egy szélesebb területet vizsgált dr. Luciano Potema, az Európai Transzplantációs Társaság (ESOT) elnöke. A záró előadásában a jövőképről, a transzplantáció víziójáról volt szó. Bemutatta, miképp szeretné a társaság a jövő generációjának képzését koordinálni, milyen minőségi kritériumokat vár el az ESOT.

Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink